Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Ilyet tényleg ritkán látunk: reaktort szállíthatott az uszály, amit lefotóztunk Szegednél - fotók, videó

Régebben nem volt furcsa látvány az uszály a Tiszán, most már megtorpan, aki látja. Ezt a hajót is többen figyelték csodálkozva a partról - fotókat és videót is készítettünk.
Olvasónk cikkünk megjelenése után egy nappal megosztotta velünk nem hivatalos információit, miszerint a rakomány - ami egy reaktor - távol-keleti szállítmánnyal érkezett Hollandiába. A Dunán eljött Bajáig, majd lehajózva a szerb szakaszig, fel a Tiszán, Szegeden át haladt, és a Bodrogon tervezik kikötni, ahonnan a BorsodChem nevű, kazincbarcikai székhelyű vállalathoz viszik az árut. Olvasónk úgy tudja, a szállítást az OVIT szervezi, ezért érdeklődünk: helyesek-e az olvasó információi, valóban egy reaktort szállítanak-szállítottak a Borsodchembe?

Az MMV OVIT Zrt. kommunikációs osztályának pénteki válaszát szó szerint közöljük:
 

Az MVM OVIT Zrt. megrendelésre végez szállítási munkát a Tiszán. A projekt részleteiről azonban nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni.


Tehát nem tudjuk hivatalosan, hogy reaktor úszott a Tiszán.

A kazincbarcikai BorsodChem - elődje 1949-ben alakult - Európa vezető MDI, TDI és PVC alapanyag és speciális vegyipari termékek gyártója - olvasható a vállalat honlapján, amely 2011 óta a Wanhua Industrial Group poliuretán alapanyaggyártó és értékesítő vállalatcsoport tagja. "A közlekedési eszköz, ami elviszi Önt, a cipő, amit visel és még a számítógép is, amin keresztül most ezt a szöveget olvassa, tartalmazhatja a BorsodChem termékeit." - így a bemutatkozás: a weboldalon részletesen tájékozódhatnak a BorsodChem profiljáról.

Itt pedig annak olvashatnak utána, ha elég elszántak, mire jó a műanyagok gyártásában egy reaktor.

Korábban írtuk:
Többen megtorpantak szerdán negyed 12 körül a szegedi Tisza-parton: egy uszály ment felfelé szép komótosan a folyón. Ebben korábban nem lett volna semmi szokatlan, de a hajóközlekedés és a teherszállítás szinte teljesen megszűnt a Tiszán az  utóbbi években. Ezért is lepődtünk meg, és készítettünk fotókat, videókat az uszály elhaladásáról. Átúszott a Belvárosi híd alatt, el a Szabadság úszóház mellett, majd bevette a kanyart, és eltűnt a Bertalan híd mögött.

A rakományáról nem tudtuk eldönteni, mi lehet: oldalról még azt hittük, tartály, hátulról óriási csőnek tűnt. Az uszály a felirat alapján egy bajai székhelyű céghez tartozik, amely a boszorkány-szigeti kikötő-telephelyet is üzemelteti 2013 óta. Kavics-, kő- és homok-nagykereskedelemmel, valamint tiszai teherhajózással foglalkoznak.
Ilyet is ritkán látunk - uszály ment át a szegedi hidak alatt - GALÉRIA. Fotó: Farkas Judit

2010-es cikkünkben írtuk: vége a hajózás fénykorának a Tiszán. Egykor nyüzsgő vízi központ volt Szegednél, de mára már csak néha úszik el egy-egy uszály, sétahajó, kisebb járműveké inkább a terep. Igazi nagy hajót, személy- vagy áruszállításra szolgáló járművet ritkán láthatunk – pedig a Tisza Szegednél nem csak forgalmas vízi út volt, a várost hajógyártásáról is ismerték. Szent István korától 1944-ig gyártottak Szegeden fahajókat – osztotta meg velünk akkor Szegedi hajók a Tiszán, Dunán, Dráván, Száván című könyv egyik szerzője, Tóth Béla író, szerkesztő, a Somogyi-könyvtár azóta elhunyt, nyugalmazott igazgatója. A Tisza szeszélyes vízjárása a teherhajózásnak nem kedvez - ezt a könyv hajóskapitány megszólalója is alátámasztotta, aki elmondta, a minimum vízszint egy teherhajónál legalább két méter, kis víznél már nem lehet megrakodni a járművet. A sétahajó is Csongrádig közlekedik. 2013-ban a Szegeden is évente többször kikötő francia sétahajó, a Victor Hugo vesztegelt egy hétig a városban.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 tűzeset egy napon - ez tényleg nem véletlen

17 tűzeset egy napon - ez tényleg nem véletlen
A katasztrófavédelem minden veszélyt el szeretne hárítani, de nem akar mindenáron büntetni - derült ki a megyei közgyűlés pénteki ülésén. Tovább olvasom