Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Imazsámoly és betyár

Nagy Sándor pénzérméje, százhúsz évvel ezelőtt készült bécsi imazsámoly és az Aradról elinduló Rózsa Sándor – festményen: a szegedi régiségboltokban számtalan ritkasággal találkozhat az érdeklődő.
Korok találkozása: imazsámoly, francia szódásüveg és Nagy Sándor pénz. Fotó: Schmidt Andrea
Különös életút után került jó néhány festmény és műtárgy a szegedi régiségboltokba. Némelyik igazi kuriózum.

Belák Dezső galériájának legnagyobb ékességét egy hónapja vásárolta meg egy gyűjtő: Mányoki Ádámnak, Rákóczi Ferenc udvari festőjének egyik alkotásával távozott az üzletből. Az 1736-ban készült, Mária Klára grófnőről készült olajfestmény, bár a galériatulajdonos üzleti titokra hivatkozva nem mondott pontos árat, milliós nagyságrenden cserélt gazdát. A kereskedő 35 éve, mint gyűjtő kezdett el foglalkozni festményekkel, boltjában ma is több szegedi kötődéssel rendelkező műalkotás található.

Ilyen az egyik legrégibb és vélhetően legdrágább darab, az osztrák származású Adolf van der Venne 1856-ban festett Vágtató betyár című alkotása, amin az ólomgolyósvégű ostort forgató Rózsa Sándort festette meg. A művésznek Bécsben és Pesten volt festőiskolája, egy alföldi tanulmányút során találkozott a híres-hírhedt betyárral. A festmény hét éve van Belák Dezső birtokában. A galériás bevallotta: kicsit sajnálná, ha egyik pillanatról a másikra meg kellene válnia tőle. A kép egyébként kezdetben az 1848–49-es szabadságharc után milliomossá vált, Aradon élő Neumann bárónak a tulajdonában volt. A festményen örökösei adtak túl: most Belák Dezső galériájában várja új gazdáját.

Aukcióra várva

A Kárász utcai antikváriumban nem tudtak különleges tárgyról beszámolni. Idős könyvről már annál inkább: a kirakatban egy 1743-as latin nyelven íródott biblia kellette magát 18 ezer forintért. Legdrágábbnak mégsem ezt – a szalonnázó parasztot és a kislányt korsóval megformáló Zsolnay porcelánokat találtuk. Monostori Dezső ügyvezető elmondta, az igazán értékes darabokat a magasabb ár reményében a tulajdonosok az évente egyszer megrendezett szegedi könyvaukcióra tartogatják. A ritkának mondható kéziratokkal és gyűjteményekkel ilyenkor kopogtatnak antikváriumuk ajtaján.

De itt lóg a falon a Londoni vízárus című portré is, amit az a Márton Ferenc készített, aki a szegedi dóm mennyezeti boltívén található híres „Szögedi Szűrös Madonna" képet is megfestette, melynek különlegessége, hogy a művész cifra szűrben és szegedi papucsban ábrázolta Szűz Máriát. A tulajdonos azonban úgy látja, egyelőre nem kell attól tartania, hogy ezen ritka képek mostanában elkerülnek üzletéből. Ahogy fogalmazott: a jelenlegi helyzet nem éppen kedvez a műtárgy-kereskedelemnek.

Talán éppen emiatt a Búsuló lányt ábrázoló Zsolnay porcelán az egyik legkedvesebb darabja Kalapács Gabriellának. A Deák Ferenc utcai antikvitás tulajdonosa két éve vágott bele az üzletbe: ennyi idő alatt is számtalan érdekesség került üzletébe. Legrégebbi darabja egy 320-ban vert Nagy Sándor-érme, de igazán érdekes az a kováspisztoly is, amit a Kelet-Indiai Társaság készített az angol tengerészek számára. A bolt tonett imazsámolyáról – ezt 1880-ban Jakob és Joseph Kohn bécsi bútorgyárában gyártottak – és francia típusú szódásüvegéről a tulajdonos elmondta, más szegedi boltokban ezekhez biztosan nem juthatunk hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hónapok óta kígyózik a sor

Nem ért véget a sorbaállás a Dégáz Szent István téri ügyfélszolgálata előtt. Bosszús ügyfelek… Tovább olvasom