Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Indiai orrszarvúk érkeznek a vadasparkba: otthonukat az elefántok mellett alakítják ki a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Új állatfajjal gazdagodik a Szegedi Vadaspark, ahol a tervek szerint jövőre nyílik meg az indiaiorrszarvú-bemutató. A megjelenésében páncélos lovagra emlékeztető rinocéroszfaj új otthona India ikonikus épületének, a Tádzs Mahalnak a motívumait idézi majd.
– Jelenleg az engedélyeztetési folyamat zajlik, a kiviteli tervek készülnek. Ha megkaptuk a szükséges engedélyeket, kiírhatjuk a közbeszerzési eljárást. Úgy tervezzük, hogy jövő ősszel átadhatjuk az indiaiorrszarvú-bemutatót – mondta el Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója, akit az intézmény legújabb látványosságáról kérdeztünk. Mint korábban megírtuk, a Szegedi Vadaspark jövőre ünnepli a 30. születésnapját – ebből az alkalomból készül a nagyszabású beruházás.

A nagyjából 250 négyzetméteres orrszarvúházhoz – amelyet három állatra terveznek – két kifutó is tartozik majd, az állatoknak lesz egy vizenyős- saras medencéjük is, amelyben kedvükre dagonyázhatnak. Mivel az indiai orrszarvú puha talajon érzi otthon magát, a kifutót vastag mulccsal szórják majd föl.
A tervek szerint az indiai Tádzs Mahal motívumait használja majd föl az orrszarvú-bemutató. Látványterv
A tervek szerint az indiai Tádzs Mahal motívumait használja majd föl az orrszarvú-bemutató. Látványterv
– Az indiai elefántok medencéje mellett épül majd meg a bemutató, amellyel a faj élőhelyének néprajzi-kulturális közegét is szeretnénk megidézni. A ház a Tádzs Mahal, India ikonikus palotájának motívumait használja föl. Így a kambodzsai Angkort idéző elefántház után tovább bővül az ázsiai tematikájú része a vadasparknak. Manapság a nemzetközi trendnek megfelelően díszletet is kell adni az állatokhoz, hogy nagyobb hatású legyen a bemutató – magyarázta Veprik Róbert.
 

Az igazgató elmondta, az orrszarvú a látogatók kívánságlistájának elején szerepel mint olyan állat, amelyet szívesen látnának Szegeden, a tartási költségei pedig vállalhatóbbak, mint mondjuk a  koaláé vagy az óriáspandáé. Indiai orrszarvú jelenleg mindössze három-négy helyen látható Magyarországon. 


Egyelőre két azonos nemű fiatal állat érkezik majd az indiaiorrszarvú-tenyészprogramban, később pedig a program révén egy ellenkező nemű állatot szeretnének kapni az egyik itt felnőtt helyett, hogy szaporíthassák is őket. 

Az orrszarvú-bemutató tervezési és kivitelezési költsége 100 millió forint, amelyet a Szegedi Vadaspark saját 
bevételeiből, illetve önkormányzati támogatásból fedeznek.
Orvvadászok célpontjai

Az indiai orrszarvú a legnagyobb termetű ázsiai orrszarvúfaj. Valaha a bőre miatt páncélos lovagra emlékeztető rinocérosz az indiai szubkontinens teljes északi részén elterjedt volt Pakisztántól az indiai–mianmari határig, manapság csak Indiában és Nepálban él vadon. A faj eredeti élőhelyén veszélyeztetettnek, sérülékenynek számít, tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, nemi vágyfokozóként használják, így az orvvadászok kedvelt célpontjai. Hossza 3–4 méter, marmagassága pedig 150–180 centi. Testtömege átlagosan 1600 kilogramm nőstényeknél és 2200 kilogramm hímeknél, de az öregebb hímek akár 3 tonnásak is lehetnek – írja róluk a Wikipédia.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanulmánykötet Szeged kulturális fejlődéséről

Tanulmánykötet Szeged kulturális fejlődéséről
Szeged az ezredfordulón címmel írt tanulmánykötetet Besenyi Sándor szociológus a megyeszékhely 1997 és 2016 közötti fejlődéséről - múlt szerdán mutatták be a SZAB- székházban. Tovább olvasom