Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Indok nélkül kirúgva

A Franciaországban kialakult diákmegmozdulások egyik oka az volt, hogy a pályakezdők próbaidejét két évre növelték. A próbaidő intézménye gyakran nálunk is kiszolgáltatottá teszi a fiatalokat a visszaélésekkel szemben. Az ok nélkül kirúgott pályakezdők a bírósághoz fordulhatnak – a joggal való visszaélés azonban szinte bizonyíthatatlan.
A héten is folytatódtak a tüntetések Párizsban Fotó: MTI
Pár hete diákmegmozdulások kezdődtek Franciaországban, amelyek egyik legfőbb oka az volt, hogy a fiatal francia munkavállalók próbaidejét két évre növelte a kormány. A hallgatók és a szakszervezetek állítják: soha ennyire kiszolgáltatottak nem voltak a dolgozók, hiszen a munkaadók a két év alatt bármikor indoklás nélkül felmondhatnak nekik.

Magyarországon a Munka törvénykönyve szerint jelenleg legföljebb három hónap lehet a próbaidő. Indoklási kötelezettsége azonban itthon sincs a munkáltatónak, ha például a kilencvenedik napon kirúgja a munkavállalót – majd fölveszi a következőt, aki szintén így jár. Mivel nem kell megokolni a fölmondást, szinte lehetetlen bizonyítani, hogy visszaélne ezen jogával egy munkaadó, kivéve, ha gyanúsan sokszor történik ilyen az adott cégnél. A próbaidő alatt egyébként legalább a minimálbért ki kell fizetni a heti negyvenórás munkavégzésért.

Információink szerint azonban – a bérfizetés megspórolására – egyes
Most kezdték a felmérést

A Szegedi Tudományegyetemen eddig nem volt olyan egyesített kutatás, amely a végzett hallgatók elhelyezkedési arányait vizsgálta. Néhány kar tett csupán elszigetelt kísérletet erre. Badó Attila, az egyetem hallgatói és közkpacsolati rektorhelyettese elmondta: a felmérést – amelybe közel négyezer végzett diákjukat vonták be – idén kezdték el, a jövőben pedig minden volt hallgatójukra kiterjesztenék. Az eredmények révén az egyetem is hatékonyabban, gyorsabban reagálhat a munkaerőpiaci igények változásaira.  
munkaadók bevezették a „próbamunka" nem létező fogalmát, ami annyit tesz: bér nélkül, ingyen foglalkoztatnak valakit, akivel semmiféle munkaszerződést nem kötnek, majd egy-két hónap után indoklás nélkül kirúgják.

Kerekes Anita egy szegedi kocsmában vállalt munkát. Minimálbér kifizetéséről állapodott meg szóban a tulajjal, amit majd „próbamunkája" után emelhetnek, és a borravaló egy részét is megkaphatja. Egy havi, munkanapi és hétvégi robot után várta a fizetést, de csak újabb ígéretet kapott, mert a tulaj elutazott. Két hetet még lehúzott ingyen, majd visszatérte után a tulajdonos megrótta, hogy az ő munkája miatt kevés a bevétel – ezért utcára tette. Anita, mint mondta, bízott munkaadójában, így fel sem merült benne, hogy egy fillért sem fizetve rúghatják ki, ha nincs szerződése.

A könyvárusként is dolgozó Csomai Nikolett az első hónapban még megkapta a bérét, így nem is akart főnökével konfliktust az elmaradt írásbeli munkaszerződés miatt. A második hónap végén azonban több pénzt követeltek tőle, mint amennyi a megbeszélt munkabére volt. A fiatal nő önként kilépett, ugyanis főnöke azzal gyanúsította: estéről reggelre könyvek tűntek el a lerakatból, vagyis lopott onnan. Neki viszont kulcsa sem volt ahhoz.

Nem vizsgálhatják

A Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója, dr. Balázs Mihály elmondta: hozzájuk is érkeznek a próbaidővel visszaélő munkáltatókról hasonló bejelentések, ezeket azonban nem vizsgálhatják ki, mert nincs rá hatáskörük. A vezető szerint itthon jelenleg nincs olyan hatóság, ami ellenőrizhetné a cégeket ilyen szempontból. A panaszos egyedül a munkaügyi bíróságokhoz fordulhat, ami megállapíthatja a jogsértést, vagy bizonyítottság hiányában elutasíthatja a vádat. Az igazgató hozzátette: tapasztalata szerint a legtöbb ilyen esetben egy hónapig fizetés és munkaszerződés nélkül dolgoztatják az embereket, majd elküldik. A becsapott munkavállalónak azonban nem éri meg pert indítani, mert az ügyvédi költségei magasabbak lennének a számára esetleg megítélt összegnél. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkácsy jön, az árvízkép marad

A hárommegyés Munkácsy-vándortárlat májusban érkezik Szegedre. Helyét a Móra-múzeum munkatársai… Tovább olvasom