Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Indul a hóügyelet, felkészített gépek

A következő napokban beköszönthet a tél. Az előrejelzés szerint nagy havazástól nem kell tartani, de az utak rendkívül csúszóssá válhatnak. A közútkezelő kht. és a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. felkészült: elrendelték a hóügyeletet, járőröznek és a gépek bevetésre készen állnak.
A meteorológiai előrejelzések szerint havazás várható szerdától. Csongrád megyében nagy mennyiségre ugyan nem számítanak, de a néhány milliméteres hó alattomosabb és balesetveszélyesebb lehet, mint akár a 15-20 centis lepel. Mivel a levegő is lehűl, a csapadék filmszerű réteget képezhet az úton, melyen könnyen megcsúszhatnak a téli gumik nélkül közlekedő autók és a körömcipőben sétáló nők.

A megye útjait tisztító közútkezelő kht. és a szegedieket karbantartó környezetgazdálkodási kht. a zord télre is felkészült. Egyik cég sem kívánja vissza a három évvel ezelőtti állapotokat, amikor majdnem egy hónapig folyamatosan esett a hó. A környezetgazdálkodási kht. ekkor közel 100 millió forintot költött a szegedi utak hómentesítésére, míg az elmúlt télen ennek a felét.

A közútkezelő kht. a megye útjain tavaly decembertől március elejéig négyezer-ötszáz tonna sót szórt ki – mondta Kárász József üzemeltetési és fenntartási főosztályvezető, akitől megtudtuk: a tavalyihoz hasonlóan az idén is negyvennyolc munkagéppel végzik majd a téli a feladatokat, pedig az M5-ös autópálya átadása után a kisteleki és a balástyai csomópont valamint az 5-ös számú főút közötti részt a várható forgalom növekedés miatt nemcsak szakaszosan, hanem teljesen sózniuk kell.

Szegeden szerdától a környezetgazdálkodási kht. elrendelte a hóügyeletet, az utakon téli járőrözést tartanak: kiemelten figyelemmel kísérik a hidakat és a töltésen az átjárókat. Huszonkét hóekés-sószórós, hat köbméteres tartállyal felszerelt munkagép vár bevetésre, míg tizennégy kisgép áll rendelkezésre a járdák és kerékpárutak takarítására. Bakacsi Zoltán szállítási és logisztikai részlegvezető elmondta, 2000 köbméter homokot, 600 köbméter só-homok keveréket és 1000 tonna sót vásároltak.

– Környezetvédelmi szabályok miatt a Kárász utcát csak speciális fugatöltő zúzottkővel szórhatjuk fel. Felfagyáskor a parkok járdáit és a kerékpárutakat jól rücskösödő, talajjavítónak is használatos zeolit ásványi anyaggal hintjük meg – magyarázta a részlegvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmilliós felújítás és fejlesztés Szegeden

Csak jövőre költözik vissza régi-új helyére a szegedi városi televízió, amely százmillió forintból… Tovább olvasom