Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Indul a turisztikai szezon

Szeged - Kincsek a nap alatt! – ezzel az ígérettel indul Csongrád megye kistérségi programajánlója. A nyomtatott kiadvány csak szemezget a rendezvények között. Ugyanakkor a megyei önkormányzati honlap 288 attrakciót kínál, de az itteni hatvanból 23 településünknek nincs saját programja.
A turizmus szezonális ingadozásának csökkentése, a bevétel növelése a két legfontosabb célja a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának. A www.pusztaregion.hu című portálon kalandozva, Csongrád megyéhez jutva megkapjuk mind a hatvan itteni település nevezetességeinek kivonatát.

– Ha tartalmas programot kínál egy intézmény, egy vállalkozó, egy település vagy éppen kistérség, akkor nem számít, hogy éppen milyen évszaknál tartunk, megérkezik a vendég – hangsúlyozza Nacsa József. A szegedi Dóm Tourist vezetője, a Dél-alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottság tagja szerint egyébként húsvétkor, a hosszú hétvégén kapott új lendületet a vendégforgalom. Hamarosan nézelődnek a kiránduló diákok, s aztán elérkezik a nyári programkavalkád időszaka.

Idei megyebeli rendezvényeket keresgélve a www.csongrad-megye.hu kínál segítséget. A megyei önkormányzat honlapján a turizmus címszó alatt rendezvénynaptárt is találunk: az év 12 hónapjára 288 programmal. Ám ha helyi unikumokat kutatunk, kiderül: 23 településnévnél nincs adat.

Vagyis e honlapon nincs saját arca, saját turisztikai kínálata például Ambrózfalvának, Apátfalvának, Baksnak, Csengelének, de még Deszknek, Makónak, Mártélynak, Sándorfalvának, Zsombónak se. Az is meglepő, hogy például Mórahalomnál egyetlen közösségi, turisztikai látványosságot, a július 14-i tündérrózsatúrát ajánlja a honlap a világhálón szörfözőnek. Ugyanakkor például Öttömös 12, Mindszent 17, Ópusztaszer 21, Hódmezővásárhely 36, Szeged 44 rendezvényére irányít figyelmet.

– Sokat kell dolgozni azért, hogy egy-egy település megtalálja a saját arcát, vagyis a rá jellemző turisztikai-gasztronómiai programot – hangsúlyozza Mihály Illés. A Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója hagyománnyá vált és vendégvonzó kezdeményezések között példaként említi a szegedi halfesztivált (szeptember 2–5.), a szőregi rózsaünnepet (június 19–22.).

A megyében működő kilenc Tourinform-iroda idei kistérségi programajánló kiadványában számos helyi kínálatról olvashatunk. A világhálón lelhetünk – többek között – a tavasztól őszig nyitva álló zákányszéki papagájparadicsomra, a szentesi lepényváró fesztiválra (július 5–6.), az ópusztaszeri dinnyenapra (augusztus 9.), vagy (június 17–18. között) az ásotthalmi Csodarét-túrára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Léleknet

Pszichológiai szakvéleményt kaphat magáról bárki egy, a világon is egyedülálló internetes rendszer… Tovább olvasom