Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Indul a világméretű csillagvadász-akció

Mától újraindul a világméretű csillagvadász-akció, melybe bárki bekapcsolódhat az internet segítségével. A mesterséges fényforrásokkal rosszul, fölöslegesen s pazarlóan megvilágított égbolt hovatovább csillagtalanná válik a városlakók számára.
– Az újszegedi csillagvizsgálóból északnyugat felé már egyáltalán nem lehet csillagászati méréseket végezni a nagymértékű fényszennyezés miatt – mondja Szatmáry Károly csillagász, az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszék docense. A városlakók már alig-alig látnak csillagos eget. Egyébként szinte az ország egész területe fényszennyezett – a Zselicségben „csillagoség-rezervátum" létesül –, mi több, Európában már csak egyes magashegységek és a Skandináv-félsziget egy része tekinthető fényszennyezetlennek.

A fényszennyezésmérő csillagvadász-akciót március 8. és 21. között újraindítja a programot tavaly is megrendezett nemzetközi szervezet. Internetes kérdőív segítségével – lásd a következő honlapot: www.fenyszennyezes.csillagaszat.hu – segítségével ki-ki megállapíthatja, lakóhelyének égboltján mily mértékben észlelhetők az ismert csillagok, azaz az égbolt mennyire fényszennyezett.

Energiatakarékosan

Egyelőre megállíthatatlannak tűnik a fényszennyezés terjedése – Nyugat-Európában teljes magyarországnyi területek fényszennyezettebbek annyira, mint nálunk Budapest és környéke, vagy épp a szegedi belváros egyes pontjai. De ha más nem is, a takarékos energiafölhasználás szükségessége előbb-utóbb hatni fog a fényszennyezés ellen.

A fényszennyezés nem öröktől származó, elháríthatatlan dolog, s nem is a földönkívüliektől származik – tehát tudunk tenni ellene.
Alapvető gazdaságossági szempontok tennék szükségessé, hogy a gyártók, fölhasználók olyan utcai fényforrásokat vegyenek igénybe, melyek célzottan csak a megvilágítandó felületet borítják fénybe, és ne ezenkívül még minden mást is. Fényszennyezés szempontjából nagyon rossz közvilágítás-megoldásokkal találkozunk: a fényforrás például üveggömbben foglal helyet, s minden irányban akadálytalanul szórja a fényt. A megvilágításra szolgáló energia jelentős része tehát kárba vész, a csillagos égbolt látványa pedig hovatovább kuriózummá válik a városlakók számára. Egyébként a nagy középületek, például a fogadalmi templom díszkivilágítása is fényszennyezés-fokozó hatású – a kivilágítottság napi időtartamát érdemes lenne csökkenteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás: Design 24

A Temesvári Képzőművészeti Szövetség (UAP) és a Temesvári Nyugati Egyetem Formatervezés Tanszékének… Tovább olvasom