Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Indul a vizsgálódás a városi cégeknél

Szeged - Ma tartja alakuló ülését az elmúlt nyolc évet átnéző ideiglenes vizsgáló bizottság. Elnöke, Gyimesi László szerint tiszta vizet akarnak önteni a pohárba.
Ma tartja alakuló ülését a Gazdasági és Pénzügyi Átvételi Ideiglenes Bizottság, amely a 2002. november 1. utáni időszakban végzi – az szmsz-ben meghatározott hatásköre szerint – „az önkormányzat, az önkormányzati intézmények, az önkormányzat egyszemélyes gazdasági társaságai, illetve egyéb szervezetei, valamint a polgármesteri hivatal időszakára vonatkozó működésének jogi, gazdasági, célszerűségi és informatikai szempontú vizsgálatát".

Úgy tudjuk, az önkormányzati választások körül több név – információink szerint Tóth Géza, a Rádió88 ügyvezető igazgatója, Lengyel József, korábbi fürdőigazgató, Németh Ferenc, a Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke, Koltay Gábor filmrendező – kerültek szóba, mint új városi cégvezetők.

A bizottság az önkormányzati cégek első embereit nem mentheti fel, de feladata a közgyűlés tájékoztatása illetve közgyűlési döntést igénylő kérdésekben az erre vonatkozó javaslat előterjesztése. A közgyűlés pedig dönthet úgy, hogy cserél a városi cégek élén.

– Pletykákkal nem foglalkozom – reagált a nevekkel kapcsolatos megkeresésünkre Gyimesi László, az ideiglenes bizottság fideszes elnöke. Azt mondta, tiszta vizet akarnak önteni a pohárba, és nincsenek prioritások, minden céggel egyformán foglalkoznak.

Illusztáció: http://www.lawyerbrooks.com
Illusztáció: http://www.lawyerbrooks.comA delmagyar.hu úgy tudja, lehetséges variáció a városi cégek holdingba szervezése is, ezt a módszert alkalmazzák például Debrecenben. Ekkor az eredményesebb cégtől forrást lehet átcsoportosítani a holdingon belül másik céghez. Kicsiben Szegeden is van rá példa: a Szegedi Közlekedési Kft. Parkolási üzletága így működik.

A holdingrendszer másik sajátossága, hogy a közgyűlés látóköréből kikerülnek a cégek, a holding igazgatósága dönt például az önkormányzati cégvezetőkről. Budapesten azzal érveltek a holding mellett, hogy így szakmai kérdésekről nem a képviselők, hanem szakemberek döntenek.

A száz százalékban önkormányzati tulajdonban lévő társaságok ügyvezetői igazgatói közül 2011-ben jár le Szélpál Gábor (Szegedi Városkép Kft.), Dózsa Gábor (SZKT), Kojedzinszky Richard (Ritek Zrt.) szerződése. 2013-ban Némethné Csala Gabriella (Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft.) és Szabó Ferenc (Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.) szerződése. 2014-ben Németh Istváné (IKV), Boros Gyuláé ( Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.), Némethné Bátyai Edináé (Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Nonprofit Kft.). 2015-ben jár le Horváth András (Szegedi Sport és Fürdők Kft. ), Tapasztó Sándor ( Szeged Pólus Kft.), Hegedűs János (SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft.), Pusztai Lajos (Szegedi Vásár és Piac Kft.) és Molnár Tamás (Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ) szerződése.

Tóth Géza: eddig nem volt hivatalos megkeresés

Tóth Géza portálunkhhoz eljuttatott közleményében megtisztelőnek nevezte neve említését, amely egyébként szerinte a Rádió88 eredményeinek elismerérse. Ugyanakkor kijelentette: hivatalos megkeresés eddig nem érkezett hozzá a szegedi városvezetéstől.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. jozko 2010. november 26. 08:16
  „41. Logaritmus:

  A hozzászólásaidat szemlátomást tényekre alapozod, nem vaktában lődözöl a levegőbe.
  Nem szeretnék üres fecsegéssel méltatlan vitapartnered lenni!

  Inkább csak kérdeznék:

  Miért is lenne bármiféle aggódásra oka bármelyik önkormányzati cég vezetőjének, ha szinte semmi más dolga nem volt, mint végrehajtani a közgyűlés direktíváit - amit ugyancsak a közgyűlés felügyelt-ezzel szinte minden felelősséget levett a vezető válláról?

  Viszont milyen alapon kaptak vezetői fizetést, prémiumot, jutalmat, menedzsereket megillető költségtérítést, kafeteriát, jogköröket-amik messzire elértek- és végkielégítéseket önkormányzati cégek vezetői?

  Ha pedig mégiscsak kaptak -csak úgy, a sors kegye folytán- miért vennék zokon, ha ezzel most mégis elszámoltatják őket?
  Miért tekintik boszorkányüldözésnek azt, ha egy arányaiban megváltozott közgyűlés úgymond más egyszerű parancsvégrehajtókat akar a cégek élén látni?

  Akinek nincs mitől félnie, mert ezek szerint felelőssége nem volt, a kiemelt béreket és juttatásokat ilyen alapon csak szerenceként kell kezelni-ne aggódjon!
  Fortunánál nincs bérlete senkinek!
  B ocs, ezt visszavonom: lehet, hogy csak önkormányzati szinten nincs...”
 • 49. LukSzusz 2010. november 24. 19:31
  „Kezdjék a vizsgálódást az SZKT-nál,férj-feleség/Brnói/,csodálatos véletlen,innen származó cég nem csinálja 2 .villamost és a többit...???SZKT-ek mondták,öreg szakik.
  Az én fizum nem 2 milla,csak kétszézezer + ingyen telcsi-kocsi-prémcsi-juti-üdülési-stb.....”
 • 48. joci61 2010. november 24. 17:56
  „milyen pohárba?
  milyen vizet?
  kik?”
 • 47. papsajt 2010. november 24. 15:05
  „kezdeném a NYíl utcában, ahol 70 millióért újítank fel 2 szobás házat,mert napsugaras :)”
 • 46. tatár 2010. november 24. 14:51
  „"A kormány az Európai Közpinti Bank tiltakozása ellenére csökkentette a jegybanki vezetők fizetését az ősszel: az állami vezetőkhöz hasonlóan 2 millió forintban maximálták a jegybank elnöki fizetését. Mivel az alelnökök és felügyelő bizottsági tagok fizetése az MNB elnökéhez kötött - így azok fizetése is arányosan csökkent. Az MNB elnökének fizetése a mindenkori elnöki apanázs 15 százaléka vagyis havi háromszázezer forint.
  A kormány szerint ez rendkívül kevés - és nem áll arányban az amúgy még el sem végzett munkával, így a MNB fb-elnök fizetését havi 1,2 millió forintra, a tagok fizetését havi 800 ezer forintra emelné.
  A parlament a múlt héten választotta meg a MNB felügyelő bizottságának úja tagjait, illetve Járai Zsigmond korábbi MNB elnököt a testület vezetőjének." (Napi Gazdaság - napi.hu)
  Ez a Nemzeti Együttműködés Nagy Spórolása. Látszólag off, de meggyőződésem, hogy helyben is ki akarják venni a pénzt narancsék. Nem kicsit. Nagyon:-)”
 • 45. tintasbarns 2010. november 24. 14:43
  „Semmi nem fog változni ez nem más mint a kirakat homályosítása.”
 • 44. Logaritmus 2010. november 24. 14:04
  „"Miért eddig így ment? Akkor csak ez a baj, hogy más is csipegethet a tortából?"

  Szerintem a közös vagyonból senki ne csipegessen! Az önkormányzati cégvezetőknél is tisztességesebb lenne a pártoknak leülni, tárgyalni, és pl. azt mondani hogy itt van 8 fontos önkormányzati cég 8 vezetővel, ebből teszem azt három helyre tudunk olyan új vezetőt, akinek kétszer annyi tapasztalata van mint a mostaninak, és ezerszer jobban fogja csinálni mint a mostani, mert már itt és itt bizonyított. Legyen erről meghallgatás és szavazás, tisztességes átadás-átvétel, az élet pedig megy tovább. (Hozzáteszem: ha az új vezető disznóságot talál, még mindig jöhet a felelősségrevonás!)

  De nem, a Fidesz Magyarországnak ez nem jó, ide majdnem 1 millió forintért külső szakértők, ügyvéd haverok kellenek, boszorkány üldözés, "addig kutakodunk amíg valamit nem találunk" mentalitás, ha a WC papírt drágán vették, akkor arra fogjuk a kirúgást, de itt harc és megalázás kell. Nekem legalábbis ilyennek tűnik ez a bizottságosdi és a politikusi nyilatkozatok körülötte. Azt sem látom, hogy a kiszivárgott nevek honnan és kitől jönnek, a Rádió 88-as fiatal emberről el nem tudom képzelni, hogy mit tudna jobban csinálni a közösségi kultúra területén...a zenei adó amit csinál úgy jó ahogy van, sokan hallgatják (nekem gagyi a zenéjük, de ez én vagyok), de nem hiszem, hogy mondjuk egy komolyzenei koncertet, játszóházat, szakkört, stb. egy lemezlovas vállalkozóra kellene bízni, ha a mostani ember ezt a feladatot különben tökéletesen ellátja.”
 • 43. frakk 2010. november 24. 13:46
  „dodongo."A szponzorok nyilván várják a közvetlen, vagy közvetett (városházi megrendelésekben megjelenő) viszonzást." mindig is egy húron pendültél velük.
  Miért eddig így ment? Akkor csak ez a baj, hogy más is csipegethet a tortából?”
 • 42. dondongó 2010. november 24. 13:40
  „Az egész játék arra megy, hogy a fidesz úgy számított: csont nélkül nyeri az önkormányzati választást, Bénagy lesz a polgármester jó kis többséggel, egy tollvonással leváltják az eddigi cégvezetőket, a végkielégítésükből az állam leharapja a 98%-ot, és kiosztják az előre beígért koncot a vazallusoknak, szponzoroknak. Viszont egy picike k@ki került a palacsintába: az istenadta nép meggyőző többséggel újra választotta Botkát, és a fidesznek csak a jobbikossal együtt van lehelletnyi többsége a Közgyűlésben (bár ez az emberke akár be is léphetne narancsékhoz, mert visszalépett a javukra, nincs vele gondjuk).
  Röhej, hogy az önkormányzati választási kampány pénzeivel még formálisan se kell elszámolni, még hazudni se kell: volt pénz, oszt´ jónapot. Azt a sok 10 milkót, amibe a fidesznek fájt ez a kampány, azt valahonnan össze kellett kalapozni. Honnan is? A szponzorok nyilván várják a közvetlen, vagy közvetett (városházi megrendelésekben megjelenő) viszonzást.”
 • 41. Logaritmus 2010. november 24. 13:11
  „jozko: nem féltek senkit sem, sőt azt gondolom, hogy mivel az önkormányzati cégek a törvény erejénél fogva eddig is nagyon helyesen közvetlen és folyamatos ellenőrzés és beszámoltatás alatt álltak, kötelezően mindent felügyeltek az önkormányzati bizottságok, minden iratba betekinthetett az összes képviselő, a felügyelő bizottságokban az elmúlt 20 évben ott ültek az ellenzéki és kormánypárti delegáltak is, új dolgot elméletileg nem is találhatnak. Ha találnak, akkor azok apróságok lehetnek, amik nehezen lehetnek egy felmondás indokai, vagy ha mégis, mert valami ütős dolog nem tűnt fel eddig senkinek, akkor kérdéses hogy a könyvvizsgáló, a fideszes és szdsz-es, mszp-s FB tag, az önkormányzati bizottságok politikus és civil tagjai eddig miért voltak ennyire hanyagok - akkor az ő, akár büntetőjogi (!) felelősségre vonásuknak is meg kell történnie. De még egyszer mondom, mivel az önkormányzati cégek eddig is szoros önkormányzati (nem csak polgármesteri!) ellenőrzés alatt álltak, a nagyobb kiadásokról pedig eddig is az önkormányzat volt hivatott dönteni amit a cégvezetők csak végrehajtottak, nehéz elképzelni, hogy bármi disznóság történhetett.”
 • 40. jozko 2010. november 24. 12:35
  „33. logaritmus :

  Nem voltam köztük, nem vagyok köztük, nem leszek köztük!
  Sem ingem, se gatyám egyik se - ahogy mondani szokás!
  Akinek nincs félnivalója, ne majrézzon:
  Mindegyikünket érhet adóellenőrzés, közlekedési ellenőrzés, fedezet ellenőrzés, stb.

  Egyetlen politikus, vagy egyetlen a politikához direkt kötődő vezető sem kapott örök életű bérletet-szerencsére!
  Miért az én fejem fájjon emmiatt?
  Megbocsáss, de veled ellentétben én nem védem egyiket sem!

  Ha a tapasztalataimat félreéertésnek is nevezném, vak azért nem vagyok!
  Szóval forgassák csak fel egy kicsit a közszférát!
  Még egy ruhásszekrényt sem árt időnként átpakolni, átszellőztetni!
  Még befészkelnék magukat valami kártevők...
  Meg aztán az állott szag sem egészséges.

  Szóval induljon a verkli!
  És ne hidd, hogy Fidesz elkötelezett vagyok!”
 • 39. frakk 2010. november 24. 12:25
  „Gábort ne bántsd , rendes ember. Csak a kőcicik miatt fogom nagyon leszidni, kiderítem kinek a ritka agyszüleménye”
 • 38. LukSzusz 2010. november 24. 12:15
  „Valakinek a neje őnagysága benne van ezekbe a villamos projektekbe,nem tudjátok kinek van csehszlovák hitvese?”
 • 37. ifj. Nagy Gábor 2010. november 24. 11:50
  „19. Grabowsky 2010.11.24. 09:18

  Én sem a buszjegy/bérlet árára gondoltam, hanem úgy összességében az egészre. Ugyanis éppenhogy nem tartom reálisnak, hogy fele háttérrel működtethető lenne - illetve erre írtam, hogy _önmagában_ a fúzió nem oldaná meg pl. a bújtatott állásokban üldögélők ügyét, ha azt meg akarják oldani, azt a mostani struktúrában is megtehetnék.”
 • 36. mediaset 2010. november 24. 11:41
  „A bizottság elsö 4-személye biztos garancia arra, hogy """holló a hollónak nem vájja ki szemét"""
  Amúgy meg nem tudom kinek az élet minőségén válltoztat, ha xy-mszp helyett, ezután yx fideszes lesz,/maguk, a rokonságuk ,retyerutyájuk kivételével/
  az enyémen biztos nem.
  Porhintés, rég le van osztva minden.”
 • 35. Ebgondolat 2010. november 24. 11:28
  „Adódik a jogos kérdés: miért nem ´98-tól vizsgálódnak??? És ha mindent a legnagyobb rendben találnak, akkor mi lesz??? Kreálnak majd??? Esetleg bocsánatot kérnek az állandó lejáratásért???”
 • 34. frakk 2010. november 24. 11:18
  „Tapasztó úrért nem sírnék az biztos, a magyar aszfalt üzletkötőjeként is dolgozhatna , ha az észak Koreai fakultatív utazás nem tetszik neki.”
 • 33. Logaritmus 2010. november 24. 11:13
  „"Nem tudom, lesznek -e, és milyen összefonódások?! Most viszont vannak! Rosszabb nemigen lehet!"

  Az országos politikát nézve sajnos nincs igazad. Lehet rosszabb. :)
  http://index.hu/belfold/2010/11/23/fideszes_rokonsag_fontos_poziciokban/

  Az pedig, hogy még el sem kezdődött semmilyen átvilágítás, máris megvannak a kinevezésre váró új, fideszes vezetők mindent elárul ennek a vizsgálatnak az összes motivációjáról. :)))”
 • 32. jozko 2010. november 24. 11:05
  „Nem tudom, lesznek -e, és milyen összefonódások?!
  Most viszont vannak!
  Rosszabb nemigen lehet!

  Úgyhogy, Gyimesi Úr:
  Hegyibe!

  Mély lélegzetvétel-aztán boruljon a bili!
  Utána jöhet a takarítás-mert akkor már elkerülhetetlen!
  Illatosítás és cicomázás helyett: tisztálkodás, ruhaváltás!
  Ideje lenne!”
 • 31. brokkoli 2010. november 24. 11:03
  „Pusztán nézöpont kérdése ,hogy kinek ki a korrekt,
  számomra 73500 ft-os minimálbéres ügyvéd sem igazán hiteles.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves fiát keresi egy szegedi anya

Tovább olvasom