Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Indulatokat váltott ki a gyermektelenségi adó ötlete

Szeged - 30 és 60 éves kor között fizessen különadót az a férfi és nő, aki nem nevel gyereket – hangzott el a komoly indulatokat kiváltó mondat Boross Péter egykori miniszterelnök szájából.
Komoly indulatokat váltott ki Boross Péter ötlete: aki nem nevel gyereket, annak kiadása sincs rá, ezért fizessen különadót, aki nem vállalja ezt a terhet. A volt miniszterelnök úgy képzeli, hogy 30 és 60 éves kor között fizessen különadót az a férfi és nő, aki nem járul hozzá a nemzet gyarapodásához. A meddő nőkkel kapcsolatban azt mondta: nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből, a nemzet jövőjéhez vagy gyerekneveléssel, vagy különadóval lehet hozzájárulni.

A Családi Nevelésért Alapítvány a volt miniszterelnök mostani felvetésénél is radikálisabb javaslatot juttatott el tavaly az akkori kormánynak: 10 százalékos gyermektelenségi adó kivetését szorgalmazták a 24 éven felüliekre.

Csökkenő gyermekvállalás

Húsz év alatt megkétszereződött Magyarországon azok száma, akik szerint rosszul dönt az a pár, amelyik három gyermeket vállal: 1988-ban 13 százalék, 1997-ben 21 százalék, tavaly már 25 százalék vélekedett így – derült ki egy 2009-ben készített demográfiai tanulmányból. Arra a kérdésre, hogy általánosságban hány gyermek ideális egy családban, 2001-ben még csak a megkérdezettek 12 százaléka válaszolta, hogy egy gyerek, míg tavaly már közel 17 százalék.

A 31 éves Járai Máténak mindkét ötlet szerint fizetnie kellene. A házas, de még gyermektelen művész az úgynevezett gyermektelenségi adót abszurd ötletnek tartja. – Csak szűkebb környezetemben két-három nőismerősömről tudom, hogy évek óta szeretne a férjével gyereket, de egyelőre nem sikerült nekik. Már most egy életre szóló fájdalom alakult ki bennük, hogy esetleg soha nem lehetnek anyák. Ez az ötlet olyan magánéleti kérdéseket feszeget, amihez egy kormányzatnak semmi köze – mondta indulatosan a színész.

Katzirz Dávid, a Pick Szeged csapatkapitánya idén töltötte be 30. életévét. – A sportolóknál nagyon nehéz a családalapítás, hiszen mindig benne van a pakliban, hogy hosszabb-rövidebb időközönként csapatot, olykor még országot is vált az ember. Ebbe a gyermekvállalás nem fér bele. Elmúltam 30, szeretnék hamarosan gyereket, ám ezt az ötletet nem igazán tudom támogatni – hallottuk a válogatott balátlövőtől.

A Fészek Nagycsaládosok Szegedi Egyesületének elnöke, Taryné Péter Ágnes 3 gyereket nevel. – A meddő nőket ilyen adóval büntetni nem szabad: a különböző orvosi vizsgálatok és beültetések így is nagyon drágák – fogalmazott az elnök. Ugyanakkor megjegyezte: ha valaki csak azért nem akar gyereket, mert az sokba kerül, annak valamilyen formában tényleg támogatni kellene az olyan bátor szülőket, akik esetenként 7–8 gyermeket nevelnek.

– Feltételezem, hogy aki nem vállal gyermeket, nyugdíjat azért szeretne majd kapni. De ha nem lesz, aki dolgozzon, akkor ki fogja előteremteni ezt a pénzt? – tette fel a kérdést Taryné Péter Ágnes. Véleménye szerint az adóból befolyt összeg egy része azokon a klinikákon lenne a legjobb helyen, ahol a meddő pároknak próbálnak segíteni a szakemberek.

Olvasóink írták

390 hozzászólás
 • 390. Naca 2011. január 05. 08:45
  „Nem újdonság, ilyen jellegű teher már volt az ötvenes években. Az apám is fizetett, mert későn nősült és én is elég kései gyerek voltam. Őt nem háborította fel. Igaz, ő még abban a világban nőtt fel, amikor teljesen természetes volt a házasság és a gyerek. Egyetértek vele, csak sajnos ma nem elsősorban a családról szól az élet. Főleg a nőknél veszélyes, mikor a tanulás és karrier miatt egyre arrébb tolják a gyermekszülést. Sokan kényelmi, anyagi és olykor nevetséges, de a testi alakjukat féltve nem akarnak gyermeket és társaságban is tapasztalható a lenézés a gyermekkel "kínlódók" felé. Pedig a gyermektelenek nem tudják, mit vesztenek! Nincs csodálatosabb egy gyermeknél, már legalábbis annak, aki igazán akarja és szereti! A nagycsaládosok felé pedig legmélyebb tiszteletem!”
 • 389. csak_pontosan 2011. január 05. 00:01
  „Az nem érdekli a Tisztelt hozzászólókat: ugyan mi az oka, hogy a DM egy régi cikket vett elő 2011-ben?
  Ld.: Kiss Gábor Gergő - Délmagyarország napilap 2010.09.14. 08:41
  Nincs új téma?
  Vagy teszteljük az olvasók idegeit, hogy legyen mit és kit szidni??”
 • 388. tintasbarns 2011. január 04. 19:24
  „Ukk Mukk fukk Boros sem a saját gyerekét nevelte. A vén szarházi most akar gyerek adót bevezetni amikor már alig van neki hátra két év az életéből.”
 • 387. lamatic 2011. január 04. 14:28
  „Fizessen!!!!”
 • 386. TothZoltan 2010. október 31. 09:53
  „Ez megint a nem dolgozó lumpen, gyerekgyártó, gyereksegélyből, gyámügyi pénzből élő rétegeket fogja erősíteni. Ezeket nem sarcolja ez a törvény, csak a azokat akik tisztességgel dolgoznak. Képzeljék el a két közalkalmazottat(férjet-feleséget) még ezzel az adóval is súlytják.
  Ennél kellene egy alsó összeghatár ami alatt nem lehetne szedni. Pl nettó 150.000-Ft / fő. E felett mehet sarc, de kit? Ne a szegénytől vegyenek el.
  Egy meddő családnál is a lekifájdalmat tetézim ezzel ? Ez undorító !
  Ez a kérdés jelenleg nem politikai, hanem erkölcsi kérdés.”
 • 385. BaranAnna 2010. szeptember 21. 14:39
  „Nnna, most már tudom mivel fognak kereskedni egyes "emberek": ha nekünk sok van, adjuk bérbe pénzért másnak. A másoknak meg igénye lesz rá, így még mindig kevesebbe fog kerülni, mintha adót fizetnének.”
 • 384. őrgróf 2010. szeptember 20. 10:43
  „luke, te tényleg ne vállalj gyereket. Az ilyen szintűekből több is van, mint kellene. Zseboroszlán, mi hárman nőttünk föl és igen szegényes körülmények között, amibe még az éhezés is belefért néha. Mindhárman helyünket jól megálló, diplomás EMBEREK lettünk. ( volt kollégám, akinek hét gyermeke volt, és nagy-nagy boldogságban és szeretetben éltek ) a hetvenes években! )
  Szegedi2 : nagyon becsüllek Titeket, és természetesen Nektek (és a hasonlóknak!) nem kellene gyermektelenségi adót fizetnetek. Egyébként jó lenne, ha mindenki végigolvasná a másik által leírtakat!”
 • 383. dodoni 2010. szeptember 18. 19:45
  „"Folytathatnám azzal: a gyereket - főként a több gyereket - nevelő családok kizsákmányolása. (Ennek a részleteire is visszatérek még.)
  - Micsodaaa?!... Mi kellene ezeknek?!... - idáig hallom a háborgó kiszólásokat, hiszen évtizedek során a hazug politikai önreklám és a hazug szóhasználat belesulykolta a köztudatba, hogy a mi társadalmunk a lelkét kiteszi a gyerekekért, gyerekes családokért, a lehetséges legtöbbet áldoz értük, pótlékokkal, ,,segélyekkel", ,,juttatásokkal", ,,kedvezményekkel", ,,támogatásokkal" halmozza el az anyákat, a szülőket - mi kellene még? Hiszen a gyerekes családok annyi előnyt, kivételezést élveznek, valósággal kizsákmányolják a társadalmat!
  Mint oly sok mindennek a létező szocializmusban, ennek is a fordítottja volt igaz.
  A társadalom zsákmányolta - és zsákmányolja ki mindmáig - a gyermeket s legkivált a több gyermeket nevelő családokat, mégpedig olyan kegyetlenül, hogyha így folytatja, belepusztul."

  1989-ben íródtak ezek a sorok.”
 • 382. dodoni 2010. szeptember 18. 19:43
  „Zseboroszlán beírásában sűrűsödik össze fogyásunk lényege.”
 • 381. Zseboroszlán 2010. szeptember 18. 16:11
  „Tehát, akkor a kedves hölgy szavait lefordítva: azért szüljünk gyereket, hogy legyen aki később eltart minket. A szeretet, a gondoskodás másodlagos, és az elsődleges cél a saját anyagi biztonságunk megteremtése a gyermekünk személyében. Aki meg 7-8 gyereket vállal, nemhogy itthon, de akár külföldön is, az hülye. Nem hiszem, hogy ér annyit a segély, hogy ennyi gyerekre gondot kelljen viselni, és nem is tudom elhinni, hogy 7-8 gyereknek mindent meg lehet adni, amire csak szükségük lehet. A legtöbb 7-8 gyerekes szülő a pénzért vállalja a gyerekeket. Hát az én pénzemért ne vállalják!”
 • 380. bgrozalia 2010. szeptember 18. 08:44
  „Már az 50-60-as években volt! Nincs új a nap alatt!!--egy újszülöttnek minden vicc új!!”
 • 379. dodoni 2010. szeptember 17. 08:58
  „"Kinek mi köze ahhoz mikor vállalok gyereket."

  A szélsőséges, közösségellenes individuum jól ismert megnyilatkozása.”
 • 378. luke 2010. szeptember 17. 08:48
  „Mennyire jó, hogy vannak ilyen s*gg politikusok akiknek nincs jobb dolga és ilyeneken agyalnak. El kellene az ilyet távolítani. Kinek mi köze ahhoz mikor vállalok gyereket. Boross Péter elmehet a pi**ába.”
 • 377. Szegedi2 2010. szeptember 17. 07:08
  „Megint főleg kisemberek szívják meg,akár az egykulcsos adóval.Én nagyon szeretnék gyereket,csakhát úgye nem olcsó a meddő köszpontban megcsináltatni.Egyszer már próbálkoztunk a párommal,ami sajnos nem sikerült de ezelőtt kb 3 éve is 250000 ft-ba volt benne:(( Sajnos azóta nem tudtuk össze rakni a következő próbálkozásra a pénzt.Az örökbe fogadás is jó volna de azoknak is olyan feltételei vannak, hogy az nem igazán korrekt.Ezt is tudom sajnos mert a koléganőmék túl vannak rajta.Ha behozzák az egykulcsos adót,meg még ezt is akkor miből próbálkozzon a kisember,menjen a bankba kölcsönért de hát azt se adnak mert kevésnek bizonyul a kettőnk keresete is.Én nem mondom vannak tényleg olyanok akinek simán lehetne de nem akar,de sajnos én nem oda tartozok és még nagyon sokan nem,és még ezzel is ba...gatnak minket.Hogy nemkell érzelmi kérdést csinálni belőlle,ilyet is csak az mondhat aki nincs ebben a helyzetben.De hát mit várunk Boross Pétertől.Nekik is létminimumból kéne megélni ami azt jelenti hogy 2 műszakban nem kapok 70 ezret sem majd megtudnák.”
 • 376. őrgróf 2010. szeptember 16. 16:27
  „Jó ötlet. Természetesen van kivétel: Meddőség. Két megoldás lehet: az egyik: orvosokkal igazoltan egy csomó dolgot elkövetett a gyermekáldásért. ( petevezető átfuvatás, petesejt-beültetés - sok ilyet ismerek!) a másik: örökbefogadás.
  A munkanélküliek hogy fizessenek? Sehogy. Más adót sem fizetnek, majd akkor fizetnek, ha lesz munkájuk és jövedelmük. ( jelzem, ennek a rétegnek nincs gondja, általában folyik a gyerek-gyártás. )”
 • 375. dodoni 2010. szeptember 16. 09:28
  „"Indulatokat váltott ki a gyermektelenségi adó ötlete."

  Naná, hogy indulatokat váltott ki. Hiszen - bár nem túl szerencsés felvezetésben - nem másról szól, mint a közösségi jövő igenléséről vagy tagadásáról. "Megmaradni vagy pusztulni?"

  A beírások többsége, úgy látom, a "nem lenni" mellett való kiállás.”
 • 374. dodoni 2010. szeptember 15. 22:12
  „A magyar nép túlnyomó többsége önző, saját létérdekeivel szembefordult, gondolkodásra képtelen. A közösségi jövő érdekében meg, ami az egyéni lét alapfeltétele is egyben, végképp képtelen a lemondásra. Ezt bizonyítja számos beírás is.

  "Én fizetem a gyerekesek pótlékát, tőlem vonják azt le."

  "Mi kellene még?"

  Száz éven belül el fogunk tűnni.

  Köszönjük, Boros Péter!

  http://nepesedes.hu/drupal/node/307”
 • 373. bgaszab 2010. szeptember 15. 15:33
  „Szeged szempontjából ez mindegy, mert ha Botka marad hatalmon, akkor úgyis az lesz, amit az MSZP akar. Eddig is Gyurcsánnyal fújt egy követ”
 • 372. E! 2010. szeptember 15. 15:11
  „370. keiner 2010.09.15. 13:20
  Na jó, de nem 10 milliós országra vetítve...

  Boross ötlete azért is pofátlan, miután a harmincasoknak (meg a huszasoknak, tizeseknek...) kell majd megtermelniük és befizetniük azt a nemzeti összterméket, adót, nyugdíjjárulékot, egyebet, amiből a Ratkó-korszag generációja nyugdíjba megy. Ezzel nincs gond, társadalmi és generációk közötti szolidaritásnak hívják. Node: nekünk már nagy valószínűséggel jóval 70 év fölött lesz a nyugdíjkorhatár, miközben az államadósságunk tovább fog kúszni az egekbe. Meg úgy amblokk Európa nagy részén. Szóval ha valaki, hát mi szopni fogjuk azt, hogy politikusaink (politikai és társadalmi elitünk) az elmúlt hetven évben nem tudták kivenni a fejüket a hátsójukból.

  Amúgy 371. vári 2010.09.15. 13:28 -nak van igaza. Aki veszi a fáradtságot, hogy egy pöttyet elmélyedjen a témában azt tapasztalja, hogy ha a jól kiképzett, foglalkoztatott és így megfizetett nő képes elhelyezni a porontyot munka közben, akkor van szaporulat. Na nem, akkor meg milyen alapon várjuk el?!”
 • 371. keiner 2010. szeptember 15. 13:35
  „Az is nagyon érdekes:
  http://nyugdij.magyarorszagholnap.hu/wiki/Holtzer_P%C3%A9ter:_Nyugd%C3%ADj_k%C3%B6rk%C3%A9p
  idöszett bombarol beszél a nyugdijröl.”
390 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadásból világrekord

Nyolc órán át szelte a habokat a hétvégén a szegedi Sun City Wakeboard Beach kábelpályáján Németh Péter Pál, ismertebb nevén Piskóta. Tovább olvasom