Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Infarktust kapott a hajtógáztól a 15 éves fiú

Szeged - Kinyitotta a szemét, és már váltott néhány mondatot édesapjával az a 15 éves kiskunmajsai fiú, aki szerdán hajtógázt szívott, majd infarktust kapott. A szegedi intenzívre szállították. Édesapja szeretné, ha törvény tiltaná, hogy a fiatalokat hajtógázzal szolgálják ki.
Túl van a közvetlen életveszélyen az a 15 éves fiú, aki szerda délután hajtógázt szívott a Bács-Kiskun megyei Kiskunmajsán. – Két barátjával volt, hazafelé tartottak. Miután felszívta a hajtógázt, szaladni kezdett, majd hirtelen összeesett. Infarktust kapott – mondta Márk édesapja, akivel tegnap telefonon beszéltünk. Fiát a II. számú belgyógyászati klinika és kardiológiai központ általános intenzív osztályán látogatta meg – ide szállította a rohammentő Márkot, miután sikerült újraéleszteni. A fiú ezután kómába esett.

– Reggel kinyitotta a szemét, és már váltottunk egy-két mondatot. Hogy miért csinálta mindezt, még nem sikerült tisztázni. Sajnos nem először szívott töltőgázt. Nem tudom, hogyan kaphatott infarktust, soha nem volt problémája a szívével.

Már csütörtökön felvettem a kapcsolatot a település jegyzőjével, kértem: minden eszközzel próbálja megakadályozni, hogy a 18 év alattiakat hajtógázzal szolgálják ki. Jó lenne, ha a kormány is komolyan foglalkozna a problémával, és a cigarettához hasonlóan törvényben tiltaná meg ezt. Az én fiam túlélte, de sokan az életükkel fizettek meggondolatlan tettükért – magyarázta az édesapa.

Az öngyújtógáz az egyik legkönnyebben hozzáférhető bódulatot okozó anyag, amely súlyos túladagolásban halált is okozhat. A kíváncsiság és a tudatlanság miatt csak itthon évente 3-4 fiatal hal meg a belélegzett öngyújtógáztól. Forster Tamás, a SZTE ÁOK II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központjának tanszékvezető egyetemi tanára elmondta: az éghető gázok a vérbe kerülve elvonhatják az oxigént a szervezettől, ami súlyos problémát is okozhat. Ha valakinek rejtett szívproblémája van, a hajtógáz beszívása infarktushoz vezethet.

Márió tragédiája

Szörnyű kínok közepette, hat hónap szenvedés után halt meg az a 13 éves szegedi fiú, aki gázöngyújtók töltéséhez használt gázt szívott – számolt be lapunk Márió tragédiájáról tavaly novemberben. Édesanyja akkor azért mesélte el fia tragédiáját, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre: a 3–400 forintba kerülő öngyújtótöltő gázpalackot korhatár nélkül bárki megvásárolhatja a boltokban. Azt tervezték, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek annak érdekében, hogy szigorítsák meg az öngyújtótöltő gázpalack megvásárlásának feltételeit.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. novaklaszlo56 2010. augusztus 24. 08:06
  „Látom én, kedves Jozko, hogy igyekszel! :)
  Azt nem tudom, mit csinálsz a lapon kívül, "civilben", de az itteni tevékenységeddel sokat segítesz nekünk a tisztánlátásban, ez pedig felbecsülhetetlen értékű közreműködés, lehet, hogy milliónyi adóforintnál is sokkal többet ér! És talán nem is annyira amatőr színvonalon teszed mindezt. Ezt komolyan gondolom.
  :)”
 • 42. jozko 2010. augusztus 23. 21:35
  „37-Novák László:
  Folyamatosan cselekszem!
  Aktív, adó és járulékfizető, afféle "lélekbúvár" vagyok!
  Itt , a kommentelők között csak amatőr.
  De abban igazad van: sokaknak lenne mit tenniük!
  Ezt a témát nem akarom átpolitizálni-inkább abba is hagyom!”
 • 41. flexsnake 2010. augusztus 23. 19:13
  „36.
  ,,FLEX-nek igaza van."

  Mikor nem? :p
  régen az öngyilkosokat megbüntették. Ma is ezt kellene tenni. Az a baj hogy az én tb-mből fogják kezelni,és ha maradandó károsodást szenved, nekem kell eltartanom az adómból.”
 • 40. E! 2010. augusztus 23. 14:43
  „Így már értem, miért van angolul ráírva a budisprére, hogy "instantly kills". Hogy miket a szájukba nem vesznek mostanság a népek...”
 • 39. web 2010. augusztus 22. 22:10
  „"1. hozzászólás BagatElla 2010.08.21. 07:42
  Sajnos, a tiltott kiszolgálás nem oldja meg a problémát, mert annak ellenére nagyon sok kamasz dohányzik és piál, a fejekben dől el a dolog, nem a tiltás szintjén."
  ADDIG MÉG A SZÜLŐ KÍNÁLJA GYEREKÉT,"RÁGYÚJTASZ TE IS" MONDHATOM NAGY A TILTÁS.”
 • 38. web 2010. augusztus 22. 22:06
  „Akkor a konyhakéseket is, a turmix gépeket és a láncfűrészt is, be kell tiltani! MINDEN KEDVES SZÜLŐT AZÉRT TERHELI FELELŐSSÉG, MERT EZ A GYERMEK NEVELTETÉSÉN MÚLIK. NEM HISZEM, HA NÉHÁNYSZOR BESZÉLTEK VOLNA RÓLA KIPRÓBÁLJA AZT. NEM KELL AHHOZ CSALÁDI ÜLÉSEKET TARTANI ERRŐL VAGY ILYESFÉLE TÉMÁKRÓL CSAK EGYSZERŰEN RÁJUK KELL FIGYELNI. IDŐNKÉNT NEM ÁRT ELSZÁMOLTATNI AZ IDEJÜKKEL ÉS A BARÁTI KÖRÖKKEL. HOL JÁRNAK MIT CSINÁLNAK ÉS TERMÉSZETESEN A KIMENŐ IDEJÉT NEM SZÉGYEN SZŰKEBBRE SZABNI.
  TUDOM NEM ILLIK TANÁCSOKAT ADNI DE VALAMENNYIEN OKULHATTUNK VOLNA AZ EDDIGI ESETEKBŐL IS. ILYENKOR PERSZE TILTSUNK BE MINDENT UGYE?!”
 • 37. novaklaszlo56 2010. augusztus 22. 21:32
  „Kedves Jozko!
  Sok mindenben egyetértünk, úgy vélem, de hogy egy élhető, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és biztonságosabb társadalom felépítése meghaladná a hatáskörünket, abban azért nem osztom a véleményedet. Egyszerűen, mert ez a társadalom MI vagyunk. Más szóval a társadalom tőlünk, miattunk olyn, amilyen, és mi a társadalmunktól (is) vagyunk olyanok, amilyenek. Ez egy elég bonyolult hatásrendszerű összefüggés, de a lényege ez lenne. :) Szóval cselekednünk kell(ene)! Gyorsan, de megfontoltan. Tudom, nem egyszerű, mert mi itt nagyon szép dolgokat agyalhatunk ki ma, de attól még semmi sem változik meg holnapra. Igen, sajnos rengeteg idő kellene, még akkor is, ha tényleg azonnal nekilátnánk a tengernyi melónak.”
 • 36. jozko 2010. augusztus 22. 20:49
  „35.

  Kedves Novák László!
  FLEX-nek igaza van. túlragoztuk!
  A legtöbbcsaládban, ahol ezek a balesetek megtörténnek /és sajnos egyre több helyen megtörténhetnek/, a szülőknek annyi ideje sincs a gyerekükre, amennyi idő alatt ezt a komment-sort végigolvasnák! /Sokszor akadémikus stílusban megírva, idegen szavakkal megtömve/! Én a magam részéről igyekszem kerülni az idegen kifejezéseket.
  Az igazán élhető, emberszabású társadalom megteremtése túlnő a mi hatáskörünkön!
  Addig is, rövidre fogott tanácsként azt javaslom szülőtársaimnak / emlékezetem szerint Radnóti Miklóstól kölcsönzött szavakkal /: ÉLd e rossz világot-de mindig tudd, mit kell tenned érte, hogy más legyen!
  Sok sikert minden szülőnek és nevelőnek-hogy elkerülhessük a gyerekbaleseteket!”
 • 35. novaklaszlo56 2010. augusztus 22. 13:32
  „Kedves Valakiiii!
  Én nem látom ilyen egyszerűnek a dolgot, mint ahogyan sokan mások sem a hozzászólások tanúsága szerint. Flexsnakee-nek is csak annyiban adok igazat, hogy a szülő nem foghatja egy életen át a gyereke kezét, vagyis fizikailag tényleg nem lehet vele folyton. Egy kamasz kölyök bizony önállósodni akar, s minden, ami korábban szent volt a számára, mostantól nevetséges, ostoba, kritizálandó autoritás csupán, ami ellen akár fel is kell lázadni, méghozzá az új preferenciacsoport, a kortársi falka egyetértésével és biztatásával. Meg is teszik, és néha bizony nagyon veszélyes helyzetbe tudnak sodródni. De az is igaz, hogy a család, a szülők értékrendje is nagyon hatékonyan tud interiorizálódni, és jó esetben nem válik hatástalanná még a kritikus pubertás idején sem. Nehéz, és - főleg ilyen állapotú társadalomban, amilyen a mienk lett mostanára - veszélyes dolog kamasznak lenni, meg úgy egyáltalában élni, és túlélni... Itt, alább, több hozzászólásban fel is bukkan ez a gondolat.”
 • 34. flexsnake 2010. augusztus 22. 10:51
  „túl van ez ragozva. nem a szülő a felelős, nem lehet mindig a gyerek mellett. De nem tudom sajnálni aki ilyet tesz magával. Olyan ez mint az orosz rulett, de itt 5 golyóval.”
 • 33. novaklaszlo56 2010. augusztus 22. 06:39
  „Ezúttal nem kívánok belefolyni a vitába, inkább csak az édesapához szólnék, ha olvassa az itteni hozzászólásokat.
  A tudósítás szerint a fiú még nem mondta el, miért tette ezt önmagával. Kérem, kedves apuka, engedje meg, és ne vegye rossz néven, ha szívből azt javaslom, ne sürgesse ezt a pórul járt kis csibészt! Csak üljön mellette, fogja a kezét, simogassa meg az arcát, biztassa a mosolyával, mert most nagyon nagy szüksége van arra, hogy érezze: NINCS EGYEDÜL! Örüljön vele együtt az újjászületésének, hisz bármi is történt, visszakapta ŐT!
  És ez most mindennél fontosabb. Hogy mikor jön el az ideje a feldolgozásnak? Azt a gyerek egyértelműen jelezni fogja, csak nagyon, de nagyon figyeljen rá! Ne sürgesse!

  Nagyon örülök, hogy visszajött közénk ez a csibész! Remélem, hamar felépül, és csak egy rossz - nagyon rossz! - emlék lesz a gáz, és már soha többé nem lesz ekkora gáz! Mivel fiatal az emberke, remélhetőleg komoly, visszamaradó egészségkárosodás nélkül élhet még úgy nyolcvan évig. ;) :)”
 • 32. jozko 2010. augusztus 21. 23:20
  „Úgy tapasztaltam, sokan azt gondolják, a nevelés=inkubátor!
  És csodálkoznak, mekkora fajankó lesz a széltől is óvott gyerekből!
  A gyerekeink figyelnek minket!Nem baj, ha szembesülnek a valósággal:
  A valóságban is meg kell tapasztalniuk a szeretet, a gondoskodás érzését és képesnek kell lenniük elviselni - ha csak időlegesen is-ezeknek a hiányát!
  Sok család erőn felül költ -színlel-, elhitetve a gyerekkel, hogy könnyedén állja a versenyt, és amikor összeomlik a költségvetés, csodáékoznak, hogy nem együttérzést kapnak a gyerektől! Miért is ? Hiszen hazudtak neki, becsapták! És az , hogy ezt esetleg éppen az ő érdekében tették, bizonyos helyzetekben nem mentő körülmény!
  Nehéz néha őszintének lenni, de a gyerekek nem bocsájtják meg nekünk a hazugságot!
  Tudnunk kell, hogy a gyerekünk képes elviselni bánatot, csalódást, veszteséget- mert nem titkoltuk előtte a miénket!
  Sajnos nem inden felnőtt egyformán jó szülő-vannak jobbak! A gyerek szeretete jó iránytű!
  Kicsi korban a "kitalált", a helyzethez igazított saját mesék, az élménybeszámolk nagyon "összemelegítik" a családi kapcsolato!
  Amikor a gyerek nőni kezd, már kezdi ezt átlátni, de egy jóindulatú cinkosság alakul ki-és valószínűleg majdan ő ugyanígy "szelídíti " a saját gyerekét! De mit mesélek én itt, a témának jó szakirodalma van-és jóismerősök, nagyszülők segíthetnek azoknak-akik igényt taranak rá!
  Nem könnyű-de megéri!
  A gyerekeinkre fordított áldozat a legjobb befektetés a világon!
  Győződjetek meg róla!”
 • 31. sörpocak 2010. augusztus 21. 20:32
  „29!
  Igazad van!
  Hiába nevelem én rendesen, illemtudóan, ha a baráti kör ezt semmibe veszi, és a fiatal a nevelés hatására, a barátok, környezet hatására meg akar felelni az új környezetnek!Ez ellen nem tudok tenni és nem is birok tenni, mert amikor tudnék, akkor késő, mivel nincs információm a gyerek napi tevékenységéről. Miért nincs?
  Egyszerűen azért nincs., mert napi 12-14 órát dolgozom, és a maradék időben nemigen van lehetőség a gyerekkel beszélgetni. Amikor volna, akkor meg ő nincs itthon. Na azért nálunk minden rendben, ilyen esettől nem kell tartanom. Remélem! Vagyok olyan viszonyban a fiaimmal, hogy mindent megbeszélhetünk a bban a kevés időben is, amit együtt töltünk. Persze vannak fehér foltok, de ez legyen az ő titkuk....”
 • 30. liongate 2010. augusztus 21. 20:24
  „Ahol lakom nemrég történt egy olyan eset,hogy egy 17 éves gyönyörű lány egyszer kifeküdt a vonat elé és szétcsapatta magát,azóta sem tudja felfogni senki és megérteni mi vezette,miért tehette,mikor a családban mindenkivel jó kapcsolata volt,voltak barátai stb-sokan azt mondták szerelmi bánat...nem tudom lehet valaki borzalmasan érzékeny,hiába mndja el és beszéli meg a fájdalmt semmi nem enyhíti,iylet már láttam,csak azt a lányt évekig kezelték ,mire feldolgozta a szakítást,de gondolom akkor kilyukadnánk oda,hogy abban is a szülő felelős a neveléssel,hogy túl hamar vagy túl későn ,,választja le" a gyereket .Mitől válhat hiperérzékennyé és mitől alakul ki a félelem a jövőképtől,bármi is legyen az?:(”
 • 29. liongate 2010. augusztus 21. 20:19
  „Arra mi a magyarázat,ha egy példás nevelést kapott gyerek,aki osztályelső,tisztelettudó egyszer kilép abból a világból és más ösvényre téved,holott mindene megvan szeretetből,odafigyelésből,mégis a másik utat választja?Sokszor ez sokkal bonyolultabb ,minden a fejben dől el igen,de ezt ezer minden befolyásolhatja...sajnos.Szerintem a környezetnek igenis óriási a felelőssége...”
 • 28. henriette.m 2010. augusztus 21. 18:47
  „Kedves Jozko, bizony, milyen igazad van. A családban fontos a példamutatás, de következetesnek lenni is. Meg lehet próbálni motiválni a gyereket. Valamint sokat beszélgetni, meghallgatni és komolyan venni a gyerek problémáit. Elhitetni vele, hogy az öszinteség és a bizalom csak elöny, hiszen ugy tudjuk együtt megoldani a már meglévö gondokat. Közös programot szervezni néha, olyat, ami a család minden tagját érdekli,stb. Nekem is van egy 17 eves lányom, a férjem elözö házasságábol is itt van a 12 éves kisfia, és emelett hivatásos nevelöanya vagyok. Néha találkozom olyan családi körülményekkel, hogy bizony csak szörnyülködöm és nem akarom elhinni, amit látok.”
 • 27. jozko 2010. augusztus 21. 18:45
  „Kekeczke:
  Kegyetlen az élet!
  Ugyanazon a Nőgyógyászati folyosókon találoznak az abortuszra várakozók és azok a reménykedő hölgyek, akik többszörösen próbálkoznak-mondhatni mindent megpróbálnak-, hogy gyermekük legyen!
  Talán sokszor cserélnének egymással....
  Engem "lélekbúvárként" ez mindig igen mélyen megérint....”
 • 26. kekeczke 2010. augusztus 21. 18:16
  „aki meg küzdött az életéért : http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/nem_erte_meg_harmadik_szuletesnapjat_lara/2174592/”
 • 25. jozko 2010. augusztus 21. 18:13
  „Kedves Szülők és Leendő Szülők!
  Az egyik legnehezebben kivitelezhető gyógymódot ajánlhatom:
  Pédamutatás-mindenkor a körülmények adta lehetőségek között! Nem fiktív receptek alapján!
  Merthogy gyerekeink is a mai való világ kihívásai, hatásai között élnek!
  4 gyerekes szülőként nem a levegőbe beszélek!

  Műveld a csodát-ne csak magyarázd!”
 • 24. noemi 2010. augusztus 21. 17:57
  „Nagyon sajnálom,de ezen,már nem lehet változtatni.Remélem felépűl a srác.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mars téri nagycsarnok: szeptember végén

Impozáns, tágas, praktikus elrendezésű – ilyen a Mars téri nagycsarnok üresen. Lassan benépesül: a bérlők már hozzáfogtak az üzletek belső terének kialakításához. Tovább olvasom