Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Influenzajárvány van Szegeden

Szeged - Átlépte a járványküszöböt az influenzás szegediek száma az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint. A klinikákon a fertőzöttek számának csökkenéséig él a látogatási tilalom. Közben két nap alatt közel 200-an kértek védőoltást a szegedi oltóponton.
Az ÁNTSZ legfrissebb adatai szerint indokolt volt a látogatási tilalom hétfői elrendelése a szegedi klinikákon, a városban ugyanis az influenzás tünetekkel megbetegedettek száma átlépte a járványküszöböt. 100 ezer emberre számítva már 240-en betegek, a küszöbérték pedig 200 fő – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától, a régiós ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől.

Makón és Vásárhelyen ugyanez az érték 170, Szentesen csak 109. Pál Attila, a klinikai központ elnöke elmondta: a látogatási tilalom feloldása a megbetegedések számától függ. Szakértők szerint itthon december első felében várható az influenzajárvány csúcsa, addig valószínűleg marad a látogatási stop – tette hozzá.

Kedden több újdonsült apukával is találkoztunk a női klinika portáján, egyikük sem bosszankodott, hogy nem mehet feljebb. Azt mondták, ennyit igazán megér párjuk és gyermekük biztonsága. Akik csomagot hoztak, a portán leadhatták: óránként vitték föl az anyukáknak, betegeknek. Az intenzív osztályokon a kritikus állapotban lévő betegekhez bemehetnek a hozzátartozók.

A járványról szóló hírek kapcsán az oltópontok is egyre népszerűbbek: az ÁNTSZ szegedi intézetében pénteken reggel nyílt oltóponton aznap 86-an, hétfőn 104-en kérték és kapták meg a H1N1 elleni oltást. Csongrád megye többi oltópontja – a makói, a vásárhelyi és a szentesi kórházban, a csongrádi és a mórahalmi rendelőintézetben – pénteken reggel nyílik. Ezek 8-tól 20 óráig, a szegedi, Tisza Lajos körúti rendelőintézetben kialakított pedig 7-től 19 óráig várja azokat, akiknek nem jár ingyenes H1N1-oltás. Az oltáshoz – amit gyors orvosi vizsgálat előz meg – tajkártyára és 3000 forintra van szükség.

Ketten az intenzíven

A delmagyar.hu megírta, hogy egy szegedi orvosnőt is a szegedi körintenzíven kezelnek a H1N1 légúti szövődményei miatt és lélegeztetőgépen van továbbra is az a 40 éves kismama, aki 3 hete került a körintenzívre. Nála a fertőzés miatt súlyos vírusos tüdőgyulladás alakult ki, emiatt pedig elpusztult a légzőhám nagy része. Jelenleg az az orvosok legfőbb célja, hogy regenerálódjon a légzőfelület.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Lehiggadt 2009. november 27. 12:32
  „Intejú Falus Ferenccel:
  .
  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/interju-falus-ferenccel-tiszti-foorvossal-2005341/”
 • 43. métely 2009. november 26. 07:45
  „35. jankgyorgyi 2009.11.25. 18:00

  Rosszul tudod. Attól, hogy beoltattad a gyermekedet, még simán elkaphatja a járványt. Annyival jobb a helyzet, hogy nem 7-10 napig tart nála a betegség, hanem csak 3-5 napig, ill. a szövődmények kockázata kisebb (de nem nulla). És attól, hogy oltott lett, simán átadhatja másnak a vírust, fertőzhet.
  Tehát csak ennyire legyél pipa a többiekre...”
 • 42. Lehiggadt 2009. november 26. 02:27
  „T. Flexnake!
  Annyiban korrigálnám az általad leírtakat, hogy nem csak az öregség, hanem már maga a születés jár halálos következménnyel:D:D...”
 • 41. Omo 2009. november 25. 22:26
  „Döbbenet, itt a sertésinfluenza Szegeden... Sokk és Dráma... Mikor jön a kutyainfluenza? Majd a kecskeinfluenza után.
  Ha ez az egész biológiai fegyver dolog lefutott, akkor majd lesz más... Persze lehet, hogy nem lesz szükség, mert túl sok buta ember beoltatja magát és nem megtizedeli magát az emberiség hanem majd marad 10%.
  Csk azt tudom mondani... Döbbenet, sokk és dráma...”
 • 40. flexsnake 2009. november 25. 22:26
  „38. nincs egészséges ember, mindenki öregszik, az öregség maga a gyógyíthatatlan betegség. Az a visszafordíthatatlan folyamat amit sem gyógyítani sem kezelni nem lehet. Csak egészséges halottak vannak.”
 • 39. flexsnake 2009. november 25. 22:25
  „39. vakcinából nincs gyerekadag!
  Ilyenkor féladagot adnak be. A gyerekeknél gyakorta előjön hogy lázzal reagál a szervezet ez pár nap után elmúlik. Lehet ijesztő, de ha egy nem működő vírust beoltunk a szervezet ugyanúgy reagál rá mintha az élne, pont ez a lényege, egy felnőttnél valószínűleg minden tízezredik lázasodik be. Túl van rajta és kész.
  Ha annyi a szövődménye a vakcinának hogy nem halsz meg az influenzától úgy hogy melletted 100méterre van oltás, már megérte.”
 • 38. flexsnake 2009. november 25. 22:21
  „30. hozzászólás tintasbarns 2009.11.25. 13:31

  nem patikázták nekik ugyanis bent a parlamentben adták be, a misztikumügyiseknek nincs sorbanállás :)
  A zárókupak eléggé akadályozta volna a tűt ezért levették, bár az is kellemetlen hogy nagyítod a képet és hoppá nincs kupak. Lehet hogy vak is vagy? De mindegy. Hidd csak el, vérünkben ki lehet mutatni az oltóanyag meglétét, ezt ugyanis a vérvételkor azonnal”
 • 37. comet 2009. november 25. 22:15
  „tegnap adta hírül a BBC, hogy Kanadában visszarendeltek egy vakcinatételt (170 000db-t) a batch- azaz gyártási száma alapján, mert 20 000 oltásból 1 beoltott túlzottan reagált az oltóanyagra, ami túllépi a megengedett statisztikai gyakoriságot.
  Ahol lakom már több gyerek megbetegedéséről halottam. Nálunk készül egyáltalán valamilyen kimutatás ezekről az esetekről, vagy titokban tartják ezt is amíg lehet, mint politikusok által elkövetett bűncselekményeket.
  Székely Tamás nem tudom hogy tisztában van-e azzal, hogy mivel nem az elvártak szerint jár el, sőt feltételezhetően adatokat hallgat el akár hivatali visszaéléssel, és gondatlan veszélyeztetéssel is vádolható lehet majd, a jogállamiság helyreálltakor.
  Jogunk van tudni, hányan betegedtek meg eddig az oltásoktól, és mennyiben felel meg a magyar oltás a mai modern követelményeknek, ill. igazak -e a káros adalékanyagokról szóló híresztelések, és ha igen mi indokolta a használatukat. (pl. tiomerzál)”
 • 36. tankhajo 2009. november 25. 20:43
  „Ez az oltási mizéria már fájdalmas.Senki semmit nem tud.Hülyitenek bennünket mint eddig.Tessék pozitivan gondolkodni.Egészséges vagyok”
 • 35. Lehiggadt 2009. november 25. 20:26
  „"33. valoperes_zugugyved 2009.11.25. 14:41
  egyre több orvos tagadja meg az oltást a beteg védelmében! ez tény."
  .
  Az ilyen <moderálva> emberek, mint ez a "zugügyvéd" osztják az észt? Hogy növekedhetne az oltást nem kérők száma? Legfeljebb az oltást kérők száma csökkenhet:D:D”
 • 34. comet 2009. november 25. 18:52
  „35 - jankgyorgyi- az influenza járványért nem azok felelősek akik nem oltatták be magukat, meg azért sem hogy sokan azok közül sem tudták beoltatni magukat ezideig akik akarták.

  A fiam (aki nem lesz beoltatva) ma azzal jött haza, hogy egy 7.-es fiú beszéli le a többieket az oltásról, mert egy hete megkapta és azóta nincs jól. Azt mondta nekik, hogy akkor se adassák be maguknak ha a szüleik kérik, inkább ne menjenek akkor iskolába. Más esetről is halottam, ahol a tanuló a szülei kérése ellenére próbálta elkerülni az oltást, és nem a kellemetlen érzés, hanem a következményektől való félelem miatt.

  Van pro és kontra, meg rengeteg hazugság az illetékesek részéről. Az EÜ miniszternek le kellene mondani az oltások minősége miatt, a hisztéria keltés és hazudozások miatt, a logisztikai hiányosságok miatt. Mindent elszúrt, amit el lehetett, mert egy felelőtlen f.szkalap.”
 • 33. jankgyorgyi 2009. november 25. 18:00
  „A lányom 13 éves.Beoltattuk,mert így nyugodtabb vagyok.A kérdésem, mi van ha a többiek miatt akik nem mertek oltatni,és járvány lesz?bezárjék a sulit,és azután az enyém is mehet szombatonként,meg a szünet rovására az iskolába.Féltem egy kicsit bevallom,de nagyon pipa leszek azokra akik nem mertek vállalkozni az oltásra.Kockáztattunk,plussz a gyerekem akkor így duplán pórul járt?Jó jó tudom legalább influenzás nem lesz,de lehet,hogy nem is kapta volna el.”
 • 32. comet 2009. november 25. 14:50
  „17 sziszifusz ajánlotta cikkből: "Az Omninvest külföldi értékesítései után 14% a Magyar államot illeti. Csakhogy senkinek sem kell a magyar oltóanyag még ingyen sem...
  A US Federal Safety Guideline szereplő maximálisan megengedhető napi metilhiganyadag szájon át történő bevitel esetén, 0,1 mikrogramm/testsúlykg/nap.
  A H1N1 vakcinák Tiomerzál tartalma:
  - Omninvest 50mikrogr tartalmaz.
  - A GSK féle 5mikrogr.-ot.
  - a Novartis,Baxter,Sanofi féle nem tartalmaz
  Az amerikai adatok szerint összefüggés van a thimerosal szint és az autizmus, a beszédzavarok és a szivbajok egyre növekvő előfordulása között. Ráadásul az egyadagos ampullák használata fölöslegessé teszi a tartósitószereket az oltásokban.
  Gyerekek esetén ez a vegyület hajlamosit az autizmus kialakítására, ez jól feltárt problémakör: www.autism.com/triggers/vaccine/mercury.htm

  A thimerosal bárányoknál szembe cseppentve terméketlenséget okozott, ami felveti a veszélyét annak, hogy ez embernél is előfordulhat. A gyermekkorban higanymérgezést szenvedettek közt feltűnően sok a meddő ember. Amikor patkányokkal etilhiganyt lélegeztettek be, két generáción keresztül tapasztaltak termékenységi problémákat.
  Egy korai vizsgálat a születési rendellenességek szignifikáns növekedését mutatta ki a thimerosal alkalmazása kapcsán. A szivpanaszokkal való összefüggéseinek is kiterjedt vizsgálatai vannak..."

  A cikkből az is kiderül kik állnak az ügylet mögött, érdemes elolvasni.”
 • 31. valoperes_zugugyved 2009. november 25. 14:41
  „egyre több orvos tagadja meg az oltást a beteg védelmében! ez tény.”
 • 30. valoperes_zugugyved 2009. november 25. 14:41
  „lehiggadt te a kereskedelmi médiáknak hiszel? de szeginy vagy akkor.”
 • 29. GAgyi 2009. november 25. 14:26
  „30. Logikád bámulatos! Gratula!

  Egyébként aki nem nyugodott volna még le, annak elárulom, hogy a gyógyszeripar akkor is qrwanagyot kaszál, ha nem oltatja be magát az ember.
  Mert:
  Aki nem lesz beteg az vitaminokat szed arany áron.
  Aki meg beteg lesz az meg antibiotikumot.

  A média által keltett hisztéria megteszi jótékony hatását.....
  És egy két "okos" hozzászólásból már az is megtudható, hogy a mi kúrmányunk a kiagyalói ennek az egész vilgjárványnak. Nemhiába, nagyhatalom lettünk :)
  A következő meg az lesz, hogy jön az új kurmány és egycspásra véget vetnek minden rossznak!

  mese-mese-mátka”
 • 28. tintasbarns 2009. november 25. 13:31
  „Nagy a felhajtás a virus körül amelyre még a kormány rakott egy kicsit. Nézzük csak meg a miniszterelnök és az egészségügyi miniszter hogyan is adatta be magának az injekciót a nyílvánosság előtt. Úgy uraim , hogy az injekciós tűn rajta volt a kupak, abban sem vagyok biztos, hogy a miniszternek a patikába előre ki volt készítve az injekció amiben nem volt más mint C vitamin. A kórházakban notórius beteg képzelteknek ilyen C vitaminos inje4kciót adnak be és félóra egyóra elteltével a beteg úgy érzi jó van hatásos volt amit kapot.
  Suma sumára én azt látom, hogy a kormány a kommunisták holt udvaraihoz közel álló vállaskozóktól rendelte meg és most kellene a bevétel mert jőn a választás més kell a pénz a kommunistáknak.”
 • 27. Szusi 2009. november 25. 12:54
  „Tisztelt DM! Én a kedves Tombácz Zsuzsannát arról kérdezném meg, hogyan óvjuk meg a 6 hónap alatti csecsemőket!!! Ugyanis már pár éve (ideiglenesen!) egy háziorvosi rendelő mellett egy légtérben van a gyermek vérvétel! Ez nem fertőzésveszélyes?! Szégyen egy ekkora városban ezt nem lehet megoldani. Amikor utoljára voltunk ott épp egy hölgynek mérték a lázát utána meg reszkessen az ember, hogy elkap-e a pici valamit vagy nem. Hogyan adhatták meg az engedélyt?! Ezzel nem kellene foglalkozni? Ajánlom Önöknek figyelmébe a szerdai napot!”
 • 26. török 2009. november 25. 12:05
  „Hagyjátok magatokat átvágni, oltsátok be magatokat. :) Így bekerülhettek a szép kis játszmába, és még a válságról is elterelődik a figyelmetek. :)”
 • 25. IVY 2009. november 25. 12:02
  „Én még mindig várok ezzel az "oltással". Bár már tiszta takony vagyok.....”
44 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyám tyúk, avagy az ember tragédia

Szeged - Akár karácsonyi ajándéknak is lehet majd december 1-jétől jegyet váltani arra a két… Tovább olvasom