Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Influenzások a megyében

Szeged - Nincs elegendő a társadalombiztosítás által is támogatott, influenza elleni gyermek oltóanyagból, de minden más vakcina kapható. Csongrád és Szentes már influenzás, de Szegeden és Makó környékén még nincs járvány.
100 ezer szegedi közül 118 influenzás. Hasonló a helyzet Makó és Hódmezővásárhely térségében is, ez még nem járvány. De ezekben a városokban is ugyanúgy nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők száma, mint például Csongrád és Szentes körzetében. A megye északi részén már az előző héten járványos méreteket öltött a betegség, hiszen 100 ezer lakos közül akkor 227, most 257 beteg – kaptunk pillanatfelvételt Tombácz Zsuzsannától. A Csongrád megyei kormányhivatal népegészségügyi szakszolgálati szervének megbízott megyei tiszti főorvosa szerint a legveszélyeztetettebbek a 15–24 év közötti fiatal felnőttek, de a 35–59 évesek között is sok a beteg. Az idei járvány jellemzője lehet, hogy az 1–4 éves gyerekeket és az idős embereket kevésbé támadja a influenza vírusa.

B típusú vírust nem, de A típusú és H1N1 kórokozót már kimutatott a szegedi labor is. Tudni kell: a várandós nők, az intenzív ellátásra szoruló páciensek és az elhunytak mintáit a fővárosba küldik a megyebeli kórházak – térítésmentes vizsgálatra. A szakszolgálatot kötő szabályok miatt a szegedi labor egy-egy mintát több mint 15 ezer forintért tehet nagyító alá.

– Még most sem késő a védőoltást felvenni. A krónikus felnőtt betegek számára ingyenes vakcinából még van a raktárakban. Az influenza ellen ez a legbiztosabb védekezési módszer – mondja a megbízott megyei tiszti főorvos. Hozzáteszi: a járvány idején ajánlott immunerősítők és C-vitamint tartalmazó gyümölcsök fogyasztása, a gyakori kézmosás és szellőztetés persze most is javallott.

Oltóanyagok

„Hiánycikk a kisgyerekeknek is jó influenza elleni vakcina" – hozta a hírt ismerősöm. Görög Judittól, a Pingvin Patikákat működtető Feketesas Pharma Kft. igazgatójától megtudtuk: a társadalombiztosítás által támogatott, 940 forintos Begrivacot hiába rendelik a gyógyszertárak, mert ebből nincs beszállítás. Ellenben további 3-féle, gyermekeknek adható influenza elleni vakcina is kapható náluk 1940–3384 forint közötti áron. A felnőtteknek jó védőoltás kisgyermekkortól is adható, csak kisebb dózisban – magyaráztaZolnay Kriszta, a szegedi Kígyó Patika vezetője. A náluk 1935–3295 forint közötti áron vásárolható, 4-féle vakcina közül 2 a félévesnél idősebb gyerekeknek is jó. Vásárhelyen, a Zrínyi utcai gyógyszertárban 3-féle influenza elleni védőoltás közül választhat a páciens.

Olvasóink írták

  • 1. gumikacsa111 2011. február 02. 12:31
    „Semmi gond. Majd mögyünk a "piócás" emböré oszt vöröshajmát szorítunk a hónunk alá!
    Ha nem jön be, kűdünk a papé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mesehős, a fáraó, a királylány és a popsztár

A gyerekek mellett a felnőttek is szívesen húznak jelmezt farsang idején. A kölcsönzők kínálata szinte végtelen. Ön kinek öltözne be a legszívesebben? Tovább olvasom