Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Információink szerint orvos kapta el a kórt

Szivacsos agysorvadás tüneteivel kezelnek egy beteget a szegedi új klinika neurológiai osztályán. Lapunk úgy tudja, hogy a beteg maga is orvos, és több mint két hete került a szivacsos agysorvadás, más néven Creutzfeldt-Jakob (CJD) kór tüneteivel az osztályra.
Egyelőre semmilyen tájékoztatást nem ad a szegedi új klinika neurológiai osztálya az ott szivacsos agysorvadás tüneteivel kezelt betegről és állapotáról. Az egyik kezelőorvos, Járdánházy Tamás a betegjogokra hivatkozva tagadta meg az információkat. Az osztályvezető-helyettes azt elmondta, hogy Magyarországon évente 10-15 szivacsos agysorvadásos megbetegedést regisztrálnak, az esetek egymástól elszigeteltek, vagyis emberről emberre nem terjed a kór.

Lapunk úgy tudja, hogy a beteg maga is orvos, és több mint két hete került a szivacsos agysorvadás, más néven Creutzfeldt-Jakob (CJD) kór tüneteivel az osztályra. A megyei tisztiorvosi szolgálatnál bejelentették az esetet, de nincs szükség különleges intézkedésekre – mondta Kovács Ferenc, a szolgálat vezetője. Ebben az évben ez a második eset, amelyet Csongrád megyéből jelentettek.

A tiszti főorvos elmondta: kizárólag szarvasmarhák hordozzák a kór kialakulásáért felelősnek tartott prionokat, vagyis abnormális fehérjéket. Éves átlagban egymillió emberre egy megbetegedés jut, oka ismeretlen, véletlenszerűen fordul elő, feltételezett lappangási ideje 5-20 év. Az egyelőre gyógyíthatatlan betegség jellegzetessége, amelyről a szivacsos agysorvadás elnevezést kapta, hogy a beteg agyában kisebb-nagyobb „lyukak" keletkeznek, s végül az agyszövet a szivacshoz hasonlóvá válik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom