Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ingóságok bérbeadása

Sokan szereznek úgy jövedelmet, hogy a tulajdonukban lévő ingóságot bérbe adják, vagy más módon hasznosítják. Kevesen tudják viszont, hogy ez a hasznosítás a személyi jövedelemadón kívül az általános forgalmi adó fizetésének a kötelezettségét is maga után vonhatja – állítja az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága.
Az ingó vagyonukat bérbe adóknak csak kis hányadát érintheti az áfafizetési kötelezettség, hiszen amíg éves szinten nem érik el a négymillió forint árbevételt, addig alanyi adómentességet választva mentesülnek az adófizetés alól. Kérdés azonban, kinek kell elérnie ezt az értékhatárt. Általában a vagyont többen birtokolják, például házastársi vagyonközösség részeként. Az áfatörvény pedig azt mondja ki, hogy a közös tulajdonban és közös használatban lévő ingó és ingatlan dolog tekintetében a tulajdonostársak közössége minősül adóalanynak, és az ezen adóalanyisághoz fűződő kötelezettségeket és jogokat vagy a tulajdonostársak által kijelölt képviselő gyakorolja, vagy ennek hiányában a nagyobb tulajdoni hányaddal bíró tulajdonostárs.

Ezt egy példán keresztül lehet jól levezetni: tegyük fel, hogy egy házaspár egy év alatt négymillió forint jövedelmet szerez valamely ingóságuk bérbeadása révén, melynek fele-fele részben tulajdonosai. Megállapodásuk alapján a feleség a közös képviselő, így neki kell bejelentkeznie az adóhatósághoz, s kérnie egy adószámot az ingó hasznosítása címén, s ő lesz az, aki a húszszázalékos áfát, azaz a 800 ezer forintot bevallja és befizeti. Nem helyes ugyanis az, hogy nyolcmillió forintnak tekintik az alanyi adómentesség értékhatárát, csak azért, mert ketten vannak, mivel a jogszabály szerint a tulajdonostársak közössége egy adóalanynak minősül.

Figyelni kell arra, hogy a személyi jövedelemadózásban a hasznosításból származó jövedelmet meg kell osztani a tulajdonostársak között azok tulajdoni hányadának arányában, s aszerint kell szerepeltetni mindegyiküknek a bevallásban: példánk szerint tehát a férj és a feleség egyaránt 2-2 millió forintot szerepeltet külön adózó jövedelmei között, s mindketten 25-25 százalék forrásadót, vagyis 500 ezer forintot vallanak és fizetnek be. Vagyis hiába ad két személy bérbe, áfa adónemben csak az egyik tulajdonostárs kötelezett adó fizetésére, viszont személyi jövedelemadó tekintetében valamennyi tulajdonostárs érintett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viperával ütötték az ellenőrt

Viperával vágtak fejbe egy SZKT-ellenőrt Szegeden, az Ortutay utcai megállóban. Az ellenőr nem… Tovább olvasom