Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Ingyen osztogatott disznókat a sándorfalvi Sári György

Sándorfalva - Ingyen osztogatott élő disznókat egy sándorfalvi gazda szombaton. Sári György a sertéságazat kilátástalan helyzetére akarta felhívni a figyelmet. Az állatokat rászoruló családok kapták.
– Az ígéretektől éhen döglünk. Segítség! – ez volt olvasható azon az utánfutón, mellyel tizenkilenc, egyenként hetvenkilós malacot szállított a sándorfalvi piactérre Sári György szombaton. A vállalkozó azért hozta a sertéseket, hogy elosztogassa azokat. Tartásukon ugyanis mindennap csak veszít.

– Nagyon el lehetsz keseredve, ha így döntöttél – szólította meg egy ismerőse a gazdát. Sári György valóban kilátástalannak ítéli a helyzetét. A magas takarmányárak – a tavalyi ár kétszerese – és az élősertés alacsony felvásárlási ára miatt szerinte az ágazatra a lassú halál vár. A Sáritelep korábban 6-8 hónapra elegendő takarmánykészlete elfogyott, a bankok pedig csak nagyon rossz feltételekkel adnak hitelt „egy csőd szélén álló ágazat képviselőjének".

Sári György sándorfalvai gazda kétségbeesésében malacokat adományozott rászorulóknak.
Fotó: Karnok Csaba

– A kormány tétlenül nézi a vergődést, közben pedig áramlik az országba a lengyel, a holland, a szlovák élő sertés. Mire kihajtják őket a kamionból ezek egy része már magyarul röfög. Nézzék csak meg, a boltok polcain mindegyik húsra az van írva, hogy magyar – mondta a piactéren összegyűlt embereknek a gazda. – Gazdasági bérgyilkosság, ami itt történik. Üzenem a döntéshozóknak, hogy rosszul döntöttek. Bízom benne, hogy amatőrizmusból, és nem szándékosan – fogalmazatott Kakas Béla. A kisváros polgármestere felhívta a figyelmet: nemcsak az a tragédia, ami a sertéstartókkal történik, de az is, hogy könnyedén találtak Sándorfalván olyan szegény családokat, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy disznót vásároljanak. Az állatokat ők, a rászorulók kapták.

Az egyik rózsaszín jószágot például a kilencgyerekes Kiss Andrásné vitte haza. A család egy főre jutó havi jövedelme nem éri el a 20 ezer forintot. Ürmös Ilona és kisfia havi 30 ezer forintból és a családi pótlékból élnek. Csak szülői segítséggel boldogulnak. Mindkét megajándékozott azt mondta: a sertéseket tovább tartják, és csak karácsonyra vágják le. Volt olyan is, aki amint hazaért vele, leszúrta az állatot. Egyrészt nem tudta volna etetni, másrészt kellett a hús. Sári György egyébként közölte a családokkal: az állatorvosi vizsgálat szerint a disznók vágásra alkalmasak, de a húsuk csak saját célra használható, kereskedelmi forgalomba nem hozható.

Az alacsony felvásárlási árak miatt tizenkilencen ingyen kaptak disznót Sándorfalván.
Fotó: Karnok Csaba

A vállalkozó különben több mint tíz éve segíti a településen élő szegényeket a Sándorfalváért Alapítványon keresztül. Eddig mindig készpénzt adott. Most nem tudott.

A városháza elé mennek

A Csongrád megyei sertéstenyésztők a csütörtökre meghirdetett országos demonstrációhoz két helyszínen csatlakoznak – tájékoztatta lapunkat Stadler Ferenc, a MOSZ helyi szervezetének titkára. Egy különbusszal részt vesznek a Budapesten, a földművelésügyi minisztérium elé tervezett tiltakozáson, Szegeden pedig a városháza elé vonulnak, és petíciót adnak át Botka Lászlónak. Az országgyűlési képviselőtől – Szeged polgármesteréről – azt várják, hogy képviselje a térséget és a sertéstartók érdekeit a parlamentben. A tiltakozás alapja az, hogy a magas takarmányárak miatt jelenleg a sertés minden kilóján körülbelül 100 forint veszteség keletkezik (ami egy 5 ezres sertéstelepen közel 70 millió forintra rúg). Amennyiben az ágazat 30-40 milliárd forintot kapna, átvészelné azt a kritikus fél esztendőt, amely a helyzet stabilizálásához szükséges – közölte Stadler Ferenc.

Olvasóink írták

 • 6. El Nyomottka 2007. november 12. 14:10
  „"- A kormány tétlenül nézi a vergődést, közben pedig áramlik az országba a lengyel, a holland, a szlovák élő sertés. Mire kihajtják őket a kamionból ezek egy része már magyarul röfög. Nézzék csak meg, a boltok polcain mindegyik húsra az van írva, hogy magyar - mondta a piactéren összegyűlt embereknek a gazda."

  Elgondolkodtató! :-

  Oké, hogy EU, meg izé... DE! Ha Magyarországon normálisan működne a minőségellenőrzés, az apeh, a vám, stb hatóságok, akkor ennek a sok hitvány szemétnek esélye nem lenne ennyi hitvány szemetet behozni az országunkba!

  [1/2 OFF]
  Kici kínai is tonnaszám hoz be -szinte vámmentesen- ruházati terméknek csúfolt géprongyot (annak se jó, mert full műszál), amit aztán a kínai bótokban -gyakorlatilag adómentesen- eladnak. A rendszeresen átalakuló és köddé váló fiktív kft-ik meg legfeljebb filléreket adóznak... A jelenségről mindenki tud, de senki nem tudja/akarja megakadályozni! Vajon MIÉRT NEM?”
 • 5. Mese 2007. november 12. 12:35
  „AN: Ellenzék így,vagy úgy,kevesebben vannak,símán leszavazzák őket...

  Mi is tartunk malacokat,de most már nem éri meg,nincs aki megvenné a reális áron,a takarmány pedig méregdrága. Nem értem miért jobb a külföldi malacot megvenni,mint a hazait. Még segítenének is vele,ha az itthoni pocákat vennék. Vagy direkt csinálják? >_<”
 • 4. madártej 2007. november 12. 11:24
  „Ja, az EU-ban ez így működik. Az áruk és szolgáltatások elé senki nem tehet keresztbe. Csak azt nem értem, más EU-tagok miért támogatják mégis a saját termelőiket,ott se olcsóbb a takarmány, energia, a munkaerő. A mi kormányunk meg nem támogat mást, csak a dél-koreai Hankookot?”
 • 3. AN 2007. november 12. 11:13
  „Jikanv!

  A doktori minősítésedről csak annyit, hogy az ellenzék egyetértésében jön be az országba a külföldi sertés (és más egyéb) hústermék.

  Úgyhogy ha hülye vagy, akkor azt ne itt mutasd, hanem menj el tüntetgetni a többihez.”
 • 2. Ditke 2007. november 12. 08:47
  „Elég szomorú, hogy idáig jutott ez az ágazat. Én is sertés tenyésztéssel foglalkozom, és senki nem foglalkozik azzal, hogy el tudod-e tartaniaz állatokat, nem hogy azzal, hogy esetleg meg is élj belőle!! Elég szomorú a mai Magyarország helyzete! De Én úgy gondolom erről nem csak Gyurcsány tehet, mert az ellenzék is elfogadja, hogy az unió más országaibanállati eledelnek minősülő húst (potom pénzért behozva) nállunk emberi fogyasztásra alkalmasként adják el, miközben hazánkban itt a rengeteg élő állat és az emberek szétosztogatják, csak, hogy ne kelljen etetni!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Jikanv 2007. november 11. 21:28
  „Csak gratulalni lehet Sari Gyorgynek ezert az igazan nagy lelku tetteert. Sajnos a kormany ezt ugy veli hogy nekik nem kell tenni semmit mert van mas aki kisegiti a raszorulokat.
  Egy pofatlan sunyi tudatlan vezetovel mint ez a gyurcsany maskepp nem is lehet.
  Mostmar csak azt kell csinalni hogy mindenki menjem szavazni es menjenek el a jeloltek beszedeire es hallgassak meg a mondani valojukat es szavazzanak ovatosan. Eroszak csak szegenyseget szul de bolcsesseg gazdagsagot hoz. Legyetek bolcsek es szavazzatok.
  Na amen ratok es fogyasszatok egeszseggel.

  Bennem bizhattok en Doktor vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindentudás Egyeteme – Szeged: Hajdú Angéla

Szeged - Hogyan állították elő az első mágneses folyadékot? Ez az anyag mire használható például az… Tovább olvasom