Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Ingyenebéd rászoruló szegedi gyerekeknek

Szeged - Közel négyszáz rászoruló szegedi gyerek ehet egész nyáron mindennap meleg ételt központi költségvetési forrásból. A konyhások nem mondják meg előre, mit kapnak a menzán a gyerekek – így minden adag elfogy.
Bár közel százötven rászoruló gyerek ebédel ingyen az Alsóvárosi Általános Iskolában, semmiféle kanálcsörgést nem hallottunk, amikor tegnap fél egykor az ebédlőbe léptünk. – Tizenegy óta már százan jártak itt, de mindenki ételhordóval viszi el az ebédet – mondták a konyhások. Még félszáz gyereket vártak – ők rendszerint helyben kosztolnak. Ügyes taktikával a konyhások nem közlik előre, hogy másnap mi lesz az ebéd. Azt mondják, a „zsákbamacska" bevált: így legtöbbször minden adag elfogy. Úgy tapasztalták, a gyerekek leginkább a milánói makarónit szeretik, abból mindig kérnek repetát – a főzelék viszont továbbra sem népszerű. Tegnap kivételesen jó ebéd volt: gyümölcsleves, krumplipüré és rántott sajt tartárral.

Napi 350 forint

– Kétezer olyan szegedi gyereket értesítettünk az ingyenes nyári étkeztetés lehetőségéről, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Közülük 389-en jeleztek vissza, hogy élnének vele – mondta el Novkov Veszelinka, az önkormányzat szociális, családvédelmi és egészségügyi irodájának vezetője. Az egyetlen feltétel az volt, hogy aki kéri, annak az ingyenes étkezést 30 napig folyamatosan igénybe kell vennie. Tavalyhoz képest kétszázzal nőtt az ingyenebédben részesülők száma. A gyerekek napi egyszeri étkeztetését anyagárral és rezsivel bruttó 350 forintból oldják meg, a központi költségvetésből összesen 6,2 millió forintot költenek erre június végétől augusztus végéig. Három iskolában étkeznek ingyen a rászoruló gyerekek: a tarjáni Weöres Sándorban, az Alsóvárosiban és a dorozsmai Jerneyben.

Egy anyuka érkezett, két ételhordóval a kezében. Restás Antalné négy gyereket nevel: a 10, 11, 15 és 17 éves fiúknak ezen a héten még ő viszi haza az ebédet, jövő héten viszont már maguknak kell bejönniük érte. A srácok év közben is menzások, ízlik nekik a nyári ingyenebéd is – mondja az asszony. Ő maga a munkahelyén kap enni, reggel 9-kor. Azt osztja be ebédre is.

Végszóra aztán befutott egy nagyobb gyerekcsapat is: mint kiderült, közülük öten egy családhoz tartoznak. Sándor, Ferenc, Petra, Ildikó és Fruzsina ugyan együtt érkezett, de külön ebédeltek a fiúk és a lányok. Hogy miért, arról nem beszéltek: a nyári szünetben biztosan véd- és dacszövetségek alakultak közöttük. Mindnyájan azt mondták, ízlik nekik az étel, és a mennyiségével is elégedettek. A lányok mégis hagytak mindenből a tányérjukon – talán a vonalaikat óvták.

Dániel és Tamás – szintén testvérek – viszont mind egy szálig megették az adagjukat. Ők is elégedettek a menzai ingyenkoszttal, bár kedvencük, a rizses hús már régen volt – mondták. – Egyszer volt diós rétes is, de nem kell mindig süti. Mi szinte mindent megeszünk, amit itt adnak – jelentette ki Dániel, aki szeptemberben már pincérnek tanul a Hanságiban.

Olvasóink írták

 • 7. SP 2008. július 24. 11:11
  „Első lépés a bizonságos otthon, második, de legalább olyan fontos a biztonságos munkahely, azután a gyerek. A baj akkor van, ha egyböl a 3. lépünk.”
 • 6. S.G. 2008. július 24. 09:46
  „Én azt mondom, hogy mégiscsak kedvet kellene csinálni a magyar fiataloknak, hogy merjenek gyereket/sőt gyerekeket vállalni... Szerintem az én 29 év körüli eddigi legalább kb 100 osztálytársamból max 10-nek van gyereke és leginkább 1 mint kettő... Támogatni kellene, hogy mondjuk a 3 gyerekes családanyák annyi pénzt kapjanak, ha otthon maradnak mintha eljárnának dolgozni napi 10-12 órában !!! Vagy ha otthon nem is maradnának, de ne jelentsen gondot nekik felnevezlni a gyerekeket és minden nap 5 étkezést, ruhákat tudjanak nekik biztosítani, na meg évente 2 hét nyaralást... Alacsonyak itthon a reálbérek,és ráadásul az államba befolyt bevétele annak a 2 millió adózónak is rossz helyekre folyik el! Na ehhez kellene felelős, gondolkodó MAGYAR szellemiségű vezetés, hogy ez megváltozzon!”
 • 5. mnx 2008. július 23. 23:35
  „"S.G."-nek!
  Tulajdon keppen igazad van! Csak en a Te kerdesed maskent tennem fel:
  Miert nem tud naponta meleg etelt adni gyerekeinek,akinek 1-2,vagy 5 gyereke van??
  Gondolom forgathatjuk a kerdest ide-oda, az eredmeny mindeg ugyan az lesz!”
 • 4. S.G. 2008. július 23. 19:53
  „Aki nem tud napi egy adag meleg ételt adni a gyerekének az miért vállal gyereket??? (mindjárt akár ötöt is) :( Szégyen az egész mai magyar társadalomra és a vezetőségre nézve is legfőképp, hogy emberek ilyen helyzetbe juthatnak :( És még kérdezik,hogy miért vagyunk demográfiai válságben évek óta... Hát ezért!!! Mert aki épp ésszel gondolkodik, nem mer gyereket vállalni, főleg nem kettőnél többet... aki meg vállal, nem tudja azt eltartani (tisztelet a nagyon ritka kivételnek)! Mégiscsak a politikánk a rossz... nemcsak a gazdaságpolitika, hanem a társadalompolitika is!”
 • 3. SP 2008. július 23. 11:26
  „Kiss-Rigó úr figyelmébe ajánlom, így is lehet segíteni a gyerekeken.
  A gyerekek ne érezzék, hogy szerencsétlen szülő szerencsétlen gyerekei. A gyermekkoruk legyen igazi és gondtalan. Ráérnek még megtudni, hogy az élet nem feltétlenül habostorta.Tiszteletem a szervezőknek, a költségvállalóknak.”
 • 2. egyszeru polgar 2008. július 23. 07:16
  „Ismet egy hasznos, nemes cselekedet. Azert a elhordas nem biztos hogy jo, sajnos en mar gyanakvova valtam negativ tapasztalataim soran. Az, ha szuloknek is jut egy keves, nem lenne nagy baj, de akar elcsrelhetik, eladhatjak a gyerekek az elelem egy reszet. Ha mar amugy is ott vannak, miert nem fogyaszthatjak el helyben az ebedet?
  Ha a mosogatas gond, mindenki hozza a sajat evoeszkozetr.”
 • 1. mnx 2008. július 23. 01:32
  „Szegedi ("öreg")-gyerek vagyok. (1954-es jarat).
  Ennek a cikknek az olvasasa utan könnyes lett a szemem.
  (Hiszen en is csak egy szegedi gyerök vagyok.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik a 18. Thealter - Balog József-előszó

Szeged - Ma kezdődik és hétfő hajnalig tart Szegeden a 18 éves Thealter – idén először… Tovább olvasom