Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Ingyenes a tábori igazolás kiadása

Korábban megírtuk, a gyermekorvosok szerint fizetni kell a nyári tábori igazolásokért. Tévedtek. A tegnap Szegedre látogatott egészségügyi miniszter és a szegedi szakszolgálat vezetője is azt mondja: az igazolás ingyenes.
Szerdai lapunkban megírtuk, hogy számos szülő kifogásolja: hatezer forintot kérnek a gyermekorvosok annak az igazolásnak a kiállításáért, ami a gyerek nyári táborozásához szükséges. Akkor úgy nyilatkozott az egyik szegedi gyermekorvos, azért kell kifizetni a vizsgálat díját, mert az kikerült az egészségbiztosítási alap terhére elvégezhető szolgáltatások közül. Ugyanakkor egy 1991-es miniszteri rendelet szerint a négy napnál nem régebbi orvosi vizsgálat kötelező – főként, ha a tábor jellege azt indokolja, például „fizikai munkát" végez ott a gyerek.

Az ügyben a tegnap Szegedre látogató Horváth Ágnest is megkérdeztük. Az egészségügyi miniszter elmondta: az efféle igazolás nem számít szakvéleménynek – így fizetni sem kell érte. Egyszerű orvosi igazolásnak tekintendő, amilyet akkor kap a gyerek, amikor betegsége után ismét közösségbe engedhető. Csak azt kell igazolnia az orvosnak, hogy a vizsgálat napján nem volt beteg a gyerek. A tárcavezető hozzátette: a rendeletben szereplő, építőtáborra vonatkozó utasítások fölött már eljárt az idő – így azokat hamarosan kiveszik a szövegből.


Papír nélkül nincs tábor

Kardos Kálmán, a szegedi önkormányzat balatonkenesei táborát is szervező Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója tegnap levélben jelezte: az iskolaorvosoknak kötelességük térítésmenetesen elvégezni a táborozás előtti vizsgálatokat, és kiállítani erről az igazolást. Ha az iskolaorvos szabadságon van, az őt helyettesítő háziorvosnak – akikről az iskolákban tájékozódhatnak – szintén ingyen kell megvizsgálni a gyereket. A szülőnek a gyerek krónikus betegségéről – például allergia, cukorbetegség – kell nyilatkoznia. Az erről szóló tájékoztatást írásban kell átadni a táborvezetőknek az orvosi igazolással együtt. E nélkül a gyerek nem táborozhat.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárman még Orbán levelét várják

Lázár János tegnap közleményben tudatta szerkesztőségünkkel, hogy a Fidesz vezetése… Tovább olvasom