Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Ingyenes crossover-koncert a Dóm téren

Szeged - Az Európai Uniós soros elnökséghez kapcsolódó programsorozat részeként, a Liszt Év jegyében szombat este 8 órától ingyenes szabadtéri Liszt-koncertet rendeznek a Dóm téren. A szegedi szimfonikusok mellett fellép a Budapest Saxophon Quartet és Vásáry André.

– Idén ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját, amely nemcsak hazánkban, hanem az egész világon a klasszikus zene kiemelt ünnepe. Szerencsés egybeesés, hogy ugyanebben az évben vette át Magyarország az Európai Unió soros elnöki tisztét, ezáltal lehetőségünk nyílt széles közönséghez is eljuttatni Liszt zenéjét hazánkban és Európa-szerte. A Dóm téri koncert az országosan, így Szegeden is megrendezendő Szomszédünnep zárásaként valósul meg, az idén 80 éves jubileumát ünneplő Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködésben – fogalmaz Balatoni Monika, a rendező Hungarofest kreatív igazgatója. – A szabadtéri Liszt-koncert kiemelt lehetőség arra, hogy ne csak a fővárosi hangversenytermek látogatóihoz szóljunk a Liszt-évben, hanem rámutathassunk arra, hogy egy színvonalas és fogyasztható komolyzenei koncert igenis szólhat mindenkihez. Bízunk abban, hogy a sokszínű programon a komolyzene iránt eddig nem vagy kevésbé érdeklődők is felfedezik Liszt zenéjének hozzájuk közel álló oldalát, és ezáltal új zenei élménnyel gazdagodva térnek haza. A program összeállításakor arra törekedtünk, hogy a műsoron egyaránt szerepeljenek a nagyzenekari, impozáns, népszerű Liszt-művek és az újfajta, műfajokat egyesítő crossover-átiratok is. E koncepció mentén kértük fel az izgalmas, újító kezdeményezéseiről ismert Budapest Saxophone Quartetet, a népszerű fiatal művészt, Vásáry Andrét, valamint a méltán híres és elismert Szegedi Szimfonikus Zenekart. A programszerkesztéskor is arra törekedtünk, hogy a műsorban szinergikusan szerepeljenek a különböző érdeklődési körűeket megszólító klasszikus művek és újszerű kezdeményezések, ezáltal is bizonyítva, hogy Liszt mindenkihez szól.

Információink szerint a hangosításnak köszönhetően az egész téren jól hallható koncert az eső ellen is védetté tett, fedett dómszínpadon szombaton este 8-kor a Budapest Saxophon Quartet műsorával indul. Az együttes nemcsak Liszt-, hanem Saint-Saens-, Grieg- és Johann Strauss-műveket is játszik. Vásáry André Vivaldi-, Liszt- és Haydn-műveket énekel. A hangverseny záróblokkjában népszerű zenekari Liszt-műveket – Rákóczi-induló, Magyar Fantázia, II. Magyar rapszódia – játszanak a szimfonikusok Gyüdi Sándor vezényletével, Oravecz Györgyzongoraművész közreműködésével. Az ingyenes koncert műsorvezetője Süveges Gergely. A Dóm téren még nem épült fel a fesztivál nézőtere, így azt javasolják a nézőknek, aki nem szeretné végigállni a koncertet, vigyen magával összecsukható széket.

Olvasóink írták

 • 4. Zsoltee0716 2011. május 28. 11:02
  „no nézzük az első le osztott.”
 • 3. Zsoltee0716 2011. május 28. 11:01
  „:D”
 • 2. Zsoltee0716 2011. május 28. 11:00
  „Ez most ingyenes?”
 • 1. Felhőfejes 2011. május 27. 21:50
  „Csak gratulálni tudok a kedves kreatív igazgató asszonynak ezért az igazán kreatív műsorszervezésért!
  Talán nem tévedek, ha azt gondolom, hogy ez esetben egy talált /ill. pályázott, tökmindegy/ pénz határidős és gyors elköltéséről van szó csupán. Egy zanzásított programmal, a jobb sorsra érdemes Liszt-évforduló ürügyén. Lehetetlen körülmények között, a közönség számára gyakorlatilag élvezhetetlenül.
  Valószínűleg itt ők nem is számítanak /ezért nem is hirdetik tisztességesen a rendezvényt/.
  Vagy csak nekünk, szegedieknek szánják ezt ennyire hakni-ízűen?
  Kreatív ötletként szabadjon ajánlanom a tisztelt, örök-mosolygós igazgató asszonynak, hogy a legközelebb talán ne is fáradjon a konkrét megvalósítással, megrendezéssel - elég, ha lepapírozzák az egészet. /És ki-ki felveszi jól megérdemelt közreműködői juttatását./
  Még Liszt Ferenc is kevésbé forogna a sírjában talán...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai útzár a József Attila sugárút és a Brüsszeli körút kereszteződésében

A hétvégén éjszakai útzár lesz a József Attila sugárút és a Brüsszeli körút kereszteződésében, és befejeződnek a Makkosházi körúti munkálatok. Tovább olvasom