Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Ingyenes gyógyszerek pénzért?

Szeged - A gyanú szerint bizonyos orvosok pénzért adtak a betegeknek olyan gyógyszereket, amelyek egyébként ingyenesen járnának, a 100 százalékos tb-támogatás miatt. Az ügyben egy szegedi-szentesi orvos is érintett lehet.
A gyanú szerint bizonyos orvosok pénzért adtak a betegeknek olyan gyógyszereket, amelyek egyébként ingyenesen járnának, a 100 százalékos tb-támogatás miatt. Az ügyben vizsgálatot indított az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - írja a Népszabadság.

A lap példaként említi az endometriózis nevű nőgyógyászati betegségre felírt készítményt, amely támogatás nélkül egyébként 38 ezer forintba kerülne.

Az endometriózisban szenvedőknek van egy honlapjuk, amelynek chatoldalán korábban név szerint is megemlítették dr. Ugocsai Gyulát, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház nőgyógyász főorvosát. Korábban a szegedi női klinikán dolgozott, 15 év után távozott onnan. Egy, csak becenevet használó személy azt állította róla: előfordult, hogy a magánrendelésén 25 ezer forintos "nagyker áron" ajánlotta az endometriózis kezelésére szolgáló, száz százalékban támogatott injekciót.

Az orvos most a szentesi kórházban dolgozik, a lapnak nem akart érdemben nyilatkozni. Az OEP vizsgálatáról egyelőre sem Szegeden, sem Szentesen nem tudnak.

Forrás: Tanács István / Népszabadság

Olvasóink írták

 • 12. amoni 2008. július 20. 11:18
  „Kedves Nőgyógyász,

  bízom benne, hogy nem az én stílusom verte ki a biztosítékot. Én az "ellen" oldalon állok, endometriózisom van, említett injekcióból kaptam jópárat, térítésmentesen. Ez a történet kb. 5-6 éves (az említett hozzászólások akkor születtek), tehát az elmúlt fél év sajtója nekem kevés az összeesküvés-elmélet igazolásához, illetve egy, a betegek által használt fórumon nem igazán tudom elképzelni, hogy egy beépített "beteg"-nek látszó nick nekiálljon vádaskodni - tény, hogy nem látok bele a lapokba.
  Azt mondod: ha megkapta a beteg az injekciót, szinte biztos, hogy nincs ügy. Szerintem van itt még egy kérdés: térítésmentesen? Ha erre igen a válasz, akkor valóban nincs ügy. Az említett doktor az interjúban feltett kérdésre válaszolhatott volna egyszerűen "nem"-mel is.
  És még egy: a nőgyógyászat rendkívül érzékeny terület, az orvosoknak sajnos a munkájukkal jár, hogy vélemény van róluk, és pont az érzékenység miatt ez ki van mondva, le van írva. De ide nem csak a negatív vélemény tartozik, hanem a pozitív is, amire gondolom Te és/vagy a kollégáid akár büszkék is lehettek.”
 • 11. nőgyógyász 2008. július 19. 22:19
  „Nem szokásom az ilyen hozzászólás, de ez a minősíthetetlen stilus már túl van a tűréshatáromon. Ráadásul mivel orvos és történetesen nőgyógyász vagyok, személyes késztetést érzek, hogy hozzászóljak a kolléga védelmében.
  A dolog roppant egyszerű, megvan az összes beteg neve, akinek ilyen gyógyszert írtak fel a klinikán keresztül A kórházi nyilvántartásokban meg lehet nézni, ha ebben nem bíznak, a beteget személyesen meg lehet keresni, hogy megkapta-e az összes injekciót. Ha igen, és szinte biztos vagyok benne, akkor nincs ügy. Az említett injekciót egyébként be lehet szerezni a gyártótól valóban nagyker áron és a TB által nem támogatott javallatok esetén (lásd az érintett hozzászóllását) a beteg még mindig jól jár, ha 38e helyett 25-ért megkapja.
  Az ügy hátteréhez annyit, ha valaki kicsit ismeri a szakmát és az elmúlt fél évben figyelte a sajtót, az pontosan tudja honnan indult az ügy, ki mozgatja a szálakat, kinek az üzleti érdekeit sértette meg, ezért kinek áll érdekében a kolléga méltatlan lejáratása. Méltatlan, mert bármi bizonyíték nélkül, személyiségi jogait súlyosan megsértve, teljes nevét kiírva gyanúsít (épp csak a telefonszámát nem írta ki, pedig biztosan megszerezte azt is).”
 • 10. amoni 2008. július 18. 20:10
  „Dr.,

  Értem, hogy ezen gyógyszerek használatosak egyéb területen is, nem vagy részben támogatott módon.
  De ez miért is ad magyarázatot arra a vádra, hogy Ön szövettanilag igazolt endometriózisos betegek nevében felvette az ingyenes injekciót, majd az pénzért adta el ugyanezeknek a betegeknek?
  Az orvos-beteg _bizalmas_ viszonyra való hivatkozást pedig hagy ne minősítsem a fentiek után.”
 • 9. zoltanz 2008. július 18. 16:09
  „7! (Drug)
  Hajazod Háryt!
  A szilikon meg kell, nagyon kell, neked, öregem! Ha minden hazugságodtól csak egy órácskára ragadna le a nyelved, még vagy kétszer süketnémán reinkarnálódnál.
  Varrj inkább gombot a lompos végére, gombold be a v@lagad lyukába és magyarázd meg a gatyádnak hogy miért az ülepén pis@foltos”
 • 8. Jobb lenne bevallani. Az enyhítő körülmény. 2008. július 18. 14:33
  „Idézet a Népszabadságban közölt cikkből és a vizsgálat alá vont orvossal való interjúból. No comment.

  "- Előfordult-e, hogy "nagyker" áron, 25 ezer forintért adott be ilyen injekciót a magánrendelésén? - kérdeztem.

  - Erről nem szeretnék nyilatkozni, mert ez az orvos-beteg viszonyhoz tartozó, bizalmas kérdés - hangzott a válasz.

  - Előfordult-e, hogy az ön által százszázalékos támogatással a klinikán felíratott gyógyszert pénzért adta be a magánrendelésén?

  - Ez is nagyon furcsa kérdés az ön részéről. Nem kívánok rá kimerítőbben válaszolni. "”
 • 7. Dr. Ugocsai Gyula 2008. július 18. 13:59
  „Én nem vagyok sz*rházi orvos. A szóban forgó gyógyszert eredményesen lehet alkalmazni sok nőgyógyászati betegség gyógyítására, tünetmentessé tételére. Sajnos, az összes esetek mintegy 10-15 %-a esetében állnak fenn a TB finanszírozhatóság feltételei, azaz a szövettanilag igazolt endometriozis diagnózisa. Minden más esetben a gyógyszer csak teljes térítés mellett rendelhető.
  A nem támogatott körbe pl. a következő kórképek tartoznak:
  1. adenomyosis interna (olyan endometriózis, ahol a folyamat diffúz módon a méhfalban van jelen), vérzészavarokat, görcsös havi vérzést, méhmegnagyobbodást előidézve. Ez az állapot szövettanilag csak a méh eltávolítása útján igazolható, egyébként az ultrahang és a klinikai lelet alapjuán születik meg a valószínű diagnózis.
  2. meddőség bizony eseteiben a kezelés részeként ("long protokoll") adva az agyalapi mirigy "kikapcsolást" teszi lehetővé, hogy a kívülről adagolt hormonokkal "tiszta" tüszőnövekedési feltételek legyenek elérhetők;
  3. myoma (jóindulatú méhdaganat) bizonyos eseteiben, méhmegnagyobbodás, következményes vérzészavarok esetén a gyógyszer adagolásával a folyamat tünetmentessé tehető, a méh eltávolítása segítségével jelentős százalékban elkerülhető;
  4. visszatérő, többszörös műtéteket igénylő petefészektömlők (cysták) esetén az agyalapi mirigy működésének ideiglenes "felfüggesztésével" - down-regulatio) a petefésze nyugalmi állapota elérhető, a cystaképződés megszűnik, újabb műtét elkerülhető, közben a végleges terápiás stratégia kialakítható. Fiatal életkorban, mégb nem szült nők esetében a petefészek csonkolásának, eltávolításának az elkerülése elsődleges terápiás cél, erre va gyógyszer kiválóan alkalmas.
  5. endometriosis olyan eseteiben, ahol a műtét közbeni szövettani mintavétel technikai vagy anatómiai okokból nem volt lehetséges vagy biztonságos.

  A fent felsorolt esetekben a terápia indokolt, hatékony, sok esetben a beteget csonkoló műtéttől menti meg. Nem a szakma tehet arról, hogy a fenti diagnózisok esetében nincs TB támogatásra lehetőség. Ettől függetlenül, a hatékony terápia megválasztása mindig konzultáció eredménye, és sok esetben kár lenne a gyógyszer előnyeiről lemondani azért, mert viszonylag költséges kezelésről van szó.”
 • 6. Nem szabad hagyni 2008. július 18. 12:28
  „Nem nevezném az ügy eltussolásának hogy már nyomozati szakban újságcikkeket kap a történet. És mi se engedjük, hogy ennek a sz.rházi orvosnak a neve, aki a TB-ből, a biztosítottak közös pénzéből LOPOTT eltűnjön a neve, megmaradjon a munkahelye ha bűnösnek találják.”
 • 5. Horváth Sándor 2008. július 18. 11:48
  „Ez az orvosi "hozzáállás" nem egyedi. Elég megemlíteni a szegedi de korábban Makón háziorvosként dolgozó Dr. Kalmár Ferencet aki más nevére téritésmentes gyógyszert és gyógyászati segédeszközöket írt fel. Az ügyet elsímitották és most a véradó állomáson dolgozik.”
 • 4. katcsi 2008. július 18. 11:38
  „ez durva,
  szerintem ,igaz is”
 • 3. Emberke 2008. július 18. 10:35
  „Borítékolom: Semmi vizsgálat nem lesz. Ha mégis, bizonyíték hiányában lezárják.
  1. nem adott róla számlát
  2. a vizsgálatokról sem adott számlát
  3. egyszerűen letagadja
  4. egy állítás - egy tagadás = 0-0
  5. nem lehet bizonyítani
  Ha a korrupció növesztene, annyi ember nyalná ülve a holdat, hogy a nyelvük összenőne ha nem lennének eléggé gyorsak.”
 • 2. Tiszta helyzetet! Ellenőrzéseket! 2008. július 18. 09:31
  „Az eredeti cikk, sok infóval, NEVEKKEL:

  http://www.nol.hu/cikk/499314/”
 • 1. Kukta Buksi 2008. július 18. 09:20
  „Eresszék rájuk a rendőrséget és a TB Biztosítási Felügyeletet, aztán börtön az ilyen orvosnak és vagyonelkobzás! Naná, hogy az orvosok gazdagok mert sokan közülük csalnak!

  Sok reform intézkedést is csak azért elleneztek hogy ne legyen átláthatóbb a rendszer. SZÉGYEN.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M5-ösön, a mórahalmi kihajtónál

Röszke - Anyagi káros baleset történt az M5-ösön Röszke felé a Mórahalmi kihajtó után. Egy sáv… Tovább olvasom