Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Ingyenes iratoktól a pénzügyi segélyig

Szeged - Több tízezer forintot spórolhat meg az, aki ellopott iratai pótlásához támogatást kérve – a rendőrségi feljelentés után – felkeresi az áldozatsegítő szolgálatot. Aki pedig nem tud gyógyszert vagy ételt vásárolni, mert kifosztották, pénzügyi gyorssegélyt kaphat.
Bár kevesen tudják, de ha valakinek például zseblopás vagy rablás miatt eltűnnek az érvényes iratai, ingyen is pótolhatja azokat. A támogatás egyéb formái mellett ezzel is foglalkozik a 2006 óta működő Csongrád Megyei Áldozatsegítő Szolgálat. Az Igazságügyi Hivatal önálló szakmai szolgálatai minden megyében és a fővárosban is jelen vannak, országos hatáskörrel. Azaz ha például egy Csongrád megyében élőt a fővárosban lopnak meg, az ottani szolgálatnál is kérhet segítséget.

A segítség több formájával élhet a bűncselekmény áldozata – tudtuk meg Zöldi Klárától, a megyei szolgálat vezetőjétől. Kérhet azonnali pénzügyi segélyt – legfeljebb 74 ezer forintig –, ha az őt ért lopás, rablás vagy más bűncselekmény miatt képtelen fedezni alapvető szükségleteit. Például – mivel nincsenek tartalékai – a következő jövedelemig nem tudja megvenni a gyógyszereit, vagy nem képes élelmiszert vásárolni magának és az általa eltartottaknak. Emellett igényelheti szakjogász közreműködését, vagy azt, hogy segítsék elő az érdekérvényesítését.

2006-ban még csak 230, 2007-ben már 506, idén eddig 530 ügyfél nyújtott be kérelmet a Csongrád megyei szolgálathoz – többségük iratpótláshoz segítséget vagy azonnali pénzügyi segélyt kért. A vezető elmondta: a szegedi irodában leggyakrabban olyanok jelentkeznek, akiknek ellopták a táskáját, pénztárcáját, vagy nyugdíjasok, akikhez valamilyen ürüggyel behatoltak, majd – amíg az egyikük elterelte az áldozat figyelmét – kifosztották a lakását. Ezeket a bűncselekményeket persze igazolni is kell: a rendőrségi feljelentés után a szolgálatnál kérelmet kell beadni, a bűncselekmény adatait pedig a rendőrség egy munkanapon belül visszaigazolja a szolgálatnak. Ha iratlopásról van szó, a szolgálat ezután rögtön egy hatósági bizonyítványt és egy költségmentességi kérelmet készít, amivel az áldozat a hatóságoknál ingyen hozzájuthat az új iratokhoz.

Idén hétmillió

A szegedi irodában azonnali pénzügyi segélyt kérők kétharmadának jogos a kérelme. Idén eddig összesen 7 millió forintot költött erre a Csongrád Megyei Áldozatsegítő Szolgálat az Igazságügyi Hivatal büdzséjéből. A kassza felülről nyitott, nem fordulhat elő, hogy a rászoruló áldozatok ne kapjanak pénzügyi segítséget – mondta el Zöldi Klára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra megkapják jogos jussuk nagy részét a mentősök

Szeged - A mentősök egy részének százezrekkel, másoknak csupán néhány ezer forinttal tartozik az… Tovább olvasom