Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ingyenhitel - valóban 0 százalék?

Szeged – Autót, hifit, számítógépet vegyenek – ingyenhitelre! Pedig ingyenebéd nincs. Legalábbis a közgazdászok szerint. Ennek ellenére az ingyenhitel a fogyasztónak valóban nem jelent pluszköltséget – a tőkén kívül kamatot és egyéb pluszt sem kell fizetnie.
A pénzügyi válság is hozzájárult ahhoz, hogy a bankok megjelenjenek a piacon az úgynevezett ingyenhitellel. A hirdetések szerint a notebooktól kezdve a híradástechnikai eszközön át az autóig szinte mindent meg lehet venni ingyenhitelre. De 2010-ben ki hiszi el, hogy bármi is ingyen van? Ki fizeti a kamatokat, költségeket?

– A PSZÁF által is előírt megfelelő terminus technicus a 0 százalék THM, tekintettel arra, hogy a PSZÁF állásfoglalása szerint sem létezik ingyenhitel – mondta el a delmagyar.hu-nak Soós Gábor, a Credigen Bank Zrt. áruhitelezési igazgatója. – Többféle megoldás létezik a 0 százalékos hitel forrásainak fedezésére, a legjellemzőbb, hogy a kereskedő, a bank és a gyártó közösen osztozik a felmerülő költségen.

0%. De tényleg. Fotó: Segesvári Csaba
0%. De tényleg. Fotó: Segesvári Csaba

A Credigen igazgatója kifejtette: az ingyenhitel plafonja kétmillió forint, az ilyen típusú kölcsönöket forint alapon biztosítják a pénzügyi szolgáltatók – a relatíve rövid futamidő kedvez ezeknek a hiteleknek, kicsi a bedőlési arány. A gazdaság működését, azon belül is a tartós fogyasztási cikkek értékesítését az áruhitelek elő tudják segíteni – tájékoztatta a delmagyar.hu-t Soós Gábor. Hozzátette: – Az ügyfél szempontjából az ilyen típusú konstrukcióknál a tényleges többletfizetés 0 százalék!

Mi a THM?

A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a hitelfelvevőnek a tőkeösszeg visszafizetésén felül fizetnie kell, így a THM tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget. Értelemszerűen minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj.

Autót is vehetünk 0 százalékos THM-mel, ha körülnézünk a piacon. A ©kodát forgalmazó importőr is ezzel kíván pezsgést hozni a hazai gépjármű-kereskedelembe.

- December óta fut nálunk 0 százalékos THM-mel hitelakció – kezdte a beszélgetést Nagy Attila, a ©koda IKESZ Autó Kft. ügyvezető igazgatója. Az olcsóbb és tervezhetőbb forint alapú árfolyamkockázat nélküli finanszírozás mind a hitel felvételén, mind az eddig készpénzes vásárláson gondolkodók számára kedvező ajánlatot nyújthat. A hiteltől ódzkodó ügyfeleknek is mérlegelésre ad lehetőséget, mivel az így felszabaduló összeget akár be is fektethetik, kamatoztathatják. Nagy Attila még elmondta, hogy a 0 százalékos THM célja a közeljövőben vásárláson gondolkodók döntésének megkönnyítése.

A március elsején életbe lépett új szabályozás várható volt – nem érte meglepetésként a kereskedőket. Az új rendszer szerint forint alapon az autó maximum 75 százalékát lehet meghitelezni, ami szakmai körök szerint is ésszerű döntés.

Ingyenebéd itt sincs! Az autóhitel esetében is a tőkén felüli költségeket az importőr, a kereskedő és a bank adja össze. Aki vett már fel hitelt, tudja: az apró betűs rész néha a titok nyitja - az ingyenhitel esetében ezt már nem kell böngésznünk, szinte biztos, hogy nem kell kamatot és plusz költségeket fizetnünk!

Olvasóink írták

 • 13. Vyk 2010. március 04. 21:32
  „30 hónapos futamidőre 0 % THM a Credigen banktól. 2009 nyarán a Media Marktban.
  Igaz, ha 1 napot csúszik a befizetés 1600 Ft késedelmi kamatot számolnak fel a 2600 Ft-os havi törlesztőre.
  Ebbe sokan belefutnak, így kompenzálják az ingyen hitelt.”
 • 12. flexsnake 2010. március 04. 20:31
  „Általában nincs 9hónapos futamidő. Mivel az akciós termékek vége jó esetben 9esre végződik, nem hülyék hogy a kerekítésből ne legyen bevétel :D”
 • 11. persona 2010. március 04. 19:57
  „ingyenhitel= részletfizetés. Főleg a Euronics-ban szokott lenni, pl.a 99.900 forintos LCD tévét megveheted 10 havi részletre és havonta fizetsz 9.900-at. Semmi átvágás. Nekem is volt már ilyenem és semmivel sem került így többe, mintha kp-ban fizettem volna ki egyösszegben.”
 • 10. N.P. 2010. március 04. 18:21
  „Fel kellene már nőnünk! Tényleg nincsen ingyen ebéd! Majd a kormányváltáskor kérdezzetek rá a visszavont építményadóra, regisztrációs jegyre, nyugdíjak reálértékére.. stb..”
 • 9. utazó81 2010. március 04. 15:37
  „Majd megemelik a lakáshiteleket és majd azok kifizetik az ingyenhitel kamatát.”
 • 8. sadesa01 2010. március 04. 14:53
  „az autókereskedők is azt szeretik aki hitelre veszi az autót és nem készpénzre.. azért ez sem semmi!
  Ingyen-Hitel?”
 • 7. KolompárRómeó 2010. március 04. 12:48
  „Persze, hogy van ingyenhitel, elvégre a bank keresztényi szeretetből adja azt a pénzt. Erről szól a kapitalizmus.

  (A nagy ájrópéer reformer Feri is megmondta, hogy nincs ingyenebéd.)

  A 90-es években volt a szlogen (amikor 30% körül volt az infláció), hogy "mi a kárpótlási jegyet 100%-on beszámítjuk, kamatmentes hitelre adunk mindent, de készpénzre azért 30% a kedvezmény".”
 • 6. flexsnake 2010. március 04. 12:31
  „Az ingyen meg a hitel eleve két egymással ellentétes szó. Vízesszáraz lettem .... :D”
 • 5. mucu 2010. március 04. 11:39
  „A bank mindenképpen JÓL JÁR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Semmi sincs ingyen!”
 • 4. theseus 2010. március 04. 11:27
  „Ha 0 THM-mel vesz valaki egy terméket, utána folyamatosan bombázza a hitelező bank a különböző akciós hitelajánlatokkal, amelyeknek viszont már elég magas THM-jük. Sokan aztán igénybe veszik azt is, főleg ha megszorulnak a részletfizetés során. Így összességében jól jár a bank.”
 • 3. tarkan 2010. március 04. 11:12
  „INGYEN-HITEL????????????D:D:D Már a definició is árulkodó,"Azért adják hogy TE jól járj!!!!Hagyjuk már::))))”
 • 2. Celtis 2010. március 04. 10:44
  „Ha jól értem, itt arról van szó, hogy nem az fizet kevesebbet, aki részletre vásárol, hanem annak is többe kerül a cucc, aki egy összegben kifizeti. Így persze mindenki igénybe fogja venni a hitelt, vagyis az egész csak hókuszpókusz.”
 • 1. Lixus_kzs 2010. március 04. 10:03
  „Természetesen a vásárlók fizetik a pluszköltségeket, ugyanis simán beépítik a termékek árába. Ingyen nincs semmi, a bankoktól meg pláne nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1 milliárdos hitel a Mórakertnek

Szeged - Több fontos bejelentést tett Kozma József MSZP-s országgyűlési képviselő szerdai… Tovább olvasom