Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ingyenszauna a kemence mellett, hűsölés a lottózóban

Szeged, Hódmezővásárhely - Az előrejelzések szerint ma van a kánikula utolsó napja, este jön az enyhülés. Pizzériában és a vásárhelyi Villeroynál jártunk – mindkét helyszínen állandóan hőségben dolgoznak, és azt mondják: már hozzászoktak az izzasztó meleghez.
 Megolvadt a Csomorkányi út

A 47-es számú főút javítása miatt sokan használják a Csomorkányi utat Hódmezővásárhely és Székkutas között. A nagy hőség miatt azonban megolvadt az aszfalt, amit a közelmúltban kaviccsal szórtak fel. A Csomorkányi út egy részén – Kútvölgy határában – teljes szélességben ragad, így ott kerékpárral szinte lehetetlen közlekedni.

– Förtelem, ami itt folyik. A tűző napon vagyunk kénytelenek várni. Ez kegyetlen. Alig van árnyék – panaszolta a Rókus II-es általános iskola előtt Pintér Katalin. Az iskola egyike annak a hét szegedi intézménynek, ahol ingyen jutnak ebédhez a rászoruló gyerekek.

A tízéves Abonyi-Tóth Tamás rollerjével több adag ételt vitt haza testvéreinek. A kisfiú haja izzadtan tapadt az arcára. – Egy kicsit melegem van – mondta mosolyogva, majd a nehéz szatyor fülét az egyik kezére akasztotta, és elrollerezett.

Az iskola kapuját 11.30-kor nyitják. A korábban érkező szülők azért panaszkodtak, mert a tűző napon kell várakozniuk. Érdeklődésünkre Novkov Veszelinka, a szegedi polgármesteri hivatal humán közszolgáltatási irodájának vezetője ígéretet tett arra, hogy a kánikula idején negyed órával korábban, 11.15-kor kinyitják az iskola kapuját.

A tartós kánikula miatt az országos tiszti főorvos ma éjfélig a legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Ingyenszauna a kemence mellett, hűsölés a lottózóban. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Olyan meleg van, hogy csicseregnek a krokodilok a Széchenyi téri flaszteron – mondta az egyik padon üldögélő férfi, aki odafigyelt a folyadékpótlásra. Egy Koccintós palackját szorongatta. A kétliteres flakonból már rendesen fogyott.

Nem messze tőle, a lottózóban keresnek menedéket a hűs levegőre vágyó szerencselovagok. – Kellemes huszonöt fokra van állítva a klíma. Kabátot azért ne kelljen venni – viccelődött az egyik dolgozó.

Nyerges Evelin és barátja, Hodu Péter egy-egy gördeszkával a kezében nyitott be. Néhány másodpercig mozdulatlanul élvezték a hűs légáramlatot. A fiatalok ötös lottót adtak föl. Elmondták, a lottózóból az Anna fürdőbe tartanak, ott vészelik át a legforróbb órákat.

A Villeroy üzemében is szükség van a ventillátorra. Fotó: Antal Sándor (galéria)
– Nagyon-nagyon meleg van, az az igazság. Az a gond, hogy olyan régóta itt dolgozom, hogy kezdek hozzászokni a hőséghez. Ingyenszauna! Nekem már hiányzik, ha nincs meleg – nevetett Bíró Antal, a Horváth Mihály utcai Margaréta pizzéria szakácsa a homlokát törölgetve. Azt mondta, jobban szereti a nyarat, mint a telet. A kánikulában naponta 5-6 liter vizet iszik. Bár a pizzériában van légkondicionáló berendezés, és egy ventilátor is kavarja a levegőt, a kemencéig nem ér el a hűsítő fuvallat.

Az előrejelzések szerint ma este érkezik egy hidegfront, amely enyhíti a hőséget, holnap várhatóan 10 fokkal kevesebb lesz a hőmérséklet.

40 fok, vitamin és szőlőcukor a Villeroynál

A gyárakban dolgozók is izzadnak ebben a hőségben. A vásárhelyi Villeroy & Boch Magyarország Kft. teljes létszáma 830 fő. Az alkalmazottak 90 százaléka a termelésben dolgozik a szanitergyártó cégnél. Talán a kemence mellett a legnehezebb, ott nyáron 38–42, míg télen 30 fok van. Tegnap 39 fokot mutatott a hőmérő ezen a területen, de Szűcs István csoportvezető tapasztalatai szerint ez ma 40 fölé is kúszhat. A férfi 16 éve dolgozik a porcelángyárban, és már hozzászokott a hőséghez, amit csak sok folyadékkal tudnak elviselni. – Műszakonként többször is lehetőségünk van zuhanyozásra, felfrissülésre – tette hozzá István, aki elmondta, a cég biztosít a munkások számára pluszvitaminokat, szőlőcukrot. A pihenőidejüket klimatizált helyiségben töltik, sőt az előírásokat betartva orvosi vizsgálatokon is részt vesznek a dolgozók. A hőségriadó elrendelésekor fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy a munkavállalók megkapják a megfelelő mennyiségű vitaminokat, pótolják a vízhiányt. A gyárban hétfőn 3 hetes leállás kezdődik, amit többek között azért erre az időszakra szerveznek, hogy a munkavállalók a nagy melegben otthon vagy a strandon töltsék az idejüket, ne a munkahelyen.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megint több mint hatszáz határsértő a megyében

A rendőrök 664 határsértőt tartóztattak föl a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén… Tovább olvasom