Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Inkább zuhantak, mint szálltak

Szeged legelszántabb repülőhajtogatói adtak randevút egymásnak a nemzetközi papírrepülő-verseny szegedi elődöntőjében. Az újszegedi sportcsarnokban jól felkészült, kreatív és amatőr versenyzővel is találkoztunk.
Kabai Mátyás, Bátki Márkó és Czerődi Balázs beszakított farkú repülőgépekkel indult a verseny akrobatikus számában. Fotó: Schmidt Andrea
Repülők szállták meg az újszegedi sportcsarnokot szerdán. Concorde-ok, MiG-ek és Gripenek is elsuhantak fejünk fölött, mégsem féltünk tőlük. A repülők ugyanis papírból készültek.

A nemzetközi papírrepülő-verseny minden regisztrált résztvevője azt akarta bizonyítani: az ő repülője száll a legmesszebbre, a leghosszabb ideig tud a levegőben lavírozni, a legelegánsabb utat lejti. Ezekben a kategóriákban mérethették meg magukat az önjelölt mérnökök. Amint megkapták a helyszínen kiosztott papírlapokat, lázas hajtogatásba kezdtek. Cseh József semmit nem bízott a véletlenre. Már a verseny előtt utánanézett az interneten, milyen hajtogatási technikával készítette el repülőjét az amerikai Ken Blackburn, akinek légi járgánya 1998-ban közel 28 másodpercig repült a levegőben mielőtt először földet ért volna. A gondos előkészület megérte: Cseh József első látásra téglalapnak tűnő repülője időzött leghosszabb ideig az aréna egén. A világrekordtól alig több mint tizenöt másodperccel maradt el.

– Hű, de béna lett – mondta csak úgy maga elé Mészáros Ferenc, aki elkészült egy modelljeit rögtön próbaútra bocsátotta. Sokadik prototípusa nettó két métert száguldott a röppályán, mielőtt felszántotta volna a csarnok padlóját. – Fél óra alatt hét repcsit hajtogattam és a legjobbat akarom indítani a versenyen – mondta. A nyerő gépet hosszú kísérletezés után találta meg. Hegyes orrú „konkordját" több mint huszonkét méterre hajította el, ezzel bronzérmet szerzett.

– Túl nehéz az orra, egyszerűen lassú – hallottunk egy másik elégedetlen hangot a parkett széléről. Rozsi Lilián egyedül volt a hajtogatók között – a hölgyeket nem igazán mozgatta meg a világ legcsendesebb repülőinek versenye. – Csak a buli kedvéért jöttem, amatőr hajtogató vagyok. A gépem kezdeti stádiumban van, de annyit tudok, mindenképpen hegyes orrú repülővel indulok. Ha kicsi a légellenállás, messzebbre száll – adott szakmai felkészültségéről tanúbizonyságot a lány.

– Ha dobogóra kerülök, este megyünk diszkózni, és a nyertes gépet is magammal viszem – jelentette ki az akrobatikus szám előtt Kabai Mátyás. – A leghosszabb távon és időn leszerepeltem, most javítani akarok. Ezért betéptem a repülőm hátulját, amitől elkezd majd figurázni a levegőben – mondta magabiztosan. Repülőjétől végül kevés mutatványt láttunk, viszont olyan élethűen zuhant le, mintha egy ellenséges gép találta volna telibe. Kosztán Tamás bizonyosan első helyen végez, ha a legkreatívabb kategóriában is hirdettek volna bajnokot. Repülő helyett papírgalacsint dobott el majdnem húsz méterre, hiszen a versenyszabályzat nem mondta ki, hogy a repülőnek valóban repülő formájúnak kell lennie. A kategóriák legjobb három helyezettje – ők bejutottak az április 8-i fővárosi döntőbe is – stílusosan a Csillagok háborúja zenéjére vette át a nyereményeket.

Kiss Gábor Gergő

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanok nyomában

A pártok óriási harcot folytatnak a bizonytalan szavazók voksaiért, mert tudják, rajtuk múlik, ki… Tovább olvasom