Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Inkasszó: a házastárs nagyon figyeljen

Nincs még benne a köztudatban, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenységéből eredő tartozásaiért vagyonával korlátlanul felel – hívja fel a figyelmet a gyakorlatra az APEH.
Az APEH Csongrád Megyei Igazgatósága augusztus 31-éig közel 10 ezer azonnali beszedési megbízást bocsátott ki, melynek eredményeként 1,8 milliárd forint folyt be az államkasszába.

Nem köztudott, de érdemes arra odafigyelni, hogy az egyéni vállalkozó a tevékenységéből eredő tartozásaiért teljes vagyonával, korlátlanul felel, ezért nem mentes a végrehajtás alól az a bankszámlája vagy betétszerződés alapján kezelt számlája sem, amelyen a vállalkozásával összefüggésben befizetés nem érkezik, vagy kifizetést nem eszközöl.

Speciális eset még a két vagy több személy közös számlája – mely a leggyakoribb házastársaknál –, mivel ezen összeg bármely számlatulajdonos-társ adós elleni behajtási eljárásban teljes mértékben végrehajtás alá vonható. Függetlenül attól, hogy az esetleg a nem adós tulajdonostársat illeti meg valamely jogcímen.

Ebben az esetben a nem adós tulajdonostárs végrehajtási igénypert indíthat az összeg visszaszerzése érdekében, amelynek sikeres kimenetele házastársak esetében kétséges: a házassági életközösség alatt szerzett jövedelmek közös vagyoni jellegének vélelme ugyanis a jövedelem megszerzése érdekében felmerült kiadásokra és tartozásokra is kiterjedhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katica állami gondoskodásban marad

Már Katica születése előtt eldőlt, hogy állami gondoskodásba kerül, nem haza. Édesanyja minden követ… Tovább olvasom