Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Inkubátorház épül Szegeden

Szeged - 200 milliós beruházással az újszegedi volt kendergyár irodaépületét alakítaná inkubátorházzá az Indotek befektetési csoport. Az egyetemről „kipörgő" vállalkozások a tudásalapú ipar életképességében és szolgáltatásaik sokoldalúságában bíznak.
– Közép-Európában elsőként, amerikai tulajdonosunk ösztönzésére és támogatásával vágunk bele a jelentős, összesen 200 millió forintos nagyságú kockázati tőkebefektetésbe – jelenti ki Szeles Béla. Az Indotek Group fejlesztési igazgatójától megtudtuk: a Dél-Alföldi Operatív Program pályázatán elnyert 131 millió forintos uniós forrás bevonásával inkubátorházat álmodnak az újszegedi volt kendergyár 4 szintes irodaépületének átalakításával. Márciusban kezdi, októberre befejezi a renoválást az Indotek Grouphoz tartozó Marengo Real Estate Ingatlanforgalmazó és Hasznosító Kft. A cég tulajdonában lévő, ma még lerobbant Alsó kikötő sori épületben újjászületése után közel 100 iroda vár benépesítésre.

Az újszegedi volt kendergyár irodaépületét alakítják inkubátorházzá. Fotó: Schmidt Andrea
Az újszegedi volt kendergyár irodaépületét alakítják inkubátorházzá.
Fotó: Schmidt Andrea

– Az egyetemről „kipördülő", úgynevezett spin-off cégek, három évnél nem régebbi kis- és középvállalkozások, valamint a határon túli cégek is otthonra lelhetnek a Re-concept Vállalkozói Inkubátorházban. A bérlők máshol el nem érhető, kedvezményes árú iroda-fenntartási szolgáltatásokat kapnak, miközben üzleti, marketing, HR- és jogi tanácsadással is szolgálatukra állunk. A programozott épületbe költöző cégek az energiafelhasználásukért nem átalányt, hanem a tényleges fogyasztást fizetik. A legújabb épületgépészeti megoldások mellett az infokommunikációs eszközök rendszere is teljes körű lesz – sorolta a fejlesztési igazgató azokat az előnyöket, amelyekkel bátran szállnak versenybe, mert tudják: rajtuk kívül mások is terveznek Szegedre inkubátorházat.

Cégeket támogatnak

– Kockázati tőkebefizetéssel a kezdő, de reményteljes vállalkozás piacra jutását is támogatjuk, ha abban az üzleti lehetőséget látjuk – mondja Szeles Béla. Ebben a munkában a Reconcept Befektetési és Tanácsadó Kft. együttműködésére számítanak. A fejlesztési igazgató szerint, ha – az Apple és a Microsoft mintára – Szegeden sikerrel járnak, hasonló befektetéssel jelentkeznek más hazai egyetemi városban is.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. SWIFTMAN 2011. február 17. 07:47
  „És mi köze ennek az irodaháznak az inkubátorhoz? Ezt mondja már el valaki. Abba nem koraszülötteket raknak? Vagy lehet hogy én tudom rosszul. Na mindegy, lényeg, hogy munkahelyeket kéne teremteni, nem ilyen szarokat.”
 • 21. kalkutta 2011. február 16. 15:14
  „Magánpénzből természetesen mindenki azt épít amit akar.
  Itt arról van szó, hogy felesleges a közpénzt arra fordítani ami előre láthatóan felesleges.”
 • 20. frakk 2011. február 16. 08:09
  „hajnal egy órakor is kommentezni , elhivatottság, .......”
 • 19. Evelyn_26 2011. február 16. 00:58
  „Lakást, autót, hotelt se csináljon senki mert már van? Atyám, ezt a sok okos embert!”
 • 18. kalkutta 2011. február 15. 23:02
  „Ujjujjuujuuuuj!

  Legalább 10 éve halljuk ezt a maszlagot különböző szereplőkkel. Nem mellesleg ez a szerző ikszedik minősíthetetlenül pocsék, félrevezető cikke. Ilyen célra volt itt már SZBK, Egyetem, Városi tanács (bocs, önkormányzat), Biopolisz, Pistrui, stb. De erről a cikk szerzője semmit sem tud. Inkább próbálkozik a nagyközönségnek beadni a brokeszt. Lehet, jó pénzért teszi.

  Ha lenne effélére kereslet 10-20 Euro/négyzetméter/hó áron akkor nem állna annyi kiadó irodaféleség üresen.

  Félreértés ne essék, semmi bajom azzal ha egy vállalkozás a saját pénzét kockáztatva próbálkozik ilyesmivel. Ahogy látom itt nem erről van szó. Hanem a 131 millió Ft közpénz jó részének lenyúlásáról. Ha meg is valósulna (nem fog) akkor is ott állna jórészt üresen.

  Szóval kedves szerző. Nem kellene esetleg tanulni valamit az újságírásról és a korrekt tájékoztatásról?”
 • 17. qrumpli 2011. február 15. 22:39
  „Frászt!
  Kereskedni kell+ papírt gyártani !
  Csak a legelvetemültebbek hoznak létre valódi értéket.
  Soha nem leszünk igazi gyarmat másképpen!
  Ja igen és nagyon sok rendőr is kell!”
 • 16. jen 2011. február 15. 19:31
  „Nos az Indotek nevezetü ceg 99,9 szazalekban magyar. Az összes indotek cegnek, meglepö modon egy magyar ügyvezetöje van. A kapcsolodo cegek mind kamu cegek, minuszosak, egyebkent mindnek ez az uriember, az ügyvezetö a tulajdonosa. Eleg sok kis ingatlannal fogalakozo kft-röl van szo, nehany helyen izraeli allampolgarokkal megszorva.
  Azert arra kivancsi lennek, hogy hany egyetemröl kiperdülö vallakozas van ebben az orszagban, nem is szolva Szegedröl. Mert nyugaton sem jellemzö, hogy egy vegzös egyetemista ceget alapit.”
 • 15. zoltanszabo 2011. február 15. 18:13
  „Ténylegesen termelő ,gyárakat -üzemeket kellene létrehozni ! Valós munkát--valós ,normális bérért ! Pl: autógyár, konzerv gyár, feldolgozó üzem, hatalmas üvegházak--primőr termesztés stb.”
 • 14. THE 2011. február 15. 18:11
  „Tényleg rengeteg kiadó irodaház van, csak elő kell venni egy aprohirdetés újságot. Pont ez az ami sosem fog megtérülni, 200millio bérleti díj.”
 • 13. nyomdasz63 2011. február 15. 18:03
  „A Vadaspark bejáratánál /ahol a pisturi-port miatt az út kellős közepébe állították a nagyfeszültség vasoszlopát/ már 2-3 éve lerakták egy inkubátorház alapkövét. Akkor most felszedik,és átviszik Újszegedre ?”
 • 12. tobaccoroad 2011. február 15. 17:00
  „Pl egy tervezőmérnökiiroda az nem produktiv tevékenység szerintetek???,”
 • 11. frakk 2011. február 15. 16:24
  „Kong az olajos ház, és az építész iroda az ürességtől. Totál tele a város üres irodákkal, a "befektető" meg irodaházat akar építeni.?? Agyrém !! A másik érdekesség valaki kiutalta neki a pályázati lóvét . Hahaha
  lehet azt hitte az "inkubátorház" egy csecsemő otthon???”
 • 10. cicas 2011. február 15. 15:57
  „A tulaj úgy amcsi. mint én !!!!!
  Ha 200M akar még rátolni az ingatlanra, ekkora intenzitású pályázati kiegésztéssel, ami példa nélküli, akkor 50M megy a tényleg amcsi (Delaware) számlára.
  Őszintén: ki az a 100 cég(ecske) aki nem talál irodát manapság Szegeden?”
 • 9. Nórikám 2011. február 15. 15:57
  „Igazán erre van szüksége ennek a városnak? Tényleg pénzlenyúlás szaga van! Azt látja az ember-hallja-olvassa, hogy mekkora a szegénység! Miközben azt is lehet látni, egyre növekszik azok tábora, akik mérhetetlen jó módjuknak nem is tudják mit csináljanak! Most akkor mi van? Csak azt ne tessenek ide írni, hogy azok nagyon kvalifikáltak, meg sokat dolgoznak. A látszat nem ez!”
 • 8. anyahajókabinajtóhajtogató 2011. február 15. 15:55
  „Gyárat mikor hoz a yeti Szegedre, ez 8 év alatt nem sikerült.”
 • 7. frakk 2011. február 15. 14:21
  „Ha valaki nem tudná, egy számítástechnikai csoport székelt itt elég sokáig. Nem írom le a Kft. nevét, főleg nem írom le kik tartoztak a háttérhez. Mindig a pénz útját kell figyelni. különösen ha pályázati pénz.”
 • 6. frakk 2011. február 15. 14:15
  „Nem teljesen mind1 minek fogják nevezni??? A pályázati pénzek lehívása a lényeg, utána a vízözön, kit fog érdekelni miként omladozik szét az idők során. "inkubátorház" ennél liberálisabb blődséget már ki sem találhattak volna.
  Ez az ország erről szól, a módját meg kell adni.”
 • 5. KiBB 2011. február 15. 14:09
  „most akkor inkubátorház lesz (cégek telephelye, ahol kutató fejlesztő munka folyik), vagy irodaház?”
 • 4. hát 2011. február 15. 13:56
  „Igy mennek el a pályázati pénzek felesleges "dolgokra" irhatnám, írom is nagybetűvel HÜLYESÉGRE. Irodaépület Szegeden van bőven, munkahelyek, kellenek. Aki komoly építő jellegű vállalkozást szeretne, az meg nem kap támogatást, mert nincs közel a tüzhöz amely melengetné. Jó reggelt városvezetés, jó reggelt.”
 • 3. frakk 2011. február 15. 13:49
  „"Üresen áll Budapesten és környékén az ipari ingatlanok egyötöde, az irodák 30%-a Összterületük 1,8 millió négyzetméter, tavaly 68 ezer négyzetméterrel bővült a kínálat
  Az elemzést végző BRF tagja a CB Richard Ellis, a Cushman & Wakefield, a DTZ, a GVA Robertson, a Jones Lang LaSalle és a King Sturge. Az elemzők szerint a 68 ezer négyzetméter új felület egyharmada spekulatív fejlesztés volt, vagyis anélkül építette fel a beruházó, hogy bérlője lett volna. A 19,5 százalékos kihasználatlansági mutató legalább 5 százalékponttal jobb az irodapiacinál. Az irodáknak ugyan is a negyede állt üresen a múlt év végén. Az irodapiaci fejlesztéseknél a spekuláció, egyértelműen a pályázati lehívások megszerzésére irányult.
  Tavaly 210 ezer négyzetméter ipari ingatlan talált bérlőre, ebből 51 ezer négyzetméter jutott a negyedik negyedévre. Az új bérbeadások - kiegészítve a bővítéssel és az előbérlettel - adták a bérletek 65 százalékát. A maradék hányad a meglévő szerződések hosszabbítása volt."
  Az egyezőség a véletlen műve lehet”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havi 1000 forint is pénz

A panellakások negyedéves, földgázért fizetett átalánydíja majdnem ugyanannyi, mint a gázórával mért éves fogyasztás. Tovább olvasom