Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Integráció: közös felelősség és pénz

Szeged - Elfogadták a szegedi klinikai központba kirendelt kincstári biztos jelentését tegnap a Kincstárban, ahol a két szaktárca és az egyetem vezetői az integráció feltételeiről is tanácskoztak. Ez utóbbiak röviden: közös felelősség és pénz.
– Tájékoztattam az egészségügyi és oktatási tárca vezető munkatársait: ha az SZTE szenátusa hétfőn pozitív döntést hoz, a szegedi egészségügyi ellátás azután sem lehet pusztán az egyetem felelőssége, hanem közös a két szaktárcával és a szegedi önkormányzattal – válaszolta Szabó Gábor rektor a tegnap a Kincstárban tartott megbeszélés tartalmát firtató kérdésünkre. Az SZTE vezetői, a Magyar Államkincstár elnöke és a két szakminisztérium vezető tisztviselői a klinikai központhoz kirendelt kincstári biztosok jelentését, s a szegedi egészségügyi integráció feltételeit tárgyalták. A klinikák gazdálkodásáról biztató adatokkal szolgáló biztosi jelentést elfogadta a grémium.

Az integráció feltétele – az egyetemi szenátus hétfői pozitív döntése esetén is – a Szabó Gábor által felvázolt közös felelősségvállalás és az ellátási párhuzamosságok felszámolásához szükséges pénz. Ennek összegét 320 millió forintra becsülték a szakemberek; a rektor tegnap meg akart győződni róla, hogy ezt meg is kapja az SZTE. Az Egészségügyi Minisztérium képviselője viszont nem volt felhatalmazva arra, hogy határozott ígéretet tegyen. Az oktatási minisztériumi államtitkár, Závecz Ferenc azt mondta, a tárca minden befolyását latba veti, hogy az egészségügyi büdzséből átcsoportosítsák ezt az összeget.

A rektor arról is beszélt a találkozón, hogy az új szegedi klinikai központ felépítése szintén nem választható el az integráció témájától: gazdaságosan működtetni az egészségügyi ellátást csak akkor lehet, ha a párhuzamosságok megszűnnek (integráció) és a szétaprózottság is – a nagyberuházással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZIN-es egyéniségek

Szerda óta az újszegedi Partfürdőben a legmagasabb az egy négyzetméterre eső rasztahajúak száma.… Tovább olvasom