Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Integrációs történet – összegzés dióhéjban

Szeged - Ma dönt az egyetemi szenátus arról, hogy átveszi-e az önkormányzati fenntartású szegedi egészségügyi intézmények – a városi kórház és a rendelőintézet – működtetését.
Ma dönt az egyetemi szenátus arról, hogy átveszi-e az önkormányzati fenntartású szegedi egészségügyi intézmények – a városi kórház és a rendelőintézet – működtetését. A szegedi egészségügyi ellátást évtizedekre meghatározó integráció szükségességéről a tavalyi választások idején még négypárti volt a konszenzus. A folyamat jóval korábban elkezdődött.

Támogatás a levegőben

Júniusi szegedi látogatásán Horváth Ágnes egészségügyi miniszter támogatta az integráció tervét. Azt mondta, ennek végrehajtásával nem oszlanak meg a rendelkezésre álló szűkös anyagi források, több jut a gyógyításra, ezért a kezdeményezést mintaértékűnek tartja. Becslések szerint az összeolvadással legkevesebb évi 750 millió forint takarítható meg. Ugyanakkor pénteken, a kincstári egyeztetésen a rektor már nem kapott határozott ígéretet arra, hogy megkapják-e az ellátási párhuzamosságok felszámolásához igényelt 320 milliós támogatást.

Pozitív példaként hivatkoznak a szegedi gyermekklinika és az újszegedi gyermekkórház összevonására az egészségügyi integráció kiszélesítését támogatók. A változás célja, hogy az eddiginél magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatást kapjanak a betegek. Az ellátórendszer párhuzamosságainak felszámolásával keletkező pluszforrást visszaforgatják a megújított struktúrába. Szükség lenne azonban egy új, ezerágyas klinikai tömb felépítésére, mert így kiváltható a 39 „telephelyen", 12 műtőblokkal és 10 intenzív osztállyal működő, szétaprózott és drága fenntartású rendszer. Ehhez uniós források bevonását tervezték, az úgynevezett biopoliszprojekt részeként.

A pályáztatás nélküli feladatátadást tavaly még lehetővé tették a jogszabályok. A helyzet azonban időközben megváltozott. Egyrészt pályáztatásnak kellett megelőznie az integrációt. Másrészt: az év elejétől megkezdődött a magyar egészségügyi rendszer átalakítása. Ennek egyik következményeként a több beteget kevesebb pénzből ellátni kényszerülő szegedi orvoscentrum 2,6-2,7 milliárdos adósságot halmozott fel. Az intézmény pénzügyi konszolidálására kincstári biztosokat rendeltek ki júliustól. A kincstári biztosok vezetője pénteken kijelentette: a szigorú gazdálkodásnak köszönhetően megállt az eladósodás.


Kronológia

2005. január: Összevonták a városi fenntartású szegedi gyermekkórházat és az egyetem által üzemeltetett gyermekklinikát.
2006. november: Szeged önkormányzata és az egyetem vezetése bejelentette, hogy terveik szerint a teljes szegedi egészségügyi ellátást az egyetem működteti majd a jövőben.
2007. február: Szeged pályázatot írt ki a kórház és a rendelőintézet működtetésére.
2007. május 24.: A fölhívásra határidőig csak a Szegedi Tudományegyetem nyújtott be érvényes pályázatot – a szenátus két nappal korábbi támogató döntése után.
2007 tavasza: Az ellenzéki pártok, több szakmai és érdekvédelmi szervezet is elutasította az integrációt – az előkészítetlenség, a kapkodás, a privatizációs gyanú, illetve a várhatóan nagy arányú elbocsátás miatt.
2007. július 2.: Az egyetemi szenátus nem támogatta a szerződéskötést az önkormányzattal a teljes egészségügyi feladatellátásról. A rektor újabb ülést hívott össze, egy héttel későbbre, de a testület leszavazta, hogy ismét napirendre vegyék a kérdést. Azóta a klinikák vezetői kétszer szavaztak az integrációról, mindkétszer egyöntetűen támogatták azt.
2007. augusztus 24.: A szegedi klinikai központhoz kirendelt kincstári biztosok jelentéséről és az integrációról tárgyaltak Budapesten az SZTE vezetői és a fenntartó minisztérium képviselői, elfogaták a jelentést.
2007. augusztus 27.: Újabb szavazásra hívta össze Szabó Gábor rektor a Szegedi Tudományegyetem szenátusát – a kérdés: az egészségügyi integráció részeként átveszik-e a városi egészségügyi intézmények működtetését. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételmérgezés gyanújával kerültek kórházba Kiskundorozsmáról

Három gyermeket és egy felnőttet szállítottak kórházba ételmérgezés gyanújával Kiskundorozsmáról -… Tovább olvasom