Délmagyar logó

2019. 06. 24. hétfő - Iván 19°C | 27°C Még több cikk.

Intelligens városról beszélt Blazovich László Szegeden

Szeged - Blazovich László történész mondta a beszédet a városi ünnepségen. A közgyűlésben lévő szervezetek közül csak a Fidesz, az MSZP és a Szabad Város Egyesület koszorúzott.
- Alanyi jogunk a szabadság, aki elveszi, bűnt követ el – mondta az 1956-os, és az azt követő események tanulságaként ünnepi megemlékezésében Blazovich László történész, Szeged díszpolgára szombaton a városi megemlékezésen, amit hagyományosan a Rákóczi téri Nagy Imre szobornál tartottak.

Hangsúlyozta: ne mástól várjuk a csodát, magunkon csak mi segíthetünk, ugyanakkor a közösségeinkről sem feledkezhetünk meg. „Közös erővel munkálkodjunk városunkért. Csak mi, benne élők tehetünk érte, hogy intelligens város legyen" - fogalmazott.

Blazovich felidézte a forradalom eseményeit, kitért a szegedi vonatkozásokra is, többször idézte Márai Sándort. Kiemelte: a megtorlás után a zsarnokság burkoltabb lett ugyan, ugyanakkor lassú, befelé forduló élet kezdődött, 200 ezer ember kivándorolt, megroppant a magyar nemzet gerince. Ma újabb 200 ezer fiatal dolgozik külföldön. Ők vajon hazajönnek-e? – kérdezte.

Ötvenhatos városi ünnepség Szegeden. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Az ünnepség többi részében a városi megemlékezésen szokásos fellépőkkel találkoztunk: Pavane Táncegyüttes, Fricsay Ferenc Városi Koncert-fúvószenekar, valamint Fekete Gizi és Rácz Tibor, a Szegedi Nemzeti Színház művészei.

A szegedi közgyűlésben lévő szervezetek közül koszorúzott a Fidesz, az MSZP és a Szabad Város Egyesület. A KDNP, a Jobbik és az LMP a városi ünnepségen nem vett részt. Koszorúzott továbbá a megyei és szegedi rendőrség, a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi Román Főkonzulátus, a magyar honvédség, valamint '56-os és civil szervezetek.

A megyei ünnepséget a Rerrich Béla téri 1956-os emlékműnél rendezik 16 órától.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. ferdzso 2010. október 25. 16:33
  „"Sportplusz"! Remélem, hogy legalább te tudod, hogy mit akartál írni, mert az olvasóid, biztosan, hogy nem! Talán, félre értelmezem, de "sikerült" átértékelni, és "át írni" a történelmet. (Egy "picikét" bele bonyolódtál...Nem baj, majd "kialszod".)”
 • 42. CID 2010. október 25. 15:17
  „Beszarás.”
 • 41. Sportplusz 2010. október 24. 22:01
  „a város inteligens!.. de botka és társai !!?? + T.32 ,.. Nagy imre soha nem volt forradalmár ..csak abban a helyzetben ugy látta ha győz a forradalom ..JO helyen legyen !! ennyi .. hát nemjött be neki ..ja és a " történelem " de eről ugy a jobb mint a bal olda l " hallgat " : nagy imre bácsi hithü kommunistaként jőtt vissza szu.-bol ..tehát akkor megtagadta volna elveit s kiáll az "ELLENFORRAQDALOM " melett !!?? a és hány becsületes gazdálkodo lett öngyilkos mikor az ő "IDEJE " alatt " söprögették a padlásokat .. akaszttották az IGAZ kommunistákat ( Rajk és tsi. ) ehez mit szolnak a " mai " áll" szocialisták ..ill. előd pártjukhoz ?? erre válaszoljon valaki .”
 • 40. antikos 2010. október 24. 20:01
  „...”
 • 39. apa5455 2010. október 24. 15:47
  „Léni,MD2009,pákásznák!!!! Minden írásukból süt a gyűlölet a pénzük féltése és a sz..r keverésre való hajlam! A nép pedig én vagyok. Nem most kezdtem lassan ébredezni,hanem már 2005-ben! Ugyhogy kérem ne hivatkozzanak rám,többé!Fogadják el azt ami ma van és próbáljanak meg őszintén élni!Higgyék el úgy is lehet,nem csak hazugságban!Köszönöm. Ui: Ja és a király meztelen (Gyurcsány)!!”
 • 38. Virtuozo 2010. október 24. 12:08
  „.... dblaci 2010.10.24. 09:09

  "A Jobbik pénteken tartott megemlékezést, 23-án pedig országos központi rendezvénye volt Budapesten. Miért is írna erről ...délmagyar?"

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_szegedi_jobbik_pentek_este_emlekezett_1956_hoseire/2185069/ <moderálva..>”
 • 37. dblaci 2010. október 24. 09:15
  „"Jómagam annyira unom 56-ot, mint a holokausztot. Egyikben sem vettem részt, egyiknek sem volt sok értelme, és mindkettő sok nyomorúságot okozott."

  Ez a hozzászólás jól tükrözi hova süllyedt az a nemzet, amelyik 56-ban még gerincesen kiállt az igazságért. Hálistennek nem minden magyar aljasodott le ennyire, hogy így gondolja... 56 szabadságharc volt, amire büszkék lehetünk, mert erkölcsi győzelmet arattunk, és ez már örökre be van vésve a történelembe. A holokausztot (törv. védve) meg inkább hagyjuk most...”
 • 36. dblaci 2010. október 24. 09:09
  „A Jobbik pénteken tartott megemlékezést, 23-án pedig országos központi rendezvénye volt Budapesten. Miért is írna erről a ..... délmagyar? <moderálva...>”
 • 35. Amati 2010. október 24. 06:14
  „"Intelligens városról beszélt Blazovich László Szegeden"

  Hö ???”
 • 34. ferdzso 2010. október 23. 22:48
  „Kedves "frakk"! A Hatalomhoz való ragaszkodással kapcsolatban, inkább ne írtál volna semmit... a "nagy vezér" délutáni beszédében kijelentette, hogy 2010.-ben lett vége a "forradalmi változásoknak". 1998.-ban, akkor mi volt? Akkor is ő szónokolt, mint "vezér"...Aztán, meg "Ezüst hajó" vitte a Dunán az "Arany koronát", vele együtt a "dicsőséget" is. Vitte-vitte, messze vitte, nyolc évre el vitte.De ez már "történelem", másodjára jobb lesz!”
 • 33. frakk 2010. október 23. 22:31
  „26 Macs: Elöször is köszönöm a burkolt dicséretet. Ellenben engedd meg, nem értek veled egyet. "megduplázta, mert abból fizette ki azt, amire az állami bevételekből nem telett." Mindenre tellett az állami bevételekből. Talán nem kellett volna elengedni az aránytalan fizetéseket, végkielégítéseket, állami cégek szabadrablását. Akkor több maradhatott volna. Nem kellett volna hiteleket felvenni. Ha mégsem , akkor ott lett volna a lehetőség a tehetségtelen banda előtt, hogy olyan intézkedéseket megtegyen melyeket most a Fidesz megtesz. gyurcsány bohóc nem látta, hogy baj lehet a hitelekből biztosított jó létnek a a kedvezményezett kör részére? Annyi de annyi lehetőség lett volna, csak halvány gógyija sem volt mit kellene tenni. Egyet értett , a hatalomhoz való ragaszkodáshoz. gyurcsány hirdeti a szlogeneket, amit ti harmadnap már fújtok, hogy "Viktor király". Pedig Horn gy. koronája után lett annyira népszerű az Mszp-ben a korona , hogy gyurcsány azóta sem tud a politikából kivonulni.
  Szerencsénkre,??.”
 • 32. ferdzso 2010. október 23. 22:26
  „"Sportplusz"! Tanulj történelmet, vagy vedd a fáradságot, és olvasd el a "12." hozzászólást, akkor rá jössz, hogy "hogy volt pofájuk"..Addig meg ne "égesd" magad, feleslegesen!”
 • 31. frakk 2010. október 23. 22:15
  „Jellemző a mai Mszp fanokra a kétértelmű hullámzás. Egyik pillanatban együtt szeretnének működni, majd másik pillanatban mégis támadnak. Tudjátok ti csak az anyagi előnyökre , a pénzre vagytok berendezkedve. Ha másra lennétek akkor, az ideológia szerint Thürmer -t kellene ennyire isteníteni. Ti mégis egy deviáns szabadrablás mellett kardoskodtok. Azért deviáns, mert csak magatoknak tűritek a lehetőséget, és mást még a tisztességes megélhetéstől is elzárnátok legszívesebben. Álláshalmozás, állami cégekbe való beejtőernyőzés ez a ti kiváltságotok, csak nektek szabad. Ennél a Kádár rendszer sokkal tisztességesebb volt. Ezt ti Mszp-sek qrtátok el a végletekig. Békesi a volt pénzügyminiszter legalább konyított a dolgokhoz, azaz tudta mit kell tenni. gyurcsány , újhelyi, Bajnai, Mesterházy, Szűklátókörű , de szépen beszélő BOtka lenne a jövö? Na ne már. Gondoljátok, hogy havonta alapít gyurcsány egy pártot, ahol kétségbe esve, a műsor közepén megjelenik Mesterházy is (mert nem tudott róla) , ez az újjáépítés?? Régi nevekkel??
  Magatokkal sem vagytok tisztában, nem hogy más pártokat tisztán lássatok. Előbb az Mszp ben alakítsatok már végre valami valóban újat, legyen már valami kinézetetek mert így anarchasztikus az egész felállás. Egyedüli munkátok abban merül ki , hogyan támadjátok az egyre kevesebb média lehetőségetek útján a Fideszt. No és a háttérben akna munka előkészítés megy a javából.”
 • 30. szatyi 2010. október 23. 22:11
  „Mivel az idén nem voltak "cirkuszok", ezért egyértelművé vált, hogy az előző években kik lehettek a "megrendelők"!
  Ha tetszik,- ha nem!”
 • 29. Rozsdás 2010. október 23. 21:16
  „Kérdem én Orbán Viktor volt KISZ titkárnak és az MSZMP-és sleppjének, milyen erkölcsi joga van mind ehhez amit írsz?? Vagy a megfordult köpönyeg semmit sem számít??Felül ír mindent mint Pozsgay!!

  28. Sportplusz 2010.10.23. 21:02
  az mszp- nek hogy van joga- pofája , koszoruzni.. ?? ti. elödpártja az mszmp .. küldte a forradalmárokat a BITOFÁRA ..!! csodálkozom ,hogy botkának , nem volt pofája - most- szokásához hiven magát mutogatni .. háyingerem van ezektől .. a jellemtelen mszpsektől .. a munkás pártot azért becsülöm mert kiáll az elvei melett . legyen az -nézőpont kérdése- jo v. rossz .. de egy hazug ujhelyi ( 2003 Birosági itélet mondta ki !!) .. és társai ??!! .. ezeknek nincs jellemük .. nép butitok .. eddig szidták a fideszt ..,most látva a vesztüket .. "egyeséget " ajánlanak .. szégyen”
 • 28. Sportplusz 2010. október 23. 21:02
  „az mszp- nek hogy van joga- pofája , koszoruzni.. ?? ti. elödpártja az mszmp .. küldte a forradalmárokat a BITOFÁRA ..!! csodálkozom ,hogy botkának , nem volt pofája - most- szokásához hiven magát mutogatni .. háyingerem van ezektől .. a jellemtelen mszpsektől .. a munkás pártot azért becsülöm mert kiáll az elvei melett . legyen az -nézőpont kérdése- jo v. rossz .. de egy hazug ujhelyi ( 2003 Birosági itélet mondta ki !!) .. és társai ??!! .. ezeknek nincs jellemük .. nép butitok .. eddig szidták a fideszt ..,most látva a vesztüket .. "egyeséget " ajánlanak .. szégyen”
 • 27. CID 2010. október 23. 20:30
  „21. hozzászólás frakk 2010.10.23. 18:51

  Magukból indulnak ki. Taxis sztrájkot ki is szervezte?? ....
  Mszp iskolákban hetekig tanították,

  Hogy te hová nem jártál :)))

  Jómagam annyira unom 56-ot, mint a holokausztot. Egyikben sem vettem részt, egyiknek sem volt sok értelme, és mindkettő sok nyomorúságot okozott.”
 • 26. macs 2010. október 23. 20:22
  „frakk,
  megduplázta, mert abból fizette ki azt, amire az állami bevételekből nem telett.
  Bocs frakk, de téged annál értelmesebbnek gondollak, semhogy ezzel ne lennél tisztában. :-)”
 • 25. juvefan 2010. október 23. 20:20
  „Orbáni demagógia!Fel kellene ébreszteni egy jó nagy pofonnal.Szerintem ő sem tudja,hogy mi lesz az országgal jövőre,de sok jóra nem kell számítani.”
 • 24. pákásznák 2010. október 23. 20:16
  „hát tényleg elég sz@r képet mutatott magáról ma a minidiktátor, a nép pedig lassan ébredezik.....”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intenzív forgalom Röszkén - várakozási idő alakulhat ki

Szombat reggel intenzívvé vált a személyforgalom a Röszkei Autópálya Határátkelőhelyen a hazatérő vendégmunkások nagyobb száma miatt. Tovább olvasom