Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Intenzív osztályon találta meg az édesanyját Bernadett

Szeged - Honnan tudja meg a hozzátartozó, ha a családtagja eszméletlenül a kórházba kerül? Ki fogja értesíteni? Olvasónk több napig kereste az édesanyját, mire kiderült: elgázolták, és kórházba került.
Zebrán áttekerő kerékpárost gázolt el egy szerb rendszámú Audi Szegeden, a Vásárhelyi Pál és a Pulz utca kereszteződésében. Az idős asszonyt koponyasérülésekkel szállították kórházba – szólt a rövid hír. – Az én anyukámat ütötték el, és senki sem szólt, hogy kórházba szállították! – hívta fel szerkesztőségünket Bernadett. Kérte, teljes nevét ne írjuk le, mivel édesanyját több hete a klinikán kezelik. A fiatal szegedi nő azért fordult lapunkhoz, hogy elmesélje édesanyja keresésének kálváriáját.

– A baleset délben történhetett, 10 óra 40-kor még SMS-eztünk. Nem hívom fel mindennap, de két-három naponta szoktunk beszélni. Két nappal a baleset után 14-szer hívtam, nem jött válasz. Rokonok hívtak, hogy a delmagyar.hu-n látták, elgázoltak egy nőt a Vásárhelyi Pál utcán. Kérdezték, merre van anyukám? Amikor megnéztem az írást, a bicikliről tudtam, hogy ki az áldozat. Felhívtam a rendőrséget, ahol először nem tudtak információt adni, kit gázoltak el – mesélte Bernadett.

Agyvérzés a sörözőben

Istvánt agyérgörccsel szállította kórházba a mentő, családja napokig kereste. Hívták a rendőröket, a klinikákat. Akkor jutottak eredményre, amikor az egyik ápoló a szekrényben csöngő telefont végre felvette.

– Közben tovább próbálkoztam anyukám mobilján, amelybe egyszer csak beleszólt egy női hang, és azt mondta, ugyan nem az ő feladata, de elárulja: édesanyám az intenzíven fekszik – folytatta. Bernadett története itt véget is érhetne, hiszen megtalálta édesanyját, de a fiatal nő úgy érzi, méltatlan és embertelen, hogy a hozzátartozók értesítésére senki sem gondol. Bernadett édesanyját, Máriát sokáig altatták, a feje megsérült, több csontja is eltört, tüdeje zúzódott. Mivel az idős asszony eszméletlen állapotban került az intenzív osztályra, nem tudta elmondani, kit értesítsenek. – Nem tudok egy rossz szót sem mondani az ellátásra, mindenki lelkiismeretesen dolgozik. Mégis valahol hiányos a rendszer – vélekedett az asszony lánya.

Bernadett története nem egyedi. A betegek hozzátartozóinak értesítése ugyan fontos, de az életmentés előbbre való. – Nem az egészségügyi intézmény feladata a balesetet szenvedett betegek hozzátartozóinak értesítése – közölte Varga Endre. A szegedi traumatológiai klinika vezetője ugyanakkor elmondta, a kialakult protokoll szerint a rendőrség feladata a család tájékoztatása. – Számtalanszor előfordul, hogy a klinikán keresik az eltűnt hozzátartozót. A szabályok szerint az állapotról ugyan nem adhatunk felvilágosítást, azt viszont minden esetben eláruljuk: behozták-e a keresett beteget vagy sem. Amennyiben a sérült kommunikatív, úgy az osztályos kollégák is segíthetnek a tájékoztatásban – tette hozzá.

– A rendőrök személyesen keresték a nő lányát, akit nem találtak otthon. Ezután a kórház egyik alkalmazottjának értékleltárral együtt átadták a sérült helyszínen maradt tárgyait. Az alkalmazott közölte a rendőrökkel, hogy a kórház gondoskodni fog a hozzátartozók értesítéséről. A rendőrök a sérült kerékpárját a kapitányságon biztonságba helyezték, ezt azóta az érintett lánya már át is vette – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. tol 2013. május 19. 13:56
  „is rendbe kell. Mint ezt a szóhalmazt itt.”
 • 51. tol 2013. május 19. 12:00
  „kedves partizánok! Természetes, hogy rend lesz Magyarországon, ha a zemberek a feudális jellegü anarchia után kialakítják a maguk megfelelö fejlettségü európai civilizációját és ismét emberekké válnak. Addig azonban - a többi között - az egészségügyet isrendbekell tenni... Szép napot, hajrá magyarok!”
 • 50. partizánok 2013. május 18. 12:33
  „41. 48as 2013.05.17. 17:24

  "Aki abban reménykedik, hogy ebben az országban még rend lesz az egy kicsit korán ért itt földet, mondjuk úgy 150-200 évvel késôbb kellene itt megérkezni, amikor itt már nem is emlékszenek arra, hogy itt Magyarország volt."

  Nagyon "értelmes" hozzászólás.
  Sajnos el kell,hogy keserítselek.
  Vannak még akik hisznek abban, hogy 200 év múlva is lesz még Magyarország.
  Tudom, tudom, droid vagyok.
  De ez van!”
 • 49. partizánok 2013. május 18. 12:26
  „Kiemelném és figyelmébe ajánlanám az ügyeletes fanyalgóknak és állandó elégedetlenkedőknek eme "FÜGGETLEN" megállapítást, a nyilatkozó hölgy által:
  "- Nem tudok egy rossz szót sem mondani az ellátásra, mindenki lelkiismeretesen dolgozik."

  Ezúton is szeretnék köszönetet mondani az egészségügyben lelkiismeretesen dolgozó orvosoknak, nővéreknek,ápolóknak és egészségügyi személyzetnek.
  KÖSZÖNÖM!
  Természetesen mindig lehet jobb, de nem annyira rossza a MAGYAR egészségügy,mint ahogy egyesek be szeretnék állítani!!!!”
 • 48. nagymacika 2013. május 18. 10:57
  „39 hozzászóló. A férjem tíz éve eegy balesteben életét vesztette. Hozzáteszem a mentőben. Egy órakor történt a baleset. Délután már minden boldog -boldogtalan tudta ( volt olyan aki már zala megyében) hogy mi történt a férjemmel. Az ismerőseim ,barátaink is hallották , csak nem mertek felhíni,vagy olt olyan is aki nem hitte el) Öt körül tudtam meg telefonon , egy kollegájától ,illetve a hatórási városi tv .ben láttam meg a balesetet ( itt tudatosult csak bennem,mert felismertem a kocsit és a férjem táskáját) Mindenki azt mondta ,árjam ,hogy a rendőrség hivatalosan értesít. Este nyolcig ezt vártuk. ( egykor volt a baleset, nála oltak az iratok, nem ismeretlen áldozat olt) nyolckor péntek este felhívtam a rendőrséget ,ahol elmondtam mit hallottam ,és mi a teendőm ,hova kell mennem ,és hol vehetem át a személyes holmijait. Ahhoz az illetőhöz kapcsoltak aki ott olt a helyszíneléskor( mai napig tudom a nevét) amikor rámertem kérdezni ,hogy miért nem jöttek még ,ki hozzám ,akkor úgy kiosztott ,hogy ledöbbentem. Sok dolguk volt ,sok volt a baleset, és most találták meg a címünket ,most jöttek volna. Mondtam a férfinak, akiről később kiderült hasonló korú velem, remélem sose fog ilyen tragédiába csöppenni ,hogy elveszíti a hozzátartozóját és még ki is osztják. Pár nap múlva a rendőrségen személyesen bocsánatot kértek tőlem ( az illető fönöke) és itt derült ki jó pár mulasztás történt a baleset során. Szóval a tanulság annyi ,nem biztos ha valakivel történik valami ,akkor értesíti a rendőrség ,az meg pláne nem ,hogy korrekt tájékoztatást kap.”
 • 47. Hugika010 2013. május 18. 10:47
  „Milyen ICE kód??? ha az utoljára hívott számokból választanak, sok esetben az is megoldás... jobb mint ha nem szólnak senkinek... érthetetlen”
 • 46. 78-as 2013. május 18. 09:40
  „Jelenleg a személyazonosság kiderítése a rendőrség feladata abban az esetben, ha ismeretlenként szállítanak be egy intézménybe valakit. "alkalmazott közölte a rendőrökkel, hogy a kórház gondoskodni fog a hozzátartozók értesítéséről" Ha ez a rendőrök feladata (mert ugye meg is próbálták), akkor miért adja át ennek a felelősségét másnak? Más jelenlegi törvények szerint az eü intézményekben csak orvos adhat felvilágosítást, SENKI MÁS, és telefonon keresztül az orvosnak is csak annyit van joga közölni, hogy XY felvételre került, semmi egyebet, mert a személyiség jogai védik a beteget , az egészségügyi adatok kiadása (betegség, vizsgálati eredmények, stb.) másik személynek, a beteg adataival való visszaélés.Az emberségre hivatkozó kommentelők közül nem tudom hányan segítenének emberségből a bíróságon, illetve az kit érdekelne ott? A szabály, az szabály. Hivatalosan a betegek állapotáról felvilágosítást csak személyesen lehet adni.”
 • 45. Figyelő 2013. május 18. 09:35
  „A bajba került emberek és hozzátartozói iránti közöny mintája ez az eset is!
  Megy az egymásra mutogatás, az "akta tologatás"!

  39!
  Te, honnan kerültél ebbe az országba?!
  Azt hiszed, hogy megmondtad a frankót?
  Nem úgy van az, ahogy leírtad itt!”
 • 44. Grabowsky 2013. május 17. 23:04
  „Igen... de ha nem fizeted be időben a TB-járulékot, ennél hamarabb megtalálnak.”
 • 43. sziszkokid1982 2013. május 17. 19:34
  „Miért is nem lepődök meg ezen?Az édesapám kedden halt meg du. 1kor.(állítólag 1kor)Én este 6.30kor mentem be és csak az üres ágy várt.Na persze hogy senki sem szólt,arról már nem is beszélve hogy aki akkor volt az osztályon orvos,jelzem du 4kor vette át az osztály,nem is tudta hogy vki azon az osztályon az nap meghalt.Hát erről ennyit.Köszönöm szépen!”
 • 42. booo 2013. május 17. 17:59
  „A közösségi portálokon folyamatosan terjed a hír, hogy a telefonba mit, hova kell beírni amit baleset esetén a mentős vagy a kórház megkeres és az adott számot felhívja.
  Tudtam én hogy kamu az egész, mert nagyívben tesznek rá!”
 • 41. 48as 2013. május 17. 17:24
  „Aki abban reménykedik, hogy ebben az országban még rend lesz az egy kicsit korán ért itt földet, mondjuk úgy 150-200 évvel késôbb kellene itt megérkezni, amikor itt már nem is emlékszenek arra, hogy itt Magyarország volt.

  "az ország jobban teljesít" miért nem értitek, hát kinek írjam meg?”
 • 40. Berlusconi 2013. május 17. 15:52
  „Száz szónak is egy a vége. Ha hiányzik valaki a leltárból, akkor kezdjük el keresni, lehetőleg a leg kézenfekvőbb helyeken, mint a mentők vagy rendőrség! Persze, aki rácsodálkozik arra, hogy mindenkinek 4 db csillag a PIN kódja, attól ezt ne várjuk el!”
 • 39. Berlusconi 2013. május 17. 15:40
  „vmagdi!
  Gondolkodjunk logikusan! Ha történik mondjuk egy közúti baleset, melyben olyan mértékben megsérül valaki, hogy be kell szállítani mentővel, akkor kötelező a rendőri jelenlét. Ebben az esetben mind a mentők, mind a rendőrök, az esetek többségében megállapítják a sérült személyazonosságát, amit visszajelentenek a központjukba. Ezek után, ha egy aggódó hozzátartozó felhívja a 104-et (mentők) vagy a 107-et (rendőrség), vagy ezek közös számát 112-őt, akkor a vonal végén lévő tiszt meg fogja tudni mondani, hogy ilyen, vagy olyan nevű illetővel szemben volt-e bármilyen intézkedésük.”
 • 38. Berlusconi 2013. május 17. 15:34
  „vmagdi!
  Ebben nem értek egyet veled, nekem jó tapasztalatom van, készséggel segítenek!”
 • 37. Berlusconi 2013. május 17. 15:28
  „dondongó!

  Ott a megoldás!!!”
 • 36. vmagdi 2013. május 17. 15:26
  „jaj, viszont, mikor csúnya baleset van, repül minden szerteszét, ki tudja (van tudná) szétválogatni a telefont, meg a papírt az adatokkal? Talán tényleg a chip, vagy valami fényképes kártya segíthetne... a 112 csak a kórházba szállított emberről tud, ha végzetes a baleset, akkor ők nem tudnak felvilágosítást adni. Nyugi Berlusconi, nem tesznek kísérletet...”
 • 35. vmagdi 2013. május 17. 15:17
  „az én apám meghalt egy barátja kertjében, miután elköszöntek egymástól... a kapuig már nem ért el. Két nap múlva mikor a húgom a dokihoz ment, az csodálkozott, hogy nincs a tesóm feketében... így derült ki, hogy meghalt az apánk és a doktornő volt a halottvizsgáló. Senki nem értesített bennünket. Valami nagyon nem jól működik itt.. illetve az a valami nem működik se jól, se rosszul.”
 • 34. Berlusconi 2013. május 17. 14:19
  „Az ICE szám mellett még jó megoldás lenne a "DÖGCÉDULA"!
  Félre téve a hülyeséget, véleményem szerint a mentésben, intézkedésben részt vevők (gyk.: mentők, tűzoltók, rendőrök) minden esetben kísérletet tesznek a hozzátartozók felkutatására, értesítésére, de ha ez nem jár sikerrel, nem várhatjuk el tőlük, hogy naphosszat kajtassanak valamely hozzátartozó után. Nekik jön a következő, aztán pedig a következő eset, ahol helyt kell állniuk.
  Ha nem találjuk a hozzátartozónkat, nyugodtan fel lehet venni a telefont és hívni a 112-es segélyhívót, segíteni fognak!
  Nem hisztizni, panaszkodni, gondolkodni kellene!”
 • 33. deszkás 2013. május 17. 13:54
  „Hagyjatok már ezzel a nemnyúlhatnak hozzá f..ggal. Miért? Magadhoz igen? (bocs) Sok ilyen rendezetlen nem tudott dolog van ami szokásjog alapján működik Pl: csak a baleset helyszínén kérheted a jkv másolatot utólag már senki nem áll szóba veled.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiégett egy kamion az autópályán

Egy Budapestről Szeged felé tartó teherautó pótkocsija égett ki ma hajnalban az M5 autópálya 157 kilométer-szelvényénél. Tovább olvasom