Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Internet és trolijárat kell, a főbérlő nem javallott

Havi 8 és 160 ezer forint közötti összegért lehet albérletet találni Szegeden. Lassan megérkeznek az elsőéves egyetemisták, akik kollégium helyett inkább internettel felszerelt, jól megközelíthető és persze olcsó bérlakást keresnek. Aki pedig teheti, inkább megveszi az ingatlant gyermekének.
– Legalább kétféle tömegközlekedési eszközzel megközelíthető legyen, trolival, villamossal, hogy ne kelljen sokat ácsorogni a megállóban. A lakbér 40-50 ezer forint között mozogjon, a rezsi se legyen az alapbérnél magasabb. Szükségünk van internetre: az órákat, vizsgákat ezen vesszük fel – sorolja a kritériumokat a békéscsabai Gyebrovszki Szilvia, aki párjával és két ismerősével keres közös, háromszobás, bútorozatlan albérletet. – Augusztus végén szeretnénk költözni, mindent – berendezést, mosógépet – hozunk magunkkal – meséli az ötödéves, magyar–pedagógia szakos lány, aki kollégiumban kezdett anno, ám hamar az önálló életre szavazott.

Egyre többen tesznek így Jenei Emese tapasztalatai szerint is. A fiatal lány az Universitas-Szeged Kht. munkatársaként segít a hallgatóknak albérletet találni: jelenleg 153 ajánlatból lehet választani, 51 panel és 75 téglaépítésű lakás, 8 garzon, valamint 19 ház szerepel a kínálatban. Amely egyelőre megelőzi a keresletet: a kht.-nál napi 5-10-en érdeklődnek bérlakás iránt, míg hirdetni kétszer ennyien jönnek. – Augusztus végére várható a roham, ilyenkor már mindegy, hogy milyen, csak albérlet legyen – fogalmaz Jenei Emese. Most viszont még fontos szempont, hogy a bérleményben legyen internet. A televízió, hűtő, mikrosütő is gyakori kívánalom, nem úgy a főbérlő személyes jelenléte.

Népszerűek a kisebb, egyedül kivehető lakások, de a gólyatáborok után, a friss ismeretségek birtokában sokan keresnek együtt albérletet.

Inkább megveszik

Solti Antal, az egyik szegedi ingatlanszalon ügyvezetője szerint óriási a kereslet az eladó diáklakásokra, Sopronból, Szombathelyről is folyamatosan érdeklődnek – a szülők, ha megtehetik, inkább 7-8 millió forintért megveszik az ingatlant, mint hogy havi 40-50 ezret adjanak ki albérletre. 
Akár az Ady tér közelében is lehet lakni havi 16 ezerért, egy másfél szobás lakás kisebbik helyiségében. Az egész lakás ugyanebben az utcában 45 ezret kóstál. Egy háromszobás, földszinti lakás pedig 80 ezer forintnál kezdődik, két hónapi kaucióval, azaz az első hónapban rezsi nélkül máris oda 240 ezer.

A legfrissebb Déli Apróban összesen 664 albérletet hirdetnek, illetve keresnek. A hirdetések szerint a belvárosban is lehet nagyon olcsó lakást találni: a Nemes takács utcában már nyolcezer forintért is kibérelhetjük egy téglaépítésű ingatlan egyik szobáját – ha viszont néhány házzal arrébb csengetünk be, 50 ezret is kérhetnek tőlünk havonta. A Kárász utcai panorámáért már 85 ezer forint a tarfia, míg a Szent István tér közelében található, 260 négyzetméteres, ötszobás házért 160 ezret kell fizetni. Amint táblázatunkból is látható, ahogy távolodunk a centrumtól, egyre olcsóbbak az albérletek: Móravárosban és Tarjánban sem kérnek 40 ezernél többet, Tápén pedig már mindössze 10 ezer forint a lakbér havonta egy ház különálló lakrészében. Amelyhez ráadásul ingyenes trambulinhasználatot és korcsolyával való megközelíthetőséget is kínál a főbérlő.

Négyezer kollégiumi hely

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 14 ezer államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatója közel négyezer kollégiumi férőhelyen osztozik – legtöbbjük felsőbb éves. Az orvosi kar két kollégiumában például 516 férőhely jut az 1100 hallgatóra. Idén 122 elsős jelentkezett az Apáthyba vagy a Jancsóba, közülük 117-et fel is vettek. A kimaradtak jó része potenciális albérlő: ők a hallgatói önkormányzattól lakhatási támogatást igényelhetnek. Igaz, kevesebbet kapnak, mint tavaly: az akkori átlagosan 10 ezer helyett idén már csak 5-9 ezer forintot.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömörkény – rohamtempóban

Bejáráson egyeztetett a szegedi Tömörkény gimnázium feszes tempójú felújításáról a város, az építő… Tovább olvasom