Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Internetes adóbevallás

Az utolsó pillanatra hagyta a vállalkozások nagy része a jövő évtől kötelező elektronikus adóbevalláshoz szükséges okmányirodai regisztrációt.
Alig több mint egy hónapjuk maradt az egyéni vállalkozóknak arra, hogy regisztrációs számot kérjenek maguknak az okmányirodákban, január 1-jétől ugyanis már ők is csak elektronikus úton vallhatják be adójukat. Mint emlékezetes: az elektronikus adóbevallásra első körben 2006. május 1-jétől még csak a tízezer legnagyobb adózót, a havi és negyedéves bevallást készítőket, a munkáltatókat kötelezték.

Január 1-jéig azonban minden egyéni vállalkozónak el kell intéznie a regisztrációját az okmányirodában. Ez alól a nyugdíjas egyéni vállalkozók mentesülnek, de csak abban az esetben, ha önfoglalkoztatók, és nincs alkalmazottjuk. Ők továbbra is papíron készíthetik el a bevallásaikat.

Bonyolítja a helyzetet, hogy jövőre minden, alkalmazotthoz kapcsolódó adó- és járulékkifizetésről havonta, elektronikus úton adatot kell szolgáltatni az adóhatóságnak. A jelenleg hatályos szabályok szerint ez azokra a többes jogviszonyú vállalkozásokra is érvényes, akik máshol biztosítottak, s a vállalkozásukból nem származik jövedelmük. Így minden hónapban be kellene vallaniuk a nulla járulékkötelezettséget, de várhatóan ez a rendelkezés a jövőben módosulni fog.


Mi kell a regisztrációhoz?

A vállalkozást képviselő magánszemélynek el kell mennie az okmányirodába, és regisztrációs kódot kérni az elektronikus bevalláshoz. Ehhez egy azonosító okiratra (személyi igazolványra vagy útlevélre) van szükség. A regisztrációhoz meg kell adni egy felhasználói nevet és egy gyakran használt e-mail címet. Az okmányiroda erre a címre küldi majd el a belépéshez szükséges jelszót. Ezzel öt napon belül be kell jelentkezni a www.magyarorszag.hu internetes oldalon található Ügyfélkapun. A jelszót az első bejelentkezéskor módosítani tudják. Az okmányirodai regisztrációt követő nyolc napon belül az adóhatósághoz is be kell jelenteni a 06180-as adatlapon, hogy az adott magánszemély mely vállalkozást képviseli, s mely ügyek intézésére jogosult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkoznának a szakorvosok

A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz hasonlóan egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozás… Tovább olvasom