Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Internettől az üdülési csekkig – béren kívüli juttatások

A melegétkeztetési utalvány a legnépszerűbb béren kívüli juttatás. Van olyan vállalat, ahol a dolgozók kilencféle juttatásból válogathatják össze a számukra legmegfelelőbbet. Egy másik cégnél az alkalmazottak nem kívántak élni a lehetőséggel.
Legfeljebb négyszázezer forintig adható januártól a béren kívüli adómentes juttatás. Ide tartozik többek között az iskolakezdési támogatás vagy az üdülési csekk, de nem számít bele a keretbe például az idegen nyelvi képzés vagy az étkezési juttatás, melynek adómentes határa emelkedett: munkahelyi melegétkeztetés esetén havi kilencezer forintra, készétel vásárlására jogosító utalvány esetén 4500 forintra.

A lehetőségek és a kombinációk száma változatos, a felhasználásról a cégvezetők és az alkalmazottak döntenek. Szegeden és környékén a legnépszerűbb az étkezési juttatás. Ilyet kapnak például a Terrakotta Csempecentrum alkalmazottai, ők az adható legmagasabb összegű – kilencezer forintos – melegétkeztetési utalványt vehetik igénybe.
Az üllési önkormányzat is dolgozói étkeztetéséhez járul hozzá, az alkalmazottak többsége a melegétkeztetési utalványt választja a készételutalvánnyal szemben. A településen működő Zöld-Terméknél a vezetőség már fölvetette, de az alkalmazottak egyelőre nem kívántak élni egyik lehetőséggel sem.

A Medikémia Rt.-nél 2004-ben indították azt a programot, mely a munkavállalói elégedettség növelését célozta. Ennek egyik eleme a múlt év második felétől bevezetett cafeteria-rendszer, vagy ahogyan a cégen belül nevezik : VBK, választható béren kívüli juttatás. A Medikémiánál a dolgozónként megállapított éves keret 216 ezer forint. Minden munkavállaló maga döntheti el, hogy milyen formában igényli a juttatást. Választható az étkezési juttatás mindkét formája, az egészségpénztári befizetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi bérlet, az otthoni internet, az üdülési csekk, ötféle kategóriában ajándékutalvány, önkéntes nyugdíjpénztár – tudtuk meg Bessenyei Zsolt humánerőforrás-vezetőtől.

A vállalat munkatársai körében a legnépszerűbb a melegétkeztetési utalvány, bár egyre többen döntenek a hidegétkeztetési jegy mellett is. Sokan választják az egészségpénztári befizetést – a cég nem preferálja egyik egészségpénztárt sem, az alkalmazottak bármelyik mellett dönthetnek. Kedvelt még az üdülési csekk és a helyi bérlet, sőt egyre inkább az internet is. Bessenyei Zsolt szerint az ajándékutalványt a „maradék " összeg elköltésére választják a dolgozók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom