Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Interspart építenének a Gyevi temető helyén

Szeged - Lakópark és luxusirodaház után a legújabb tervek szerint Interspar épülhet a volt Gyevi temető helyén, valamint egy közpark. Az önkormányzat nem akadályozza a projektet. A beruházónak a terület három tulajdonosával kell megegyeznie.
A felsővárosiak az 1700-as évek második felétől temetkeztek a Gyevi temetőbe, amelyet 1972-ben záratott be a városi tanács. 2001-ben döntött a sírkert felszámolásáról és az ingatlan értékesítéséről a tulajdonos felsővárosi egyházközség. A területet hasznosítására több terv is született. Az OTP Ingatlan Zrt. 2004-ben vásárolta meg az egyháztól a volt Gyevi temető területét, ahol lakóparkot szeretett volna építeni. Három évvel később a szegedi székhelyű J. V. H. 2000 Kft.-hez vándorolt a telek. A társaság vegyes funkciójú kereskedelmi központot és egy A kategóriás, luxusirodaházat álmodott a területre. Ám a cég csődbe ment, így semmi nem valósult meg a tervekből.
 

Most újabb befektető jelentkezett: a SPAR Magyarország Kft. érdeklődik a terület iránt, Interspart terveznek építeni. A városüzemeltetési bizottság ülésén Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat nem lesz akadályozója a beruházásnak, ám érdemes tudni, hogy több magántulajdonosa van a területnek, velük is meg kell egyeznie a cégnek. A pénteki közgyűlésen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester pedig arról tájékoztatott, hogy közpark is létesül, amivel a környékbeliek régi kérésének tesznek eleget. Hozzátette, a beruházónak szigorú feltételeket szabtak. Meghatározták, mennyi zöld felület legyen a parkolóban, továbbá azt is, hogy az áruház tetején zöld tetőt kell kialakítani, méghozzá a lakótelephez közelebbi oldalon.


A Botka László polgármester nevével fémjelzett előterjesztésből kiderül, hogy a teleknek jelenleg a Kupola Invest Kft., a Royal Real Estate Kft., valamint a Successful Invest Kft. a tulajdonosa, velük kell megegyeznie a beruházónak. A SPAR-nak saját költségén két új jelzőlámpás csomópontot is ki kell építenie az utakon és a közvilágításon kívül, az egyiket az Építő utca és a József Attila sugárút között, a másikat pedig a Tarján széle kereszteződésénél. Az új közpark az Építő utca felőli részen lesz a tervek szerint, s ott kap helyet a temetői emlékhely is.

A beruházó a több mint 24 ezer négyzetméteres telekből nagyjából 6500 négyzetmétert építene be. Ebből maga az áruház 5500-at foglal el, míg mellette több mint 350 férőhelyes parkolót létesítenének. Vizsgálatokra alapozva leírták azt is, hogy a kivitelezés, illetve az üzemelés okozta zajhatások nem lépik túl a zajvédelmi határértékeket.
A terveket jegyző Invex Kft. honlapjáról kiderül, hogy a SPAR Magyarország Kft. több egységét is ők építették, például Hódmezővásárhelyen, Keszthelyen, Dunaújvárosban és Tatabányán, míg Szegeden egy szupermarket kötődik a céghez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszavonták Piros Attila vezetői kinevezését, október 1-jével Rádi Norbert a CSMRFK vezetője

Visszavonták Piros Attila vezetői kinevezését, október 1-jével Rádi Norbert a CSMRFK vezetője
A belügyminiszter Piros Attila r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsost rendelkezési állományba helyezte. Egy évet sem töltött a Csongrád megyei rendőrség élén. Tovább olvasom