Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Ipari parkot terveznek Kiskundorozsmán

Új, ipari parknak alkalmas területet hoznak létre Szegeden. Ha betér egy befektetni vágyó érdeklődő, tud majd szemezgetni a kínálatból. A legnagyobb gazdasági célra hasznosítható terület a tervezett Dorozsmai Ipari Park lehet. Az épülő logisztikai központtal szomszédos telek 82 hektáros.
Új, egybefüggő, nagyméretű ipari területet jelölt ki az önkormányzat Szegeden. A Kiskundorozsmai Ipari Park néven szereplő terület valójában hivatalosan még nem ipari park – de idővel azzá válhat. A Szeged–Budapest vasút, a nyugati elkerülő út és az M43-as gyorsforgalmi út fogja közre. Ez a hatalmas terület szomszédos a logisztikai központtal, a vasútvonal választja el a telkeket egymástól. A közelben található még az egykori szovjet laktanya, amelyet korábban szintén gazdasági övezetbe soroltak.

Az új ipari park területe most még szántó, korábban nem gondoltak arra, hogy más célra hasznosítsák. A szóba jövő terület kétharmada állami tulajdonú. Észak-déli irányban egy erdősáv osztja ketté, ettől délre magánkézbe adott nadrágszíjparcellákat művelnek. Adottságai révén inkább a terület északi része, az állami tulajdonú 82 hektár alkalmas arra, hogy egy nagyobb, egybefüggő telket kereső beruházó megvásárolja – akár teljes gyár is építhető rajta. A déli részen a mezőgazdasági terület változatlanul marad, a város csak az északi részen módosítja a településszerkezeti tervet. A megmaradó nadrágszíjparcellák révén biztosítják a lakóterületet védő zónát.

Barna mező

Szegeden öt ipari parkot tartanak nyilván. A hatodik a Heavytex Ipari Park lenne, amely még szerepel az Ipari Parkok Egyesület honlapján, de már lapunkban is írtunk róla: a Spar ingatlanhasznosító kft.-je építene bevásárlóközpontot az újszegedi telken. A szegedi ipari parkok – a logisztikai központ kivételével – barnamezős beruházásnak számítanak. Ez azt jelenti, hogy egykori gyárak területén működnek, olykor hasznosították a meglévő épületeket, csarnokokat is. A logisztikai központ igazi zöldmezős beruházás, az egykori repceföldön egy csarnok még idén elkészül.

Ahhoz, hogy az új ipari parkot megközelíthessék, ki kell építeni egy új utat. Északról, a Kettőshatári útról fordulhatnának az autók az ipari park felé. Délről a nyugati elkerülő út tervezett harmadik üteme biztosíthatja a kapcsolatot. A terület közvetlenül a vasút mellett fekszik, a túloldalon konténerrakodót és teherszállításra kiépített vágányokat terveznek, amely a logisztikai központhoz kapcsolódik. Ha a befektető igényli, vasúti kapcsolatot tudnak kiépíteni a tervezett új ipari parkhoz kapcsolódóan is.

Sz. Fehér Éva főépítész elmondta: a logisztikai központtal szomszédos telket a város szeretné gazdasági célokra fenntartani. A most elfogadott településszerkezeti terv a terület rendeltetését határozza meg. Ezután a következő lépésben rendezési tervet kell készíteni, amely részletesen szabályozza a beépítést. Ez a folyamat is elindult, de még az elején tart.

– Kértük a terület tulajdonba adását az államtól – tájékoztatott Solymos László. Az alpolgármester hozzátette: megjelentek olyan érdeklődők az önkormányzatnál, akik nagyobb beépíthető telket igényelnek. – Az a célunk, hogy mindig legyen több olyan nagyméretű területe az önkormányzatnak, amit a befektetőknek ajánlani tud – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József szülinapja a Muzsikáló Udvaron

Hatvanhatodik születésnapját ünnepli ma Kossuth-díjas basszistánk, Gregor József, aki vasárnap este… Tovább olvasom