Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Irattár áll a diszkó helyén

Szeged - Széttolták az asztalokat, felszerelték a tükörgömböket szombat esténként a vállalati étkezdékben, klubhelyiségekben – és kezdődött a buli. A 70-es, 80-as évek legkedveltebb diszkói, a Bocskai, a Dáni, a Szőrme Klub mára csak az emlékekben él: helyükön kínai étterem, ügyfélszolgálat, próbaterem működik.
Bocskai, Dáni, Szőrme Klub – ezeket a neveket látva fiatalabb olvasóinknak talán nem jut eszébe semmi, az ötveneseknek azonban megdobban a szívük. Az ifjakat felvilágosítanánk: a nevek egykori szegedi diszkókhoz tartoznak.

– A 70-es, 80-as években gombamód kezdtek szaporodni a diszkók a két nagy egyetemi klub, a SZOTE és a JATE mellett. Hogy csak néhányat említsek: rendeztek bulit a Bocskai utcai Délép-klubban, a Móra művelődési házban, a Royal éttermében, a Szőrme Ipari Vállalatnál, a Dáni utcai IKV éttermében, a Textilipari Művek klubjában – hallottuk Horváth Andrástól, a legelső szegedi lemezlovasok egyikétől, aki játszott többek között a Tisza Gyöngyében, a Kis Bocskaiban és a KSZV-klubban is. – Akkoriban a fiatalok fanatikus klublátogatók voltak. Egyetlen helyhez ragaszkodtak. Vétek volt máshova elmenni – magyarázta a DJ, akitől megtudtuk: a szórakozóhelyeken kezdetben élő zenére táncoltak a fiatalok, a Gyöngyében például egy zongorista és egy gitáros muzsikált. Szombatonként pedig a DJ-k pörgették lemezeiket. Különböző zenei stílusok hívtak táncba: az IH-ban rendezett videozsúrokon például populáris eurodiszkó és new wave, a Szőrme Klubban szinte kizárólag funky. A vállalati étkezdékben rendezett buliknak megvolt a sajátos bája: este a szervezők széttolták az asztalokat, felakasztották a diszkógömböt, felszerelték a futófényt és a stroboszkópot. A 80-as évek közepétől azonban sorra kezdték el bezárni ezeket a helyeket.

A Dáni egykori táncterén most IKV-s iratokat őriznek – egyedül a falikép emlékeztet a múltra. Németh István 30 éve bulizni járt ide, ma ez a munkahelye. Fotó: Segesvári Csaba
A Dáni egykori táncterén most IKV-s iratokat őriznek – egyedül a falikép emlékeztet a múltra. Németh István 30 éve bulizni járt ide, ma ez a munkahelye.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Festő utcai Mórából a szimfonikusok próbaterme lett, a Szőrme Klub helyén a Fren Klub üzemel. A KSZV-t lebontották, a Bocskai utcai ÁFÉSZ-klub helyén kínai étterem működik – sorolta Horváth András. Átalakították az egykori Dánit, vagyis az IKV Zrt. étkezőjét, rendezvénytermét is. – Harminc évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ahova bulizni járok, az lesz majd a munkahelyem – vallotta be Németh István, az IKV Zrt. vezérigazgatója.

A kubikos és a tánczene

– Tíz forint volt a belépő, este 7-8 körül már elkezdődött a buli. Időben kellett érkezni, hogy bejusson az ember. Egészen az utcáig kígyózott a sor – hallottuk Németh Istvántól. Mivel a lakóknál néhány év után végleg elszakadt a cérna, megszüntették a hangos bulikat. Az étkezdét 2007-ben alakították át. Ahol egykor a színpad állt, most az ügyfeleket fogadják. A tánctér helyén ma iroda és irattár üzemel. Utóbbi falán azért meghagyták a szocializmusban készült domborképeket: a kalapáccsal dolgozó munkást, a kubikost és társait.

Olvasóink írták

 • 5. Yossarian 2009. november 16. 17:31
  „a Bocskaiban nem sokáig tartottak bulikat. a DÉLÉP klubot nyitott a Vár utcában, és nem lett volna értelme két helyet fenntartani. egyébbként ezeket a vállalati klubokat a KISZ bizottságok működtették, és nem csak diszkók voltak bennük. a DÉLÉP Klub humorista köréből indult például Boncz Géza, és a Nagy Bandó is. meg még páran, de nevekre most nem emélkszem.
  időnként szegedi zenekarok koncertjeinek is helyet adtak. nagyon jó kis koncertek voltak a JATE, a DÉLÉP, a SZOTE klubokban. és attól, hogy KISZ-es helyek voltak, a politika már nem nagyon dominált a ´80-as években.
  ja, és táncházak is mentek majd minden nagyobb klubban.
  szóval nem volt az rossz. megfizethető árakon működtek, jó bulik voltak.”
 • 4. TELSTAR 2009. november 16. 16:10
  „A Bocskait állítólag egy, a környéken lakó pártfunkci utasítására zárták be még 75-ben, miután sok lakossági panasz érkezett ellene, és az egyik esti buli még a szokásosnál is hangosabbra sikeredett...”
 • 3. favágó 2009. november 16. 14:45
  „Volt még SZKV Klub, Mtesz Klub stb. Régi szép idők!”
 • 2. leeannlarue 2009. november 16. 12:58
  „erről eszembe jut az a showder klubos poén, miszerint minden kínai étterem környékén működik egy fogászati rendelő, és a nyálelszívó egy ötliteres befőttes üvegbe torkollik, amit minden este kínai"takony"- (édes-savanyú-csípős) levesként látunk újjászületni. =D (természetesen, ez csak egy vicc, az ún. takonyleves pedig szójaszósz és rágicsálós gomba miatt olyan, amilyen.)”
 • 1. TELSTAR 2009. november 16. 10:34
  „A kínai étterem - szerencsére - már rég nem működik, miután ÁNTSZ bácsi bezáratta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen kapják a gyógyszert a Csillagban

A "kinti" betegekkel ellentétben a Csillag börtön lakóinak nem kell órákat várniuk az orvosi ellátásra, és a gyógyszereket is ingyen kapják. Tovább olvasom