Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Irén: kocsma, avagy piac?

Olcsó italok, olcsó ételek vonzzák a vendégeket a vadonatúj szegedi piaccsarnokba. Egy, csak egy italmérés előtt hangoskodnak – legalábbis a többi árus szerint. Ottjártunkkor valóban többen támasztották a pultot a tér felőli bejáratnál, mint másutt. A piacvezetés egyelőre kivár.
A talponállónál a lagnagyobb az egy négyzetméterre eső vendégek száma. Fotó: Karnok Csaba
„Senkivel se akarok haragot, de..." – így kezdte csaknem az összes élelmiszert, zöldséget árusító kereskedő tegnap az új Mars téri, Irén nevű csarnokban. Szóval, nem akarnak haragot, de már jelezték a piacigazgatóságnak is, hogy elriasztja vevőiket az egyik büfé előtt álldogáló, italozó társaság. Amúgy is panaszkodnak a forgalomra, a nyár, a szabadságok miatt kevesebben mennek ki a piacra, alig várják, hogy beköszöntsön a szeptember.

– Már kettőkor bezárunk, mert nem éri meg tovább nyitva tartani – fogalmazott az a zöldséges, aki a kifogásolt „kocsmától" a legmesszebb bérel üzletet. Ő volt szinte az egyetlen, aki nem a talponálló előtt tömörülő jókedvű társaságot vádolta amiatt, hogy kevesebbet árul, mint korábban. – Régen a kábelgyárból, gyufagyárból, kenderből hazafelé tartó emberek mind a Mars téren vásároltak. Most kikre számíthatunk mint állandó vevőkre? Csak azokra, akik az okmányirodában dolgoznak – tette hozzá.

Ha ramazuri lenne...

Ha csak egyszer is nagy ramazuri lenne, biztosan megtiltanák a szeszes italok kimérését, de ilyen esetre Pusztai szerint még nem került sor. Az is gond, hogy nehéz belőni, hol van a tűréshatár. Arra a kérdésre, tényleg szétverték-e a vécét, határozott nemmel válaszolt. Azért zárták le, mert nem gazdaságos a működtetése, van egy központi mellékhelyiség a Mars téren, az emberek azt használják.

A többiek viszont – persze mind név nélkül – egyfelé mutogattak: ott ugyanis minden olcsóbb, direkt. És valóban: egy deci fehér bor a kifogásolt helyen 30, másutt 40 forint. „Egy bizonyos árszint alá nem lenne szabad menni" – érkezik a kissé piacidegen javaslat. Megkérdeztük természetesen a befeketített büfé tulajdonosát is, aki – megtiltva, hogy nevét leírjuk – azt mondta: azért ad mindent, meleg ételt, italt is olcsóbban, és mindenből mégis többet, hogy legyen vendége. Hétfő hajnaltól vasárnap délutánig dolgozik, húsz éve nem volt szabadságon – nem engedheti meg magának. Ekkor azon üzletek felé mutatott, amelyek lehúzott redőnyén az állt: szabadságra mentek. Szerinte állandóan feljelentgetik, nála fordul meg a legtöbb hatóság. De még nem találtak kifogásolnivalót.

Nincs piac talponálló nélkül, a lángos mellé sör is dukál – ezt Pusztai Lajos, a Szegedi Vásár- és Piac Kft. ügyvezető igazgatója mondta. Aki elismerte, van panasz egyes büfékre, de maguk se tudják, hogyan „rendszabályozzanak". Az Irén csarnok nyugalmát biztonsági őrök felügyelik – erről fotóriporter kollégámmal magunk is meggyőződhettünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építkezés a Vedres szakközépiskolában: gyakorlat és kaland

A szegedi Vedres építőipari szakközépiskolában két évig építők dolgoznak. Az egyik szárnyban… Tovább olvasom