Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Irodaház épülhet Újszegeden

A Bertalan híd lábánál épülhet irodaház Újszegeden. A város módosítja az építési szabályzatot, valószínűleg feltűnt egy befektető. Szeged egyébként nem titkoltan szolgáltató központok betelepülésében reménykedik, a szűk keresztmetszetet e tekintetben az irodakínálat jelenti.
A város építési szabályzatának módosításáról legutóbbi ülésén döntött a szegedi közgyűlés. Eszerint a Bertalan híd újszegedi hídfőjénél módosítják a beépítési övezetet. Eddig rekreációs és sportterületként tartották nyilván a híd melletti üres telket, a változtatás után viszont ott irodaház épülhet. A módosítást a Szeged Pólus Kht. kérte. Ez az önkormányzati cég intézi Szeged egyes fejlesztési ügyeit. Susányi Tamás igazgató az irodaház-építésről csak szűkszavúan nyilatkozhatott. Azt mondta, egy ilyen létesítményhez területre, beruházóra és leendő bérlőre van szükség.
Ők most a területet biztosítják. Valószínű, hogy beruházó és bérlő is érdeklődött már náluk, de erről nem adhatott felvilágosítást. A városi fejlesztési cég azonban nyilván azért keresett telket, azért módosíttatja a beépítési szabályokat, mert kapcsolatban áll olyan befektetővel, aki megépítené az irodaházat. Erről szót ejtett Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is egy korábbi sajtótájékoztatóján.

Az újszegedi irodaház bérlője olyan cég lehet, aki újonnan települne Szegedre. Elsősorban szolgáltató központok létesítésére számítanak. Susányi Tamás szerint folyamatos az érdeklődés Szeged iránt, a befektetők tevékenységéhez megfelelő épületre lenne szükség – a városban azonban nincs ilyen irodaház.

Szolgáltató központok

Idén hét befektető döntött úgy, hogy hazánkba telepíti szolgáltató központját. Az elmúlt években közel harminc szolgáltató központot hoztak Magyarországra. Tavaly több mint négyezer munkavállaló dolgozott ilyen munkahelyen; pénzügyi, munkaügyi, informatikai szolgáltatást nyújtanak, ügyfélszolgálatot látnak el. Az EDS Szegeden például olyan „távsegítőket" alkalmazna, akik több idegen nyelven beszélnek. Ha például elromlik egy, a cég által üzemeltetett számítógép, vagy a felhasználó nem boldogul vele, fölhívja az EDS-es segítségnyújtókat. Ők összesen 18 nyelven, több országból fogadják a panaszokat, és igyekeznek segíteni. Ha kell, helyi problémamegoldókat küldenek.

A szolgáltató központok mára olyannyira ellepték a fővárost, hogy ott a munkaerő toborzása nehezebbé vált, ráadásul kevéssé kötődnek a dolgozók munkahelyükhöz, gyors a cserélődés. Budapesten ráadásul magasak az ingatlanárak, irodabérleti díjak is. A befektetők ezért más településekre is szívesen jönnek. A Dél-Alföldön az első ilyen látványos befektetést a Budapest Bank hajtotta végre Békéscsabán; a belvárosi bevásárlóközpont épületében alakítottak ki irodát, mintegy ötszáz embert vettek föl.

Szegeden már régóta szeretnének szolgáltató cégeket megtelepíteni. A parlamenti választási kampányban Kóka János gazdasági miniszter bejelentette: az EDS nevű cég Szegeden háromszáz munkahelyet hoz létre. Ezt később a cégnél úgy finomították, hogy Szeged áll az első helyen azon városok sorában, amelyeket vizsgáltak. A cég azonban egyelőre meglévő kapacitásait igyekszik kihasználni, a bővítésre később kerülhet sor.

Susányi Tamás szerint Szegednek az az előnye, hogy nagyvárosias szintű ellátást biztosít, vonzó környezetet kínál. Ezen túl fontos tényező, hogy az egyetem folyamatosan bocsát ki képzett munkaerőt, a lakásárak kedvezőbbek, a fiatalok örülnének az új álláslehetőségnek. A szűk keresztmetszetet a minőségi irodakínálat jelenti. Az építési szabályzattal kapcsolatos papírmunka év végéig is eltart, az új irodaház építése leghamarabb jövőre kezdődhet el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munka és egészségbiztosítás nélkül – terhesen

Diplomával, középvezetői gyakorlattal sem kapott egy éven keresztül munkát egy szegedi nő, így a… Tovább olvasom