Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Irodai öltözködési illem a nyárra

Szeged - Nem a ruha teszi az embert – tartja a mondás. Az irodákban mégis fontos a megjelenés. Sok helyen még a nyári kánikulában sem vehetnek fel kényelmes papucsot a hölgyek, és az uraknak is oda kell figyelniük a félrecsúszott nyakkendőkre.
A protokollszabályokat nem illik felrúgni a hivatalos életben. Kivéve, ha a főnök megengedi.

Van, ahol előírás, van, ahol csak kimondatlan szabályok érvényesek. Az öltözködésben télen-nyáron fontos a kényelem, de mégiscsak munkahelyről van szó. Az irodában dolgozók is szívesen vesznek fel könnyű nyári trikót vagy kényelmes papucsot – bár behatárolja őket a munkahelyi profil. Ennek ellenére – vagy éppen ezért – gyakran otthon hagyják a zakót és a nyakkendőt az „öltönyösök" is.

– Az uraknál tilos a bermuda, még akkor is, ha nem irodában dolgozik az illető. És mindenképpen mellőzzék a mintás ingeket – fogalmazott Ódor Ervinné protokollszakértő. – Még ha jó alakja van az úrnak, akkor se vegyen fel ujjatlan inget, trikót. Nem illik. A nyakkendőt pedig kicsit meg lehet lazítani. Vagy ha nem találkozik ügyféllel, akkor le is veheti. Rövid ujjú inget csak akkor vegyenek fel a férfiak, ha aznap nincs semmilyen fontos tárgyalásuk. Emellett az atlétatrikó viselése kötelező. Így nem tapad rájuk az ing – tette hozzá a szakember. Kritikus pont a lábbeli. – Mindenképpen zárt cipőt válasszanak a férfiak, ha kilépnek az utcára. A szandál lehet lyukas, szellős, de a hivatalos életben ez is tilos! – figyelmeztet a protokollszakértő.

Óvári Judit és kolléganői szinte bármit viselhetnek a talár alatt. Fotó: Schmidt Andrea
Óvári Judit és kolléganői szinte bármit viselhetnek a talár alatt.
Fotó: Schmidt Andrea

A nők öltözete is eléggé változatos a kánikulában. Ódor Ervinné szerint az egyik legfontosabb, hogy mindig legyen a hölgyeken melltartó. – Tilos az átlátszó vagy a nagyon szűk blúz és szoknya. Nem szép, ha egy nő úgy van felöltözve, mintha nem is lenne rajta semmi. A dekoltázsról nem is beszélve! Ha valaki a munkahelyét képviseli, ne mutogassa a keblét! És az is magánügy, hogy ki, milyen fehérneműt visel a nadrág alatt – figyelmeztet a szakember. A cipő orra a nőknél is legyen zárt, nem gusztusos a koszos köröm. A hátul nyitott cipőknél figyelni kell a sarok ápoltságára. Döbbenetes, hogy mennyi repedezett sarok sétál az utcákon!

A Lombard Lízing Csoportnál az úgynevezett „office look", vagyis hivatali öltözködés a jellemző. Ez azt jelenti, hogy a Cégcsoportnál írásban határozták meg, mi az elvárt, ajánlott öltözködési mód az irodában. – Tiszteletben tartjuk a munkatársaink egyéni stílusát, az öltözködésüknek azonban igazodni kell a hivatali elvárásainkhoz. Az extrém, kihívó öltözék tilos. A hölgyeknél nem lehet a blúz vagy a felső mélyen dekoltált, vagy túl rövid a szoknya. A derék, illetve a köldök résznek is takarva kell lennie – tájékoztatott Fábri Ágnes. A cég hr-fejlesztési csoportjának vezetője hozzátette: – Talán Mikuláskor előkerül egy-két viccesebb nyakkendő az urak gardróbjából, de ennél jobban még senki nem szegte meg az előírásokat.

Felkerestünk egy szegedi ügyvédi irodát is, ahol csak hölgyek dolgoznak. Kíváncsiak voltunk, hogy ők miként viselik a nyári meleget. – Nálunk nincs meghatározva, hogy ki mit vegyen fel – mondta Óvári Judit ügyvéd. – Amióta kötelező a talár viselete a tárgyalásokon, könnyebb helyzetben vagyunk, lazábban is felöltözhetünk alatta. De természetesen nekünk is fontos, hogy ha dolgozunk, a szemünkbe nézzenek, ne pedig lentebb – tette hozzá mosolyogva.

A hivatalos protokollszabályokat tehát egy kicsit figyelmen kívül lehet hagyni a nagy melegben – ha a főnök megengedi. A fontos tárgyalásokon azonban hosszú ujjú ingben és zakóban izzasztják egymást az üzletfelek.

Olvasóink írták

  • 1. Mil 2008. július 17. 17:44
    „Hát ezek betegek. Nem értem én ezeket. Az OK, hogy ne szandálba meg pólóba legyen, de mi a fasz bajuk van egy rövidujjú inggel?? Sztem semmi baj nincs vele, ingnek ing, de mégis könnyebb viselni nagy melegben. Zakó is mi a fasznak?? Ősszel, télen OK, de nyáron?? NYakkendő még csak-csak, bár sztem az is felesleges. Bőven kielégíti az igényességet a normális szövetnadrág, bőrcipő, rövidujjú ing nyakkendővel vagy anélkül. Kész.
    Ilyen idiótákat, igaz hogy majd megdöglenek a fekete zakóban, de azért szenvednek, mert elvárják egymástól(?) :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantom a szabadtérin?

Szeged - Csalóka látványt kapott lencsevégre fotóskollégánk a Szegedi Szabadtéri Játékok próbáján:… Tovább olvasom