Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Irodák, lakások lesznek a volt színészházban

Szeged - 2007 nyarán költöztek ki a lakók a szegedi Kelemen utcai színészházból, amit 140 millióért adott el az IKV Zrt. Az új tulajdonos 2009 végére ígéri az épület felújítását, ott irodákat, lakásokat alakítanak ki.
Lassan már másfél éve üresen áll a Kelemen utca 7. szám alatti Burger-ház, a szegediek által csak színészházként emlegetett műemlék épület. Az 1883-ban átadott, eklektikus stílusú palotában évekig a teátrum jegyirodája és szervezési osztálya működött, a színház társulatának több tagja pedig az itteni szolgálati lakásokban talált otthonra. Az udvari függőfolyosót már évekkel a lakók tavaly nyári kiköltözése előtt alá kellett dúcolni, mert életveszélyessé vált, a ház teljes vezetékrendszere is régen megérett a cserére.

2007 nyarán azt írtuk: az önkormányzat eladná a teljesen lepukkant épületet, pályázat eredményeként 140-150 milliót szeretnének kapni érte. Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója kérdésünkre elmondta: 2007 végén 140 millióért sikerült értékesíteniük a Burger-házat. Megtudtuk: a vevőnek három éven belüli felújítási kötelezettséget írtak elő, de – információink szerint – egyelőre nem indította el a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál az épület felújításához szükséges előzetes eljárást.

Fotó: Schmidt Andrea
Tavaly nyár óta üres a ház.
Fotó: Schmidt Andrea

Az elhagyottnak látszó épület ablakaiban időnként új színházi plakátok is feltűnnek, ugyanis az új gazda megengedte a régi gondnoknak, hogy kiragassza azokat. A múlt héten az utcafronton vandálok betörtek két ablakot, különben a szellemház állaga nem sokat változott, a madárürüléket is rendszeresen takarítják az előtte lévő járdáról.

Hosszas utánajárással végül sikerült megtalálnunk a tulajdonost: egy szegedi származású, de már egy évtizede Budapesten dolgozó bankárt, aki ugyan egyelőre neve elhallgatását kérte, de azt elmondta: megkezdték a felújítás megtervezését. A munka a műemléki védettség miatt nem ígérkezik egyszerűnek. Az előzetesen több tízmillió forintra taksált beruházást 2009 tavaszán szeretnék megkezdeni, és a tervek szerint az év végére be is fejeznék. Nem gondolkodnak komoly rekonstrukcióról vagy átépítésről, inkább korszerűsítést, alapos felújítást terveznek. Mivel kötött funkciójú az ingatlan, bérbe adható irodákat és lakásokat kívánnak kialakítani benne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: megint feltúrták

Szeged - Szeptember közepén kezdték, a múlt héten befejezték a Petőfi Sándor sugárúton a Vitéz utca… Tovább olvasom