Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Irodalom a fürdőlepedőn

Szeged - A legforróbb nyárban annak jártunk utána: amikor éppen nem a vízben áztatják magukat, nem lángost vagy palacsintát esznek, mit olvasnak a strandolók. Változatos kínálattal találkoztunk a SZUE-ban.
– Ez valami velencei sztori, de azt még nem tudom, hogy romantikus-e: ott még nem tartok – magyarázta ottjártunkkor a SZUE-ban a kissé viseltes ponyvát olvasó Bakos Mónika. Megjegyezte, a borítón egymásba fonódó férfi- és nőalakból sejthető, hogy szerelmi szál is lesz benne. Bár Susan Wiggs Az éj ura című regénye valószínűleg nem emelkedik a világirodalom klasszikusai közé, a célnak, azaz pihentető nyári olvasmánynak éppen megfelel. Habkönnyű és kalandos legyen – foglalta össze röviden a jó strandirodalommal szembeni elvárásait a nyugszékben olvasó nő – majd továbblapozott. Azt mondta, a strandon egy nap alatt végez egy ilyen könyvvel.

A kabinok árnyékában bújta Chikán Ágnesnek a Szegedi Biológiai Központról szóló, alcíme szerint személyes vallomásokból álló könyvét Truth Márta. Az idősebb, csokibarna hölgy éppen Dudits Dénes visszaemlékezéseiben mélyedt el. – Nem strandra való ez a könyv, legföljebb csak a hűvösbe – szabadkozott a komoly olvasmány miatt. Elárulta: leggyakrabban színes magazinokat, krimit vagy valami „laza irodalmat" olvas a vízparton, amit most látunk, az a kivétel. Régóta megvan már a könyv, kíváncsi volt rá, milyen lehet.

Orbán Gyöngyi KRESZ-vizsgára készül a strandon. Fotó: Schmidt Andrea
Orbán Gyöngyi KRESZ-vizsgára készül a strandon.
Fotó: Schmidt Andrea

– Huszonnyolcadikán vizsgázom, és nincs sok szabadidőm, amikor készülhetnék – magyarázta a legfrissebb KRESZ-tankönyv tesztjeit töltögető Orbán Gyöngyi, miért épp tanulással nyúzza magát a legforróbb nyárban. – Nyári alkat vagyok, szeretem, ha tűz rám a nap, és nem zavar tanulás közben a rádióból szóló zene sem – tette hozzá. A fiatal pincérnő egyébként leginkább régi kötelező olvasmányokat hoz magával a strandra – ettől nosztalgikus hangulatba kerül. Legutóbb a Pál utcai fiúkat olvasta újra. – A hétköznapokban manapság sosem jut idő olvasni, legalább ilyenkor kihasználom az alkalmat – tette hozzá.

Valahol könyvtár is van

Sajnos sem könyvet, sem magazinokat nem árulnak a szegedi Ligetfürdőben, egyedül lapunk kapható az egyik büfében. Más strandokon ugyanakkor akár a strandkönyvtárba is betérhetünk egy-egy lebilincselő regényért, például Balatonalmádiban illetve a Tisza-tónál ilyen is működik.

Rejtvényes eladók

A büfében dolgozó lányok is olvasnak – és nem csak a bankókat. Simon Bernadett például odavan a keresztrejtvényekért, ottjártunkkor is éppen egy Füles- feladvánnyal birkózott. Másik nagy szerelme a sudoku, egy számokkal űzött logikai játék. Ezek azért is jobbak, mint egy magazin, mert bármikor felfüggeszthetők, ha vendég érkezik – magyarázta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interaktív Hajmeresztő

Szeged - A Szegedi Szabadtéri Játékok a kecskeméti színházzal közösen az újszegedi színpadon mutatja… Tovább olvasom