Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Irodalom helyett információszomj

Megdöbbentő felmérés látott nemrégiben napvilágot: a magyarok hatvan százaléka egyetlen könyvet sem olvas el egy év alatt. Annak jártunk utána, a lanyha olvasási kedv hogyan hat a kisebb szegedi fiókkönyvtárak forgalmára.
A Somogyi-könyvtárhoz tartózó tizenhárom lakótelepi fiók között a Tarjánban működő a legrégebbi – 1973-ban nyitották –, és az egyik legkisebb alapterületű. A mindössze három garázsnyi területen kilencezer kötetet tartanak a polcokon – a látogatók jelentős része azonban már nem a könyvek miatt jön. Ottjártunkkor egy negyedik és egy hetedik osztályos kislány éppen CD-borítót fénymásoltatott, míg egy tíz év körüli fiú a számítógép előtt ülve szörfölt az interneten. Amikor arról érdeklődtünk, mit olvastak utoljára, hümmögés volt a válasz, az idei kötelező olvasmányokkal pedig – mint mondták – ráérnek.

A végzős középiskolás Parai Zoltán viszont rendszeres olvasója a kiskönyvtárnak, tegnap délután Brecht Kurázsi mamáját kereste. Elsősorban a történelmi tárgyú könyvek érdeklik, de szigorú magyartanára megköveteli a világirodalmi klasszikusok ismeretét – így gyakori vendég itt, ahol szinte mindent megtalál.

– Látogatóink jelentős része fénymásolni, nyomtatni jön. Két éve működik nálunk ingyenes internet, azóta sok idősebb látogató is itt e-mailezik, a diákok pedig kiegészítő információkat keresnek a tananyaghoz – mondta el Balogh Ferencné. A fiókkönyvtár vezetője elárulta: többnyire megpróbál egy-egy témához kötődő könyvet is a diákok kezébe adni, de nem mindig jár sikerrel.

– Megváltozott a könyvtárhasználat az utóbbi időben, a látogatók egyre inkább a kész információkat keresik, kevésbé hajlandók bogarászni a kötetek között. A fiókkönyvtári kölcsönzések száma stagnál, de egyre több vendég a hagyományostól eltérő szolgáltatásra tart igényt.

Az olvasási kedv csökkenése miatt már nem szomorkodunk, most az új igényeknek kell megfelelni – vallja Mihalecz Györgyi, a Somogyi-könyvtár fiókhálózati osztályvezető-helyettese. A fiókkönyvtárak egyre inkább olyan hiánypótló közösségi térré alakulnak, ahol a környékbeliek találkozhatnak, és a kézművességtől az ismeretterjesztő előadásokig számos különféle programon vehetnek részt. Az olvasói igények hívták életre a több helyen működő családi könyvtárakat – ahol témák szerint kereshetők a könyvek –, és más fiókkönyvtárak „specializálódását" is, ahol kiemelten gyűjtik a történelmi, az irodalmi, a természettudományos vagy éppen a szakácskönyveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárommegyés csata a kórházi ágyakért

Csongrád megye két kiemelt kórházának, a szegedinek és a szentesinek összesen 1621 ágyat biztosított… Tovább olvasom