Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 21°C | 30°C Még több cikk.

Iskolai gyakorlat – Dániában

Évek óta Dániában tölthetnek néhány hetes szakmai gyakorlatot a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola diákjai. Idén a tanárok is elutazhattak.
Pásztor Adrienn és Bíró Renáta csecsemőápoló szakon tanul. Fotó: Segesvári Csaba
Immár negyedik éve pályázik sikeresen a Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola a Tempus Közalapítvány Leonardo da Vinci programjára. Ennek köszönhetően évente két alkalommal három-három diák utazhat Dániába, hogy ottani intézményekben dolgozva ismerhessék meg egy másik ország egészségügyi rendszerét. Idén ráadásul a tanárok részére kiírt pályázaton is nyert az iskola. Ők két hétre utazhattak a skandináv országba.

Laukó Emőke, az iskola igazgatója szerint ez a program azért különleges, mert az egészségügyi szakképzés annyira eltérő az európai országokban, hogy nagyon nehéz egy ilyen szakmai gyakorlathoz partneriskolát találni. – Mindez ugyanakkor előnyt is jelent, hiszen a programban részt vevők a hazaihoz képest teljesen más szemléletű gyakorlati képzésben tudnak részt venni – tette hozzá.

A tanároknak a program lehetőséget nyújtott arra, hogy kiutazásuk előtt intenzív angol nyelvtanfolyamon vegyenek részt, hiszen a pályázat feltétele volt, hogy dániai munkájuk ideje alatt meg tudják értetni magukat. Ennek költségét a pályázat szintén tartalmazta.

– A Dániában eltöltött idő megerősített bennünket abban, hogy egyáltalán nem rossz, amit Magyarországon csinálunk. Felkészültségünkkel maximálisan meg voltak elégedve a külföldi kollegák – fogalmazott Boller Györgyi szaktanár.

A diákoknak minden évben iskolájukban kell pályázniuk az útra. Az önéletrajz és a tanulmányi átlag csupán „beugró", angol nyelvű meghallgatáson dől el, kiket választ ki a kuratórium. A három tanuló tanári kíséret nélkül utazik Dániába, így nagyon fontos, hogy megfelelően helyt tudjanak állni gyakorlati munkahelyükön.

– Egy hétig kórházban, majd két hétig bölcsődében dolgoztunk – mesélte Pásztor Adrienn és Bíró Renáta, akik csecsemő-és gyermekápoló szakon tanulnak. Mint mondták, az út egyrészt lehetőséget adott a szakmai önállósodásra, hiszen nem ment velük kísérő tanár, talán ennél is nagyobb előny azonban az, hogy egy esetleges külföldi munkalehetőség ezáltal jóval elérhetőbb közelségbe kerül. Az elmúlt években volt már rá példa, hogy egy diák az iskola befejezése után visszament dolgozni abba az intézménybe, ahol ennek a pályázatnak köszönhetően korábban eltöltött néhány hetet.

Az iskola pályázatát a napokban ismét pozitívan bírálták el, így már biztos, hogy 2007-ben is utazhatnak diákok Dániába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy játékosok csapatban kombinálják a lottószámokat

Mennyi? Egymilliárd-negyvenmillió forint! Ennyit vihet most haza a szerencsés nyertes az ötöslottón.… Tovább olvasom