Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Iskolák a jövőnek

Forráskút, Röszke - A Nemzeti Iskolafelújítási Program révén 16 megyei intézményt alakítanak át, 33 milliárd 725 millió forintból. Röszkén már új a cserép az iskola tetején, a forráskúti tornatermet is hamarosan birtokba vehetik a diákok.
- Megmaradásunk záloga, hogy kistelepülésként is európai színvonalú oktatási intézményeket teremtsünk. Gazdasági fejlesztési koncepciónkban ezért az elsők között szerepelt az iskola felújítása – fogalmazott Borbásné Márki Márta röszkei polgármester. 16 megyei iskola nyert pénzt a Dél-Alföldi Operatív Programban felújításra (lásd keretes írásunkat) – Röszkén tavaly augusztusban kezdték a munkát.

A röszkei intézményre tetőteret építenek – informatikai szaktanteremmel, könyvtárral, orvosi szobával, természettudományi előadóval –, teljes belső felújítás történik, külső-belső akadálymentesítéssel. A 180 diák az új tanévet már itt kezdi szeptemberben. A felsősök most máshol tanulnak: konténertanterem épült, de a művelődési házban és a konferenciaépület oktatótermében is vannak tanórák.

Ilyen lesz a röszkei oktatási intézmény. Látványterv
Ilyen lesz a röszkei oktatási intézmény.
Látványterv

– Most a vizesblokkokon dolgoznak az építők, már új a cserép az iskola tetején – adott helyzetjelentést a polgármester a 198,8 millió forintos támogatásból és 23,4 milliós önerővel készülő beruházásról, amelyhez országgyűlési képviselőjüktől, Nógrádi Zoltántól is végig segítséget kaptak.

A vasból, betonból épült régi barakképületben már egyre nehezebb volt testnevelésórákat tartani – ezért a forráskúti projekt legnagyobb eleme egy új tornacsarnok építése, mintegy 120 millió forintból. Pala helyett pedig immár cseréptető fedi az iskola épületét, amely június közepéig 229 millió forintból újul meg. – Energetikai korszerűsítést, nyílászárócserét, homlokzatszigetelést, fűtéskorszerűsítést, akadálymentesítést, vizesblokk-felújítást is végrehajt a kivitelező, új szaktantermek is épülnek – tájékoztatott Fodor Imre, Forráskút polgármestere. Céljuk, hogy a most itt tanuló 163 gyermeknek és utódaiknak XXI. századi iskolát teremtsenek.

16 iskola újul meg

80 milliárd forintot osztottak szét 253 nyertes között a Dél-Alföldi Operatív Program Nemzeti Iskolafelújítási Programjában – az összegből 33 milliárd 725 millió forint jutott Csongrád megyei intézményeknek. A 16 projekt legnagyobbika a sándorfalvi és a makói, 500-500 milliós beruházás. 3 szegedi (Rókus II., szőregi Kossuth Lajos, Tisza-parti) mellett szatymazi, apátfalvi, székkutasi, csanyteleki iskola is szerepel a listán.

Olvasóink írták

 • 3. olmosnyomdasz 2010. február 11. 22:26
  „Szóval!
  Írva vagyon, Röszke, 198,8 millió.
  Én inkább azt nem értem, hogyan kerül a kalapba Nógrádi Zoltán, mint országgyűlési képviselő? Tessenek csak megnézni! Röszke országgyűlési képviselője: Sándor Klára. Igaz, sok hasznuk nincs a nevezett képviselőből. (Még egy ingyen fürdőjegyet sem küldött a falunak soha.)
  A 200 millióból viszont még Nógrádi Zoltánnal sem építik meg a képen látható épületeket!”
 • 2. Agyalapi 2010. február 11. 14:01
  „"Nemzeti Iskolafelújítási Program" "Dél-Alföldi Operatív Programban " "Dél-Alföldi Operatív Program Nemzeti Iskolafelújítási Programjában" Óh te helyesírás, óh!
  Ami a tartalmat illeti: Gyurcsány a hibás! Meg Bajnai! Kormányváltás kell!”
 • 1. atomboy 2010. február 11. 13:57
  „Lehet, hogy felreertettem, de azt irja, 33 milliardot forditanak 16 intezmeny felujitasahoz. Ez azt jelenti, hogy intezmenykent tobb, mint 2 milliard. A kovetkezo mondaton az olvashato, hogy a legnagyobb beruhazasok 500-500 millioba kerulnek. Hogy van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisemmiztek egy idős asszonyt

Azt ígérte az idős asszonynak, hogy gondját viseli, majd mégis szinte teljesen „kisemmizte". A… Tovább olvasom