Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Iskolakezdés - forgalmi változásokkal

Szeged – A Rókusi körút, a Kálvária sugárút több pontján továbbra is forgalmi változásokkal jár a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése projekt megvalósítása. Meghosszabbított útvonalon jár a 8-as troli, a 3-as és a 2-es villamos építkezése miatt terelőúton haladhat a forgalom.
A 8-as trolik meghosszabbított útvonalon járnak; az eddigi Dugonics téri végállomás után hurkot írnak le a Honvéd tér, az Aradi vértanúk tere, a Klinikák végállomás, az SZTK Rendelő és a Petőfi Sándor sugárút nevű megállók érintésével. A 8-as trolibusz útvonalán a Semmelweis utca egyirányú a Tisza Lajos körúttól a Markovits utca felé. Ezen a szakaszon mindkét oldalon tilos parkolni. A Markovits utca a Semmelweis utcától egyirányú a Boldogasszony sugárút felé. Az utcában megszűnt a parkolás. A Vitéz utca ugyancsak egyirányú a Boldogasszony sugárúttól a Szentháromság utca felé. Parkolni csak a táblával kijelölt helyen, a belváros felőli oldalon lehet. A 2-es villamosvonal építése miatt a 8-as a Körtöltés utca helyett ideiglenesen a Makkosház végállomásig viszi az utasokat. Az 5-ös trolipótló buszok a Körtöltés utcai végállomásról indul, a belváros irányában érinti megszokott Vértói úti végállomását. További megállói változatlanok.

A 3-as és 3F-es villamos vonalán a Dugonics tértől a Vadaspark, illetve a Fonógyári út végállomásig továbbra is villamospótló buszok közlekednek. A Kálvária sugárút a nagykörút és a Tisza Lajos körút között a belváros irányában egyirányú, a városból kifelé a Béke és Gogol utcán át lehet haladni. Az érintett szakaszon a Földváry és a Béke utca a Moszkvai körút felé egyirányú, parkolni a jobb oldalon lehet. A Jósika utca a Béke utca irányából a Kálvária sugárút felé zsákutca. A Kálvária sugárút Moszkvai körúti csomópont közepén zajló munkák miatt itt ideiglenes egysávos körforgalomban lehet közlekedni az egyes irányokba. A gyalogátkelőket átmenetileg a csomóponttól távolabb jelölték ki. A Kálvária téri gázvezeték-javítás miatt a belvárosból kifelé autózóknak egyelőre kerülniük kell: a Déri Miksa szakközépiskola felé terelik a forgalmat. A 13, 36/36Y-os autóbuszok is megkerülik a teret a városból kifelé irányban, a 90/90F-es autóbuszok azonban szeptember 1-től az eredeti megállóikat használják a Kálvária téren.

Az új 2-es villamosvonal építői továbbra is útszűkület mellett dolgoznak a Rókusi körút Tesco és Kisteleki utca közötti részén, szélesítik a körutat. A Csáky utcai kereszteződés egyelőre zárva van. A jelzőlámpák továbbra sem működnek, a buszok ideiglenes megállókban állnak meg, az eredeti megállóhelyek közelében.

Olvasóink írták

 • 12. Gazficko 2010. augusztus 31. 14:04
  „És erről mért nem ír a DM??????????????? A cikket bemásolom ide:

  Beperelték a várost a Kossuth Lajos sugárúti vállalkozók(moderálva)
  Dobó Csaba

  Kártérítési pert indítottak a Kossuth Lajos sugárúti kereskedők a szegedi önkormányzat ellen, mert az egyes villamosvonal felújításának közel fél éves csúszása miatt több tízmilliós forgalomkiesésük volt, amit a város néhány milliós kártérítési pályázata nem kompenzálhat. Az érintett vállalkozások részletes kimutatással támasztják alá, hogyan esett vissza hónapról hónapra a forgalmuk.

  A környékbeli vállalkozóknak is sokba került az egyes villamosvonal felújítása. 2009. augusztus végén lezárták a Kossuth Lajos sugárutat. A kereskedők szerint minden előzetes egyeztetés, felkészítés nélkül túrták fel a Kossut Lajos sugárutat, számos tulajdonost derült égből villámcsapásként ért, hogy üzlete akár hosszú hónapokig megközelíthetetlenné vált. ,,A munkások szeptemberre felszedték a síneket, majd levonultak és december végéig nem történt semmi - a sugárút és a környező utcák üresen tátongtak, az üzletek lassan haldokolni kezdtek -, senki nem értette, hogy miért nem használják ki az enyhe téli időt. A tervezett négy hónapos munkafolyamat a többszörösére dagadt, s végül majdnem tíz hónapot dolgoztak az 1-es szakaszán - többször hónapokig csak állt a munka, feltúrták és lezárták a sugárutat és a környező utcákat" - nyilatkozta az egyik sugárút melletti élelmiszerbolt tulajdonosa. Eleinte a hibás közműtérképekkel és a rossz időjárással magyarázták a csúszások okát, de utóbb kiderült, hogy bizony a kivitelező konzorcium egyik fővállalkozójának, a Szeviép Zrt.-nek a csődöt megelőző helyzete is komoly nehézségeket jelentett a munka szervezésében és elvégzésében.
  100 milliós veszteségek

  Több kis- és középvállalkozás zárta be kapuit az elnyúlt útlezárások miatt. Az üzleteknek átlagban 60-80 százalékos volt a forgalomkiesésük. Az egyik komolyan érintett cég egy építőipari vállalkozás, melynek több százmilliós veszteséget okozott, hogy a telephelyét 2009 augusztusától 2010 közepéig meg sem lehetett közelíteni, így be is kellet zárniuk; a veszteségük azóta már megduplázódott.
  Az önkormányzat egy alapból kártalanítja a vállalkozókat, de a pályázaton elnyerhető összeg nincs arányban a vállalkozások bevételkiesésével - állítják a kereskedők. A Vasas Szent Péter Gyógyszertár vezetője is azt nyilatkozta, hogy a maximálisan megítélhető 5-6 millió forintnál a valós káruk a többszöröse. Ráadásul a pályázaton csak az indulhat, akinek nincs köztartozása - ezt egy bajban lévő cégnél elég nehéz elkerülni -, a kártalanítás pedig a bérleti díj mértékét, a bérelt helység területét veszi alapul, amely meg sem közelíti a forgalom kiesés valódi mértékét.
  Megkérdeztük egy ismert szegedi könyvvizsgálócég vezetőjét, aki neve elhallgatása mellett azt nyilatkozta portálunknak, hogy aki ért a vállalkozások gazdálkodásához, az képes átlátni, hogy a bérleti díj egy jövedelmezően gazdálkodó cég számára csupán a pillanatnyilag nem kihasznált területeinek költségfedezeteire szolgál - minimális haszonnal -, mert egy ingatlan általában is amortizálódik. ,,Amennyiben az ingatlanban folyik a hasznot termelő gazdálkodás, ´lüktet benne az élet´, az ingatlan bérleti díjhoz képest többszörösét hozza jövedelemként a képződött árbevételen keresztül a vállalkozó számára" - mondta a könyvvizsgáló.

  A kötbér a ködbe vész?

  Az érintett vállalkozók a polgármesterben bízva az önkormányzathoz fordultak, még petíciót is megfogalmaztak, amit 24 cég aláírt, és az egyik közgyűlésen Kalmár Ferenc, akkori KDNP-s önkormányzati képviselő egy közgyűlésen át is adott, de semmiféle választ nem kaptak. Kihelyezett lakossági fórumot is tartottak az ügyben, de a város és a beruházást végző vezető szakemberek közül senki nem jelent meg. Ez az érdektelenség önmagában is érthetetlen - vélik az érintett vállalkozók.
  A körzet parlamenti képviselője, Kalmár Ferenc azt nyilatkozta az ügyben, hogy lehetne miből kártalanítani a vállalkozókat, hiszen a késések miatt a város 700 millió kötbért igényel a kivitelezőtől, de ezt egy kissé megnehezítheti, hogy a pénzt csak hosszú bírósági perek után tudja majd behajtani a város, ha egyáltalán be tudja valaha hajtani, hiszen a fővállalkozó Szeviép Zrt. fizetésképtelen, felszámolás alatt van.
  A károsultak közül a fent említett gyógyszertár és egy építőipari cég végül jogi képviselő útján próbálta a kapcsolatot felvenni a várossal, részletesen leírva a nehézségeiket, dokumentumokkal igazolva forgalomkiesésük mértékét, de választ erre sem kaptak. Pölös Ferencné, a Modul-Bau Kft. képviselője ismételt telefonos érdeklődése után legutóbb a Szeged Pólus Kft.-hez irányították, ahol azt a felvilágosítást kapta, hogy most keresnek ügyvédet, és azután tudnak foglalkozni az üggyel. Ezek után a két vállalkozó úgy döntött, mivel minden kísérlet - az ügy tárgyalásos alapon való rendezésére - kudarcba fulladt, így kénytelenek kártérítési pert indítani a város ellen, az igény érvényesítése érdekében a felek valamennyi jogi lépést megtették, a kerestet a múlt héten beadták.

  Felkerestük az ügyben az egyes villamos vonalának a felújítási munkálatait menedzselő városi céget, a Szeged Pólus Kft.-t, de még nem kaptunk választ megkeresésünkre, amint új ionformációkat kapunk, megosztjuk olvasóinkkal.”
 • 11. dicike 2010. augusztus 31. 10:36
  „Ezt egyszerűen nem tudom hogyan képzelték. A gyermekem az Arany János Ált. Iskolábaba jár. A minap jártam ott ebédbefizetés és könyvvásárlás címén. Lámpa nélkül fog özönleni az a sok gyerek az iskolához?! Az autók folyamatosan hömpölyögnek, nem állnak meg. Totál balesetveszély. Vajon meg kell történnie az első balesetnek, hogy kitaláljanak valamit ( mondjuk forgalomirányítót), vagy maguktól is eszükbe jut?!”
 • 10. barom 2010. augusztus 31. 01:12
  „Megható figyelmesség, hogy egy fél mondatot szántak a rókusi nem működő jelzőlámpáknak.

  Persze az itt élőknek nem kell felhívni erre a figyelmét, hiszen napi szinten keseríti az életüket a körút egyik oldaláról a másikra történő átjutási próbálkozás, az akadályverseny.

  Most, hogy az eső is esik különösen szép látvány lesz ahogy a sok kis lurkó a sártengerek miatt viselt gumicsizmáikban ugrálnak majd el a zebrán az autók és a kamionok elől. Sokat nem is kell majd várni az élvezetes látványra, hiszen két általános iskola is van ezen a szakaszon.”
 • 9. bespin 2010. augusztus 30. 23:18
  „7. Mennyi az a néhány hét? 3 vagy 23 esetleg 53? Attól függ mihez viszonyítjuk a néhányat. Nekem 7 km a suli a garázsomtól, jelenleg még járható úton kell megközelítenem, amely 120%-os terheltségen lesz abban a néhány hétben, amíg kész nem lesz. Na mennyi is az-az annyi szerinted?
  A Lacid már el is költözik Baktóból mire kész lesz.”
 • 8. rézike 2010. augusztus 30. 20:47
  „Oké, mert olyan szépen kértél :) De sokat fogsz csuklani.. :)”
 • 7. Logaritmus 2010. augusztus 30. 20:28
  „rézike, kérlek ne kapj agyvérzést. Néhány hét ill. más útnál hónapon belül elkészül a legnagyobb szegedi felújítás és agyvérzésmentesen tudsz autózni. :)

  Hajrá, Botka László! Nem kell fideszes bankár polgármester!”
 • 6. rézike 2010. augusztus 30. 20:12
  „No, emberek, most felköthetjük. Olyan dugók lesznek, hogy csak na. Eddig is agyvérzést kaptam a felfordulás miatt, ... mi lesz itt szerdától !!!!!”
 • 5. nyomdasz63 2010. augusztus 30. 20:02
  „Nemsokára ismét változás lesz !!!
  A Móravárosi krt-ról NEM lehet majd jobbra kanyarodni a Kálváriára ??? A Sppar bejáratával szemben már kint van a besorolást előjelző tábla.”
 • 4. messzegedi 2010. augusztus 30. 19:54
  „No igen, ha a kedves PM 8-évre elosztotta volna vállalásait és nem az utolsó pillanatban erőlködik megalomán módon, akkor rendben is lenne a város és elegünk se lenne belőle. Sokat akart a szarka, de nem bírta ...
  Ez van, és még nagyjából 1 hónap ...”
 • 3. maci52 2010. augusztus 30. 18:49
  „Ságvári előtt nem érvényes a KRESZ,a Rendőr,az egy külön kitenyésztett faj akik oda járnak apástól-anyástól.”
 • 2. Zsoltee0716 2010. augusztus 30. 17:56
  „Az Szkt-nál nincsen ilyen, hogy Dugonics tér, majd Dugonics tér (Gogog utca), értem én, hogy általában kerszt utcákról nevezik el az mh. neveket. Legyen Petőfi Sándor sgt.

  Annyit még, hogy a 36, 36y-os buszok Dorozsma irányába a Földhivatalhoz tették a megállót!

  Még mindig nem ismerik a körforgalom táblát ill az elsőbbségadást kötelező táblát, írányjelzőt sem, ill a gyalogosoknak nem igazán hajlandóak elsőbbséget adni, gyalogátkelőhelyen állnak meg, még véletlenül se lehessen átjutni mikor áll a sor.”
 • 1. apatfalvifaszagyerek 2010. augusztus 30. 17:02
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leadta kopogtatócéduláit B. Nagy László

B. Nagy László 3 ezer kopogtatócédulát adott le hétfőn a helyi választási irodában. Ő az első nyilvántartásba vett polgármester-jelölt Szegeden. Tovább olvasom