Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Ismert szegedi személyiségek elítélik az erőszakot

Szegedi közszereplőket, ismert személyiségeket kérdeztünk a kedd hajnalban Budapesten, a Magyar Televíziónál történtekről.
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet, a szegedi Somogyi-könyvár igazgatója egész éjjel dolgozott és csak a tegnap hajnali rádiós hírekből értesült, hogy „esemény van". Elmondta, nem örül annak, hogy borzalom történt. Nagyon megviselte és szomorú. – Az egész ország választ vár arra, hogyan tovább Magyarország. Többféle meggondolásból mentek oda az emberek a Kossuth és a Szabadság térre. Vannak, akik csendben demonstrálnak, mert valamilyen választ akarnak kapni. A rongálás és az életek veszélyeztetése már más, ezen túlmenő dolog, ennek nem vagyok a híve – jelentette ki az igazgató.

Mezei Richárd Szeged városi sportigazgató, a Pick Szeged kézilabdacsapatának kapitánya hétfőn éjfélkor a Hír Tv-ből tudta meg, mi zajlik Budapesten. Maximálisan megdöbbentette a Magyar Televízió ostroma. – Sajnálom, hogy két-háromszáz fős csőcselék fogta magát és nekiment a televízió épületének. Elítélem az effajta cselekedetet. Az emberek demokratikus módon véleményüket kinyilváníthatják, de nem ilyen formában. A zűrzavar okozóit megvetem – mondta a sportigazgató, aki reménykedik, hogy a további megmozdulások békések lesznek.

– Nem intelligens válaszokat ad az utca az egyébként nem intelligens politikai kérdésekre – foglalta össze véleményét Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki mélyen megrendült attól, hogy az a B-közép hangulat, ami rovarirtóval kiirtotta a stadionokból a sportra vágyó közönséget, az így meg tudja határozni a mindennapjainkat. Hangsúlyozta: az eseményeket előidéző politikai felelősökkel nagyon szívesen elbeszélgetne. – Ami történt: tébolyító! Ennek a szituációnak nincs nyertese, csak vesztese van, amit úgy hívnak: Magyar Köztársaság. Nemsokára nagy történelmi pillanat ünneplése és emlékezés sorozata kezdődik: 1956-ban már éberen éltem és tanúsíthatom, hogy nem volt kifosztott kirakat. Ez egy nagy tanulsága a tegnapi éjszakának – kommentált a főigazgató.

Ijedtséggel fogadta a budapesti erőszakhullámot Füzesi Kristóf, a szegedi gyermekklinika professzora is. Majd feltette a kérdést: „Vagy egyszerűen nem vagyunk hozzászokva az effajta eseményekhez?" De azonnal választ is adott: „Ne is szokjunk hozzá." A gyermeksebész professzor nem híve a barikádra hívó akcióknak, de valamilyen formában vissza kell csatolni a köz véleményét. Az erőszak viszont nem megoldás. – Szorítok azért, hogy ne fajuljon el a megmozdulás és megegyezés történjen. Az energiát inkább az ország termelékenységére, a GDP növelésére fordítsuk és ne a polgárháborús ízű acsarkodásra – fejtette ki véleményét.

Pásztiné Mészáros Évát, a Villeroy&Boch márkaüzlet tulajdonosát is megrémítette, hogy a 21. században a demokráciában ilyen eszközöket lehet alkalmazni, azért, hogy vélt vagy valós érdekeinket képviseljük. Biztosra veszi, hogy lesznek még megmozdulások. – Nem szeretném, ha a tegnapi események után kormányváltás lenne, mert az megtorpanást jelentene az országnak. Nem előre mennénk, hanem visszafelé. Jelenleg igen rosszul érzem magam – mondta az üzletasszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 64 vármegyés Toroczkai pereskedik igazáért

Titkosszolgálati módszerekkel akarták megakadályozni, hogy Pozsonyba jusson, majd rabosították… Tovább olvasom