Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Ismét árhullám a Tiszán

Ismét árad a Tisza a nagy esőzések miatt, egy nap alatt fél métert emelkedett a folyó vízszintje. Vasárnap vagy hétfőn várhatóan elönti a szegedi alsó rakpartot a víz, s azt le is zárják a forgalom elől.
Folyamatosan zuhog az eső – nemcsak nálunk, hanem a Tisza és mellékfolyói vízgyűjtő területén is. Tegnap mintegy 20 milliméter eső hullott egy-egy területen – mondja Priváczkiné Hajdu Zsuzsanna, az Atikövizig ügyeletvezetője. A hegyekben hullott csapadék máris érezteti hatását: alighogy levonult minden idők legnagyobb árhulláma, ismét áradnak a folyók. A Felső-Tisza azért árad, mert ott máris jelentkezik a hegyekből lezúduló csapadék hatása, az Alsó-Tisza pedig most még elsősorban azért, mert – a leendő víztöbblet befogadására számítva – Kiskörénél megkezdték a tározó kiürítését.

Szegednél tegnap délután 477 centiméter volt a víz – negyvenhét centivel magasabb, mint tegnapelőtt –, és az áradás mértéke továbbra sem csökken. Vasárnap vagy hétfőn víz alá kerülhet az alsó rakpart; néhány órával a föltételezhető elöntés előtt le is zárják. A Maros Makónál tegnap délután 181 centi volt, a következő három napban még várhatóan nem kell készültséget elrendelni. A Hármas-Körös szintén árad, de most még e folyó esetében sincs szükség árvízvédelmi készültségre. A Duna – mely megint árad – ismét beleszól a Tisza vízállásának alakulásába. A jövő hét elején első fok fölé emelkedhet a torkolat fölött a készültségi szint. A belvízzel borított területek nagysága ismét növekedésnek indult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszázért lehet behajtani a temetőbe

Százötven forint helyett hatszáz forintot kell fizetnie annak, aki autóval szeretne behajtani a… Tovább olvasom