Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Ismét belvízre számítanak

Telítődtek a megye földjei esővízzel, készenlétben állnak a legnagyobb szivattyútelepek: ha további forrásokat nem különítenek el a védekezésre, akár belvízkatasztrófa is lehet a nyárvégi esőzések következménye. A hét végén még a nap is kisüt, és a tűzijátékra eláll az eső, hétfőtől azonban újabb csapadék várható.
A sokéves esőátlag duplája esett le az utóbbi hetekben. A szegedi Bem utcában mindenütt állt a víz Fotó: Schmidt Andrea
Az időjárás tiszteli a nemzeti ünnepet: szombaton, ha nem is teljesen felhőtlen, de legalább csapadékmentes este várja majd azokat, akik a programokra, tűzijátékokra kíváncsiak – tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálattól. Hétfőtől azonban szomorúbb időre számíthatunk, újra eső áztatja majd a megyét.

– Egyelőre még a tavalyi esőrekord sem dőlt meg, de mégis közel kétszer annyi csapadék hullott le augusztus első felében, mint amennyi a sokéves átlag – mondta Szudár Béla, a szolgálat munkatársa. –
A csapadék eloszlása egyébként a megyében nagyon aránytalan, van olyan terület, ahová ebben a hónapban 10 milliméternyi eső esett, de Pitvaros környékén 139 milliméternyit mértek. Ilyenkor átlagosan egyébként 35-40 milliméternyit szoktak regisztrálni.

A szolgálat munkatársa az évszázados eredmények tükrében úgy nyilatkozott: az utóbbi évek időjárási „furcsaságaihoz" hasonló játszódott le az 1930-as években, amikor több, egymást követő évben is különösen csapadékos, hűvös volt a nyár.
Napsütés lesz

Szegeden kisebb megszakításokkal szinte folyamatosan esett az eső csütörtökre virradóra, és tegnap a kora délutáni órákban is nagy zuhé volt. A meteorológiai szolgálat ügyeletese azt mondta, 13 milliméter csapadék hullott. A hét végére viszont nyárias időt jósolnak. Szombaton és vasárnap 26–27 fokig emelkedik a hőmérséklet, a napsütés is zavartalan lesz. A heves esőzések miatt a tűzoltókat egy helyre riasztották: Deszken egy Kossuth utcai lakóházból kellett kiszivattyúzni a vizet.  


A megye települései közül egyébként a legkevesebb esőt augusztusban eddig Szegeden mérték, a város külterületén 72 millimétert, míg a belvárosban 86 millimétert jegyeztek fel – összehasonlításképpen Szentesen ez idő alatt összesen 128 milliméternyi csapadék hullott.

– Bizony, érezhető az utóbbi hetek esőzése a földeken is, hiszen a talaj Csongrád megyében szinte mindenütt telítődött nedvességgel, több szivattyút máris működtetni kell – közölte lapunkkal Balla Iván, a Tisza-Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat igazgatója. – Nagyon súlyos gondokat okozhatnak a további, kiváltképp az őszi esőzések, hiszen a tavaszi belvízvédekezésre a csatornafenntartók minden többletforrásukat elköltötték, és ennek ellenére is kimondható, hogy a vízelvezetők rendkívül rossz állapotban vannak. Ezért újabb helyi források biztosítása szükséges, hogy elkerülhető legyen az őszi belvízkatasztrófa.

– Szerencsére még egyetlen bejelentés sem érkezett hozzánk belvízproblémákkal kapcsolatban, de három szivattyútelepet is készenlétbe helyeztünk – mondta Kemény László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletese. Méréseik alapján Apátfalva és Makó térségében 197 milliméternyi eső esett az utóbbi napokban, ezért a Maros mentén várható legkorábban a belvíz megjelenése. Összesen tizennyolc szivattyúházat állíthatnak üzembe veszély esetén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabadúszók is tarifával

Egy héttel ezelőtt megírtuk lapunkban, hogy a szegedi taxitársaságok átlagosan tíz százalékkal… Tovább olvasom