Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Ismét csúszik a Szent István téri kispiac átadása

Az utolsó ígéret úgy hangzott, hogy tél végére beköltözhetnek a szegedi Szent István téri új piac bérlői. A tél elmaradt és a beköltözés is. A pavilonok elkészültek, nyitásra kész a virágüzlet és a tejbolt. A hatóság malmai viszont lassan őrölnek, a nyitást legkorábban májusra lehet tervezni.
Tavaly novemberre húzták fel új helyén a Szent István téri kispiac szokatlan külsejű pavilonjait Szegeden. Eredetileg ekkor adták volna át a vevőknek és az árusoknak, ám ez nem sikerült. Aztán úgy volt, hogy tél végére kinyit a piac. Áprilist írunk, még mindig nem működik, pedig úgy látszik, mintha már csak az árut kellene bevinni a bódékba. A környékbeliek elszoktak ettől a piactól, mondták tegnap a padon napfürdőző háziasszonyok. Szabó Imréné csak legyintett a kérdésre, visszajön-e a régi-új Szent István téri piacra?

– Hiszem, ha látom. A Mars téren már megvan a bevált zöldségesem, pékem, húsboltom – hitetlenkedett a nyugdíjas asszony. Mucsiné Marika vette át tőle a szót: – „Látványpiac" lesz ez, nem a mi zsebünknek való! Egyébként kocsival megyek a Marsra is, de itt kezdek, majd ha meg lehet állni. Isten bizony, nem hiányzik, főleg, hogy ennyire csúnya lett.

Még egy hónap, legalább

A Szent István téri piacon lesz majd tej- és kenyérbolt, virágüzlet, újságos, zöldség-gyümölcs kereskedés, csülökbüfé, és működik nyilvános vécé. A legnagyobb pavilon kiadó még, kávézónak vagy cukrászdának. A szabad ég alatt huszonnégy árus asztalkán kínálhatja portékáját, a helypénz a Mars térinek a fele lesz, négyzetméterenként 170 forint. Holnaphoz egy hétre tartják a szakhatósági bejárást, hogy a használatba vételi engedélyt megkaphassa az egész piac. Ha mindent rendben talál többek között az állategészségügy, az ÁNTSZ, a tűzoltóság, a környezetvédelem, műemlékvédelem, a mérésügyi hivatal, leghamarabb egy hónap múlva nyithatnak ki az árusok.

Az ideiglenesnek épült kék fabódék készen várnak, és áll a sarki üveggúla is. Fönt a szerintünk helyesírási hibás felirat: „zöldség-virág piac". Az egyik bódéban látszik egy mosogató, a másikban egy polc, kisszekrények, hűtő. A középsőben találunk egy cégtáblát: Kitti Virág. Más semmi.

– Nincsen még kulcsunk. Semmit nem tudunk a nyitásról – meséli a tulajdonos Kovács János, amikor a mostani virágüzletében ráakadok – a tér szemközti sarkán. – Nem merünk semmit tervezni. Olyan rég húzódik az átadás, hogy ki tudja... A szezont már lekéstük. Nem csak a zöldségeseknek, a gyümölcsárusoknak is be kell állni már a tavasz elején, hogy odaszokjanak a vevők, de a virágosoknak is. Ha két héten belül nem nyitunk ki, akkor őszig nincs értelme. Ballagáskor nem költözhetünk...

Amúgy készen vannak, csak be kell rendezni az üzletet. A szomszédos Kék boci tej- és kenyérbolt gazdájának több dolga akadt: a „kulcsrakészen" átadott helyiségre több mint egymilliót rá kellett költeniük Bódi Ferencéknek. A két vállalkozó fél évre becsüli, hogy beáll a Szent István téri helye. Úgy számolnak, a régi árudájukban öt évet dolgoztak azért, hogy ki tudják fizetni az új pavilon bérleti jogát, nagyjából hárommillió forintot. És ott marad még havonta az ötvenezres bérleti díj a 15 négyzetméteres üzletért.

A több hónapos késedelemnek oka van a fenntartó Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója szerint. Pusztai Lajos elmondta, nem a mostani bérlőkre számítottak, ezért a pavilonok „fazonra igazítása" miatt tolódott az átadás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiment a divatból a csokinyuszi

Mi számít manapság divatos húsvéti ajándéknak? Bár nélkülözhetetlen, de már nem a csokinyuszi és a… Tovább olvasom