Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Ismét Czene Klára lett a Megyei bíróság elnöke

Szeged - Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács 2009. január 16-ától újabb 6 évre Czene Klárát, a Csongrád Megyei Bíróság jelenlegi elnökét nevezte ki elnökké. A pályázati eljárás során a megyei bíróság összbírói értekezlete 84 százalékos szavazati aránnyal támogatta pályázatát.
– Első elnöki kinevezésemre akkor került sor, amikor a megyei bíróság korábbi vezetője, Heidrich Gábor a Szegedi Ítélőtábla elnöke lett – emlékezett Czene Klára, akit arra kértünk: vázolja fel, mit tart az elmúlt hatéves elnöki munkája legfontosabb eredményeinek, s milyen célokat tűzött ki maga elé a következő hat esztendőre.

– 2003-tól a legfontosabb feladatom a megyei bíróság és a hozzá tartozó helyi bíróságok – főként a Szegedi Városi Bíróság – szervezeti újjászervezése volt. Az ítélőtáblára távozott több mint ötven munkatársra tekintettel első lépésben a megyei bíróság személyi állományát kellett pótolni. Megítélésem szerint mára a megyei bíróság és a városi bíróságok munkatársi köre nagyrészt stabilizálódott, úgy érzem, hogy összetartó és egymásra is figyelni tudó vezetői és bírói kar alakult ki. Persze folyamatosan számos feladatot kellett megoldani, hiszen a megyei bíróság a hozzátartozó városi bíróságokkal együtt több mint 400 főt foglalkoztat, 8 épületet tart fenn, milliárdos költségvetéssel gazdálkodik.

Az ügyek háromnegyede egy éven belül jogerősen befejeződik a bíróságon. Fotó: Frank Yvette
Az ügyek háromnegyede egy éven belül jogerősen befejeződik a bíróságon.
Fotók: Frank Yvette

– Elsődlegesen az ügyek szakszerű és minél gyorsabb elintézésére kell törekednünk – fogalmazott Czene Klára. Ez nem könnyű feladat, hiszen csak tavaly a megye bíróságaira mintegy 16 ezer peres és több mint 55 ezer nem peres ügy érkezett. Az elmúlt öt év alatt sikerült elérni, hogy az ügyek időszerűsége több ügyszakban jelentősen javult. Bár még mindig – mint az ország legtöbb bíróságán – vannak hosszú pertartamú, akár 4-5 éves vagy annál „öregebb" ügyek, de az eljárások több mint háromnegyed része egy éven belül jogerősen befejeződik. A megyei bíróság másodfokú ítélkezése pedig naprakésznek mondható.

– Nagy eredmény az is, hogy a Hódmezővásárhelyi és a Csongrádi Városi Bíróság épületét az elmúlt ciklusban teljesen felújíthattuk, és minden épületünkben jelentős karbantartási, javítási munkákat végeztünk. Kiemelt célunk a Szeged, Széchenyi téri – éppen idén 125 éves – igazságügyi palota felújítása és bővítése. Az előkészítő tanulmányterv elkészült, reményeink szerint néhány év múlva teljes egészében megújul a Szeged főterének arculatát nagyban meghatározó épületünk.

Czene Klára a megyei bíróság új elnöke
Czene Klára a megyei bíróság új elnöke.

Névjegy

Jelenleg 3 ítélőtábla (fővárosi, Győr, Debrecen) és 5 megyei bíróság (Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves és Komárom Esztergom) élén áll női elnök. Egyikük Czene Klára, aki a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett diplomát. Ezt követően bírósági fogalmazó, majd bírósági titkár volt a Szegedi Járásbíróságon. 1980 és 1982 között ugyanitt állami közjegyző lett. 1981-ben már a Szegedi Munkaügyi Bíróság bírája. 1990-ben kapott megyei bírói kinevezést a Csongrád Megyei Bíróságra, az ekkor létrejövő cégbíróságon megyei I. és II. fokú gazdasági peres- és nem peres ügyeket intézett, majd 1993-tól cégcsoportvezető megyei bíró lett. 2003. január 16-ától a Csongrád Megyei Bíróság elnökévé nevezte ki az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. 1991 óta végez oktatói tevékenységet: a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszékén tanít, 2005 óta címzetes egyetemi docens.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2008. december 12. 07:01
    „Gratulálunk,ami nem ránk,adófizetőkre tartozik:Millás fizetés,ingyen telefon,laptop,kocsi,étkezési jegyek mert ezen a szinten nem tud kifizetni egy menüt,üdülési csekkek,ruhakoptatás,stb és amiről még nem tudunk.Ez inkább érdekli a nagyérdeműt,mint az iskolai végzettsége, a régi pártrendszerbe az sem volt érdekes,csak elvégezze a Marxista sulikat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden az osztrák akadémia díja

Szeged - Pál Csaba szegedi biológus kapta idén az Osztrák Tudományos Akadémia egyik legpatinásabb… Tovább olvasom