Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ismét Francia Filmhét a Belvárosi Moziban

A megszokott módon áprilisban nemcsak a tavasz, hanem a Francia Filmnapok is beköszönt. A szokásokhoz híven nyolc filmet mutatnak be, amelyekkel minden műfaj híveinek megpróbálnak örömet szerezni.
március 17. -  18:30
Az álom tudománya (La Science des ręves)

Rendező: Michel Gondry
Főszereplők: Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat, Miou-Miou, Pierre Vaneck, Emma de Caunes

Apja halála után Stephane visszaköltözik Mexikóból az anyjához, Párizsba. A húszas éveiben járó fiúnak gyerekkora óta gondot okoz, hogy álmait elkülönítse a valóságtól. Sőt, mintha az álmok egyre nagyobb teret kapnának az életében. Szendergés közben a „Stephane TV" színfalai között karizmatikus műsorvezetőként szerepel, míg a való életben egy unalmas munkahelyen csetlik-botlik.

Életébe fénysugárként tör be Stephanie, a szomszéd lány, akit kezdetben elbűvöl a fiú kedvessége. Ám Stephanie egyre jobban zavarba jön Stephane különös és fölöttébb gyerekes viselkedésétől és a valósághoz fűződő szokatlan viszonyától.

Stephane képtelen éber állapotban megtalálni a lány szívéhez vezető utat, ezért az álmaiban próbálja megkeresni azt.

Az Egy makulátlan elme örök ragyogása rendezője, Michel Gondry újra egy lenyűgözően különleges és látványos képi világot tár elénk. A film főszereplője pedig az a Gael García Bernal (Rossz nevelés, Korcs szerelmek, Babel), akit korunk egyik legtehetségesebb fiatal színészének tartanak.

március 18. -  18:30
Majdnem bombanők (Mes copines)

Rendező: Sylvie Ayme
Főszereplők: Stéphanie Sokolinski, Djena Tsimba, Léa Seydoux, Anne-Sophie Franck


Manon, Aurore és Marie országos táncversenyre készülnek. A tét nem mindennapi, az első helyezett csapat egyhónapos egzotikus álomutazást nyer. Azonban Manonon a selejtező során eluralkodik a lámpaláz, és úgy tűnik, a lányok számára befejeződött a verseny. Egyetlen esélyük maradt: Manonnak rá kell vennie a rivális, esélyesebb csapatból Djenát, hogy álljon át közéjük. Djena beleegyezik a csapatváltásba, ám feltételt szab.

Azt várja el újdonsült csapattársaitól, hogy legyenek sokkal érzékibbek, vessék bele magukat az életbe, vetkőzzék le a gátlásaikat. Ugyanis tapasztalatok híján egyelőre nem tánc, amit művelnek, hanem zenés torna, és ilyen mutatvánnyal esélyük sincs a fődíjra. A gond csupán annyi, hogy a lányok nem kifejezetten vadmacskák. Nincs mit tenni, ha nyerni akarnak, meg kell ismerniük a gyönyört. A lányok a maguk módján belevetik magukat az életbe, szégyenlősen vetkőzgetik le gátlásaikat, de a célig hosszú út vezet, sok nevettető ballépéssel.

március 19. -  18:30
A 13-as (13 - Tzameti)

Rendező: Géla Babluani
Főszereplők: George Babluani, Pascal Bongard, Aurélien Recoing, Fred Ulysse, Nicolas Pignon, Vania Vilers

Nagy szegénységben élő emigráns családját a húszéves Sebastian alkalmi munkákból tartja el. Egy elhanyagolt tengerparti villa morfinista tulajdonosa megbízza a tető javításával. A fiú munka közben fültanúja lesz egy beszélgetésnek, az anyagi gondokkal küzdő beteg férfi egy nagy pénzösszeg gyors megszerzéséről beszél az egyik barátjának. Amikor a házigazda váratlanul meghal, és nincsen, aki kifizetné Sebastian munkadíját, a fiú úgy dönt, hogy átveszi a férfi szerepét, és megpróbál a pénz közelébe jutni. Követi a nevére érkező instrukciókat, vonatra száll, és rejtélyes üzenetek nyomán egy isten háta mögötti udvarházhoz érkezik.

Minden, ami a normális világhoz kötötte, a kapukon kívül marad, és egy ördögi játszma veszi kezdetét, ahol a tét az életben maradás.

A fiatal grúz származású rendező, Géla Babluani első filmje üstökösként robbant be az európai filméletbe. A visszafogott eszközökkel dolgozó rendező egy olyan feszült és izgalmas filmet alkotott, melynek képei lenyomatként sokáig ott maradnak a nézők emlékezetében.

március 20. -  18:30
Kék papagáj (Le Héros de la famille)

Rendező: Thierry Klifa
Főszereplők: Gérard Lanvin, Catherine Deneuve, Emmanuelle Béart, Miou-Miou, Michaël Cohen

Gabriel Stern (Claude Brasseur), a Kék papagáj tulajdonosa, aki történetünk elején öngyilkos lesz, végrendeletében színházát keresztgyermekeire: Nino-ra (Michael Cohen) és Marianne-ra (Géraldine Pailhas) hagyja. Gabriel a gyermekek apját, Nicky Bensalem bűvészt (Gérard Lanvin) még 15 éves korában vette a szárnyai alá. A férfi neki köszönheti, hogy a kabaré sztárja lett, mégis most kisemmizve érzi magát. Your browser may not support display of this image.A végrendelet körüli bonyodalmak a család tagjait önvizsgálatra, a mélyen őrzött családi titkok felfedésére készteti...

Egy nizzai kabarészínház ,a “Kék papagáj" öröklése körüli bonyodalmakon keresztül bepillanthatunk, az átlagosnak éppen nem tűnő, mégis tipikus francia család veszedelmes viszonyaiba.

március 21. -  18:30
Zűrös páros (L' Etente cordiale)

Rendező: Vincent De Brus
Főszereplők: Christian Clavier, Daniel Auteuil, François Levantal, Jennifer Saunders, Ivan Franek

François de la Conche, az egykori francia diplomata (Christian Clavier) hazája érdekében nyugdíjas éveit megszakítva Londonba utazik, hogy lebonyolítson egy szimplának látszó fegyverüzletet az oroszokkal. Vele utazik tolmácsként Jean-Pierre Moindrau (Daniel Auteuil), akivel amúgy is gondok lennének, ám mikor François véletlenül belefecskendezi társába a fegyver halálos tartalmát, egy csapásra felgyorsulnak az események…

Jean-Pierre élő bombává válik, és 12 óra múlva robban! A szokatlan párosnak ennyi ideje van arra, hogy valamilyen megoldást találjon az égető problémára, de egymással sem igazán sikerül megtalálniuk a közös hangot. Hab a tortára, hogy londoni menekülésük során a Scotland Yard, a francia haderő és néhány tajvani terrorista is útjukat próbálja állni…

március 21. -  20:45
Transylvania

Rendező: Tony Gatlif
Főszereplők: Asia Argento, Amira Casar, Birol Ünel, Alexandra Beaujard

Zingarina, a túlfűtött érzelmeitől vezérelt olasz nő legjobb barátnője kíséretében Romániába érkezik. Látogatásának eltökélt célja, hogy megkeresse szerelmét, Milánt, kinek gyermekét a szíve alatt hordja, és aki egy szó nélkül hagyta őt el. Ám a várva várt találkozás csak fájdalmat tartogat, a férfi durván elutasítja.

A szerelmében elárult lányt a téboly kerülgeti, képtelen hazamenni a barátnőjével, helyette a hontalanok cigányéletét választja. Sorsa megváltozni látszik, amikor megismerkedik Csangolóval, a saját törvényei szerint élő vándorkereskedővel. A férfi oltalmába veszi a terhes nőt, és egyre szorosabb szálak szövődnek közöttük.

Tony Gatlif magas érzelmi hőfokon égő filmjének alapját adja az a fantasztikus zenei világ, ami végigkíséri a filmet. A folklorisztikus dallamok sugárzó energiával töltik meg a vásznat, többek között Sebestyén Márta is feltűnik az előadók között.

március 22. -  18:30
10 nap szeptemberben (Quelques Jours en Septembre)

Rendező:: Santiago Amigorena
Főszereplők: Juliette Binoche, John Turturro, Sarah Forestier, Tom Riley, Nick Nolte

2001. szeptember 1-je. Egy amerikai kém, Elliot (Nick Nolte) úgy dönt, hogy eltűnik, amikor lényeges információ birtokába jut. Ugyanakkor szeretné viszontlátni lányát, Orlandot (Sarah Forestier), akit tíz évvel korábban elhagyott. Régi barátnőjére, Irčne-re (Juliette Binoche) vár a feladat, hogy Elliot fogadott fiával, Daviddel (Tom Riley) megszervezze a találkozót Velencébe. De kihagyják a számításból a könyörtelen gyilkost, a szabad idejében verseket író William Poundot...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom